Tom Gruber TED Talk over Siri

Apple’s AI-expert Tom Gruber: ‘Siri maakt ons slimmer’

Apple's AI-expert Tom Gruber vertelt in een TED Talk over zijn visie op Siri, kunstmatige intelligentie en de samenwerking tussen mens en machine.

Apple’s AI-expert Tom Gruber heeft een TED Talk gehouden, waarin hij zijn visie geeft over kunstmatige intelligentie. Hij vertelt ook wat we van Siri kunnen verwachten.


Tom Gruber TED Talk over Siri

Apple’s AI-expert over Siri

De TED Talk van Tom Gruber is nu online te bekijken, ook al vond de presentatie al in april van dit jaar plaats. We krijgen hiermee wat meer inzicht waar Apple naartoe wil met kunstmatige intelligentie. Zo blijkt Gruber een voorstander van ‘humanistische AI’, oftewel: als machines slimmer worden, worden wij ook slimmer.

Volgens Gruber is het doel van AI om te zorgen dat mensen tot meer toe in staat zijn, dankzij machine-intelligentie. Gruber denkt dat beide goed kunnen samenwerken en illustreert dat met een aantal voorbeelden. Zo is Siri onmisbaar geworden voor mensen met bijvoorbeeld een handicap. Mensen kunnen een computer bedienen, ook als ze geen handen hebben om teksten op het scherm te typen. Gruber laat zien hoe zijn blinde vriend Daniel, die ook zijn ledematen niet kan gebruiken, toch alles kan doen: e-mailen, berichten sturen, bellen. En dat allemaal zonder dat iemand hem daarbij hoeft te helpen.

We krijgen in bovenstaande video nog meer voorbeelden te zien hoe mens en machine in harmonie kunnen samenwerken, bijvoorbeeld bij het opsporen van kanker, technische toepassingen en menselijk geheugen. Maar, zoals we gewend zijn van Apple, moet dat wel veilig gebeuren en met respect voor je privacy. “In mijn visie is een persoonlijk geheugen een privé geheugen”, aldus Gruber. “We kiezen zelf wat we wel en niet willen terughalen en bewaren. Het is noodzakelijk dat dit heel veilig gebeurt.”

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 augustus 2017, 20:48
Categorieën Achtergrond, Apple
Onderwerp kunstmatige intelligentie
17 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.