iPhone 11 (Pro) gebruikt Intel’s laatste 4G-modem

“Intel Inside”

Apple gebruikt voor de iPhone 11 en de iPhone 11 Pro opnieuw modems van Intel. Het is vermoedelijk de laatste keer dat Apple modems van Intel gebruikt, want voor volgend jaar staan er veranderingen op het programma.

De afgelopen jaren gebruikte Apple regelmatig modems van Intel, vanwege de jarenlange patentenstrijd met Qualcomm. Bij een aantal iPhone-generaties gebruikte Apple zowel de modems van Intel als van Qualcomm, maar vorig jaar vonden we alleen de Intel-modems in de nieuwste toestellen. Dat lijkt nu bij de iPhone 11 en iPhone 11 Pro ook weer het geval, ondanks dat Qualcomm en Apple de strijdbijl begraven hebben.

Intel modems in iPhone 11 en iPhone 11 Pro

PCMag ontdekte dat de lay-out van de Field Test mode, een instelling om je signaalsterkte te bekijken, overeenkomt met vorige modellen met Intel-modems. Qualcomm gebruikt andere instellingen, waardoor we nu nagenoeg zeker weten dat alle nieuwe modellen werken met modems van Intel.

Het is waarschijnlijk de laatste keer dat we modems van Intel vinden, want afgelopen zomer maakte Apple bekend dat ze de modemdivisie van Intel overgenomen hebben. Welke modem Apple precies gebruikt heeft is nog niet bekend, maar het gaat mogelijk om de XMM 7660, het laatste geproduceerde model.

Intel XMM 8160-modem

Wat merk je daar uiteindelijk als gebruiker van? Volgens PCMag zijn de snelheden van de mobiele verbinding met deze modem zo’n 20 procent hoger. Uiteraard ben je voor de snelheid van de verbinding afhankelijk van allerlei andere factoren, zoals het bereik en de kwaliteit van het netwerk waar je mee verbindt. Eerder voorspelde een analist dat de iPhone XR opvolger een verbeterde 4G-ontvangst zo krijgen, maar dat is niet helemaal het geval. Net als vorig jaar gebruikt de iPhone 11 een 2×2 MIMO configuratie voor de antennes, in plaats van 4×4 MIMO zoals bij de iPhone 11 Pro.

Vanaf volgend jaar Qualcomm-modems
Volgend jaar in de 2020 iPhones vinden we waarschijnlijk een Qualcomm 5G-modem. De 2020 iPhones zijn de eerste modellen waar 5G in zit. Voorlopig lijken we hier in Nederland nog niet heel veel aan te hebben, omdat de providers nog lang geen dekkend 5G netwerk hebben. Daarna is het nog maar de vraag welke modems we vinden, want Apple is ook al een tijdje bezig met het ontwikkelen van eigen modemchips. Door de overname van Intel’s activiteiten op dit gebied, zou dit zomaar in een stroomversnelling kunnen raken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Actuele iPhone 11 deals

2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.