Gezichtsherkenning iPhone 8

‘iPhone 8 kan gezichten vliegensvlug herkennen, ook in het donker’

De gezichtsherkenning in de iPhone 8 kan binnen 'miljoensten van een seconde' gezichten herkennen, ook in het donker. Hoe is Apple erin geslaagd om zo'n geavanceerde scanner te maken?

De gezichtsherkenning in de iPhone 8 kan binnen ‘miljoensten van een seconde’ gezichten herkennen, ook in het donker. Hoe is Apple erin geslaagd om zo’n geavanceerde scanner te maken?

Gezichtsherkenning iPhone 8

iPhone 8 gezichtsherkenning met infrarood

Het heeft er alle schijn van dat de iPhone 8 straks werkt met gezichtsherkenning. We kunnen dan het toestel ontgrendelen door even in de lens te kijken. De techniek die Apple gebruikt zou bijzonder geavanceerd zijn en al ‘in een paar miljoensten van een seconde’ de eigenaar kunnen detecteren. Daarbij wordt gebruik gemaakt van infrarood.

Dat beweert de Wall Street Journal op basis van bronnen. De hoge snelheid van gezichtsherkenning moet ervoor zorgen dat het een goed alternatief wordt voor Touch ID. Apple zou zelfs willen dat gezichtsherkenning de nieuwe standaard wordt. Maar dan moet het wel beter werken dan de 2D-afbeeldingen die Samsung met de Galaxy S8 maakt. In plaats daarvan zou Apple hebben gekozen voor speciale sensoren die met ‘gestructureerd licht’ kunnen vaststellen of iemand het voor de camera staat, of dat er sprake is van een pop of een andere imitatie.

Duizenden puntjes infrarood licht
Apple’s techniek werkt volgens WSJ als volgt: met infrarood licht worden duizenden puntjes op iemands gezicht geprojecteerd. Ze zijn niet zichtbaar voor het menselijk oog. Voor elk puntje wordt berekend hoe lang de lichtbundel onderweg is van de camera naar je gezicht en terug. Op basis daarvan maakt de iPhone een 3D-model van het gezicht, om te kunnen vaststellen of het daadwerkelijk de eigenaar is. Zou je de camera voor de gek willen houden, dan heb je dus een levensecht beeld nodig van iemands gezicht. Omdat er gebruik wordt gemaakt van infrarood licht kun je de gezichtsscanner ook in het donker gebruiken. Bovendien werkt de camera onder een vrij grote hoek, zodat je je toestel zelfs kunt ontgrendelen als het op tafel ligt. Hier werd al eerder over gesproken.

Dat Apple voor deze geavanceerde techniek heeft gekozen, zou eigenlijk uit noodzaak zijn gebeurd omdat het niet lukte om de vingerafdrukscanner in het scherm te integreren. Dit bevestigt eerdere geruchten dat gezichtsherkenning niet zozeer een aanvulling is op Touch ID, maar zelfs een totale vervanger. Samsung slaagde er bij de Galaxy S8 niet in om de vingerafdruksensor onder het scherm te plaatsen en ook bij de gezichtsherkenning ging het mis; dat bleek gemakkelijk om de tuin te leiden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 augustus 2017, 16:50
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerpen gezichtsherkenning, iPhone 8
Device iPhone 8

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.