iPad vervangt televisie als babysitter

Vroeger werd wel gezegd dat de televisie een babysitter is voor kinderen. Je hebt op zondagochtend geen zin om vroeg op te staan, maar de kids zitten al om 6:00 uur te jengelen om een spelletje te doen. Je zet ze voor de televisie en ze zijn weer een uurtje zoet. Zo ging het een […]
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

baby ipadVroeger werd wel gezegd dat de televisie een babysitter is voor kinderen. Je hebt op zondagochtend geen zin om vroeg op te staan, maar de kids zitten al om 6:00 uur te jengelen om een spelletje te doen. Je zet ze voor de televisie en ze zijn weer een uurtje zoet. Zo ging het een jaar of tien, twintig geleden. Tegenwoordig neemt de iPad die rol over en de komst van de iPad mini zal dat zelfs nog wat versterken. Het is bijvoorbeeld de ervaring van Alicia Keys, die een iOS-app voor kinderen heeft uitgebracht waar we gisteren op iPhoneclub over schreven. Zij ziet vooral positieve kanten van de iPad: in plaats van passief voor de tv hangen gaan kinderen interactief bezig met het apparaat. Hopelijk steken ze er daardoor ook meer van op.

Keys is uiteraard positief; ze moet immers haar app The Journals of Mama Mae & LeeLee promoten. Muziek is daarvoor erg geschikt, zegt ze in een interview met TechCrunch. Je geeft een kind iets (een instrument) en er komt iets uit (een muziekstukje). Zo kunnen kinderen zichzelf leren uitdrukken terwijl ze ook nog kunnen spelen. En om het extra leerzaam te maken kruipt hoofdpersoon Leelee ook nog in een tijdmachine waardoor ze tussen native americans terechtkomt, waar ze iets opsteekt over de cultuur en de instrumenten die ze toen gebruiken. En om ook nog de generaties te overbruggen en niet de indruk te wekken dat spelen met de iPad een solobezigheid waardoor je je familie niet meer spreekt, heeft Keys een grootmoeder toegevoegd aan het verhaal die de relatie tussen verschillende generaties benadrukt.

Een studie van Nielsen benadrukte eerder al de rol die de iPad als babysitter heeft ingenomen. In een onderzoek dat in het vierde kwartaal van 2011 door Nielsen werd uitgevoerd (dus precies een jaar geleden) bleek dat 7 van de 10 kinderen in een gezin waar tablets aanwezig zijn, die ook daadwerkelijk gebruiken. Maar liefst 77% zegt dat de kinderen het gebruiken voor games en een toch wat magere 57% gebruikt het voor educatieve toepassingen. Dat benadrukt nog eens extra dat de iPad wordt gebruikt om kinderen te vermaken. Tijdens het reizen geeft 55% van de ouders een tablet aan de kinderen om ze bezig te houden. Een ander onderzoek van Digital Future bij kinderen onder de 12 jaar maakte duidelijk dat 20% van de kinderen zich “eenzaam” voelt als ze geen internettoegang hebben. Alleen de apps zijn dus niet genoeg.

nielsen-kid-tablet

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 augustus 2014, 11:38
Categorie Achtergrond
Onderwerpen baby, kinderen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.