Camera iPhone 7 probleem

Bezitters iPhone 7 Plus klagen over waterverf-effect op foto’s

Bezitters van de iPhone 7 Plus klagen al maanden over een olieverf- of waterverf-effect op foto's. Het zou een probleem met optische beeldstabilisatie kunnen zijn.

Bezitters van de iPhone 7 Plus klagen al een aantal maanden over een ‘waterverf’-effect bij het maken van foto’s. Bepaalde details in foto’s lijken daarbij vervaagd. Het probleem heeft waarschijnlijk te maken met de telefotolens in de iPhone 7 Plus, die minder goed functioneert bij inzoomen onder slechte lichtomstandigheden.

Waterverf-effect op foto’s

Een discussie op het supportforum van Apple heeft inmiddels al meer dan 29 pagina’s met reacties opgeleverd. Het begon allemaal met deze foto van een konijn, maar inmiddels hebben ook anderen voorbeeldfoto’s met vergelijkingen gemaakt om duidelijk te maken wat er wordt bedoeld.

iPhone 7 raw vs jpeg

Eén van die vergelijkingen is hierboven te zien. Links zie je een RAW-foto gemaakt met Adobe Lightroom Mobile. Rechts is een jpeg-foto van de standaard camera-app te zien. In deze jpeg-foto zijn de kleuren en het contrast wel verbeterd, maar volgens de fotograaf zijn er veel details verloren gegaan. Het effect wordt inmiddels vergeleken met een waterverf of olieverf-schilderij, alsof er een filter is gebruikt.

Toch lijkt het nog niet om een wijdverbreid probleem te gaan. Uit informatie die Apple Insider heeft vergaard bleek dat van de duizend bezoekjes aan de Apple Stores slechts 8 te maken hebben met cameraproblemen. Een oplossing is er nog niet. Voor sommige gebruikers loste uitschakelen van geoptimaliseerde opslag het probleem op, bij anderen hielp het om foto’s in RAW-formaat te maken.

iPhone 7 vs iPhone 5s

Hierboven zie je nog een ander voorbeeld. Links een ‘lelijke’ foto die met de iPhone 7 is gemaakt, rechts een ‘goede’ foto met de iPhone 5s. Oordeel zelf.

Waarschijnlijk heeft het probleem te maken met inzoomen met de camera bij slechte lichtomstandigheden. De telefotocamera komt daarbij in actie en die heeft geen optische beeldstabilisatie, waardoor de kwaliteit minder wordt. Ook is de telefotocamera minder geschikt voor situaties met weinig licht.

Ook experts wijzen naar de optische beeldstabilisatie als mogelijke oorzaak. Bij sommige gebruikers zou een mechanisch probleem met de lenzen kunnen zijn opgetreden, waardoor de foto niet scherp wordt. Een Nederlandse ontwikkelaar van foto-apps meldt dat het geen zin heeft om met apps van derden te fotograferen in jpeg-formaat. “Als je denkt dat je met een third party-app de ‘olieverf’ kwijtraakt, dan zal dat in JPG niet gebeuren. De JPG die je krijgt is gemaakt door de hardware, niet door Apple’s software”, aldus deze ontwikkelaar. Hij maakte onderstaande vergelijkingsfoto’s. “Zelfs met 100% kwaliteitsinstellingen krijg je hetzelfde olieverf-effect, misschien iets minder voor compressie-artefacten.”

Camera iPhone 7 probleem
De linkerfoto is een JPEG met minimale compressie en maximale kwaliteitsinstelling van 100%. Daarbij wordt de foto te scherm en treedt te veel ruis op. Bij de rechterfoto is sprake van RAW in DNG-formaat. De ontwikelaar raadt aan om in DNG te schieten en met een fotobewerker de ruis te verminderen en daarna zelf JPG’s ervan te maken.

Wie er last van heeft en het tot op de bodem wil laten uitzoeken kan het beste even een Apple Store bezoeken. Wil je meer weten over de camerafuncties van de iPhone 7 Plus, dan vind je een uitgebreide beoordeling in onze camerareview:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 december 2016, 15:00
Categorie iDevices
Onderwerpen camera, iPhone 7
Device iPhone 7 Plus

Actuele iPhone 7 Plus deals

iPhone 7

Ontdek hier alle informatie over de iPhone 7, het toestel met 4,7-inch scherm dat beschikt over een 12-megapixel camera en A10 Fusion-processor. Is deze iPhone nog steeds de aanschaf waard en wat kun je er zoal mee?

iPhone 7

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.