Apple Store Berlijn

‘Apple heeft Kaarten-lab in Berlijn met voormalig medewerkers van Here Maps’

Apple heeft medewerkers van het voormalige Nokia Here Maps in dienst genomen en zou een geheim Kaarten-lab in Berlijn hebben.

Ooit hoopte Nokia de kaartendienst Here te verkopen aan Apple, maar die plannen liepen op niets uit. Nu lijkt het erop dat Apple toch veel medewerkers van Here in dienst heeft genomen en van plan is om een kantoor in Berlijn te openen. Via Linkedin is te achterhalen dat diverse Here-medewerkers zijn overgestapt naar Apple, maar ze mogen niets over hun huidige werkzaamheden zeggen.

Apple Store Berlijn

Kaarten-lab in Berlijn

Tegenwoordig is Here WeGo een kaartendienst die in handen is van de Duitse automakers Audi, BMW en Daimler. Met de app kun je live verkeersinformatie opvragen, maar ook OV-tijden en -prijzen en nuttige plaatsen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van informatie van partners zoals Trip Advisor en Wikipedia. Apple is zelf ook druk bezig om de informatie in de kaartenapp uit te breiden, bijvoorbeeld met OV-informatie. Al eerder waren er geruchten dat Apple een ‘geheim lab’ in Berlijn zou openen voor het ontwikkelen van een eigen auto, maar de onderhandelingen met BMW en Daimler daarvoor liepen stuk vanwege privacybezwaren en iCloud. Bij de nieuwe plannen lijken de inspanningen meer gericht op Apple Kaarten.

Here Maps-medewerkers overgestapt naar Apple

Inmiddels blijken meerdere Here-medewerkers te zijn overgestapt naar Apple, maar ze zijn nog wel werkzaam vanuit Berlijn. Het gaat om twee ervaren software-engineers, een productmanager, programma-manager en andere leidinggevende medewerkers. Apple heeft in Berlijn officieel geen R&D-kantoor of -lab.

Voormalig Nokia Here-medewerkers nu bij Apple

Deze mensen zouden zijn overgestapt naar Apple, zo blijkt op Linkedin:

  • Khang Tran — senior software-engineer bij Here, sinds deze maand bij Apple werkzaam.
  • Konstantin Sinitsyn — senior software engineer bij Here, sinds eind november werkzaam bij Apple.
  • Gilbert Schulz — programma-manager bij Here, in april overgestapt naar Apple en momenteel werkzaam bij het Apple Kaarten-team.
  • Manfred Reich — leider van het regionale kaartenteam voor Oost-Europa bij Here, sinds juli 2015 werkzaam bij Apple in het Kaarten-team. Daarvoor werkte hij 7 jaar bij Here Maps.
  • Andrey Arsentyev — productmanager bij Here Maps, sinds mei 2015 werkzaam bij Apple in het Kaarten-team.
  • Torsten Krenz — directeur bij Here, meer dan 2,5 jaar werkzaam. Ging al in augustus 2014 bij het Apple Kaarten-team werken.

Bij navraag wilde maar één de zes (Sinitsyn) reageren, maar hij mocht niet vertellen waar hij momenteel mee bezig is. Op de Linkedin-pagina’s van de genoemde medewerkers staat dat ze in Berlijn zijn gevestigd en bij Apple Maps werken.

‘Net als BlackBerry QNX’
De situatie lijkt wel een beetje op die rond BlackBerry: Apple opende in de Canadese stad Ottawa een kantoor vlakbij de BlackBerry QNX-divisie, waar gewerkt wordt aan software voor de auto-industrie. Inmiddels zouden al heel wat voormalige QNX-medewerkers naar Apple zijn overgestapt, waaronder BlackBerry-veteraan Dan Dodge.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 december 2016, 14:22
Categorie Apple
Onderwerpen apple car, apple kaarten, apple maps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.