iOS jaaroverzicht 2012, 4e kwartaal: iPad mini, Google Maps, iPhone 5S en Apple-televisie

In dit laatste jaaroverzicht nemen we het vierde kwartaal van 2012 onder de loep. Met de iPad mini, Google Maps, Instagram-voorwaarden en meer.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

2012De laatste paar dagen van 2012 zijn aangebroken, tijd om vandaag terug te blikken op het allerlaatste kwartaal van het jaar. In dat kwartaal is er een hoop gebeurd: zo verscheen Google Maps eindelijk in de App Store, jaagde Instagram gebruikers weg met nieuwe voorwaarden, stegen de iPhone-prijzen door een BTW-verhoging en verscheen de iPad mini eindelijk in de winkels. In de tussentijd werden er ook een hoop Nederlandse apps uitgebracht. Heb je nog niet over de vorige kwartalen gelezen? Bekijk dan vooral onze overzichten over het 1e kwartaal, 2e kwartaal en 3e kwartaal van 2012.

Oktober 2012

Steve JobsIn oktober was het overlijden van Steve Jobs precies een jaar geleden. Hierdoor werd Apple door velen opeens flink onder de loep genomen: een jaar zonder Steve Jobs betekende namelijk ook een jaar met alleen Tim Cook aan het roer. Cook had al eerder laten zien dat hij prima in staat was om Apple te leiden, maar kon nu geen advies meer vragen aan Jobs. Dat Cook het anders aanpakte op sommige vlakken, bleek al in eerdere kwartaaloverzichten: zo richtte de nieuwe CEO zich veel meer op de productietak in China, waar de arbeidsomstandigheden nog niet ideaal waren.

In oktober werden er nieuwe kwartaalcijfers bekendgemaakt, waardoor het weer duidelijk werd hoe sterk iOS in de voorgaande drie maanden was gegroeid. Hieruit bleek dat er 269 miljoen iPhones en 14 miljoen iPads waren verkocht. Uit andere statistieken bleek dat iOS 6 op 200 miljoen apparaten was geïnstalleerd en dat er inmiddels 35 miljard apps uit de App Store zijn gedownload.

iPad mini, iPad 4, Macs

iPad miniMet de aankondiging van de iPhone 5 in september zou je denken dat we een tijdje zonder productpresentaties zouden zitten, maar niets bleek minder waar toen Apple de pers nogmaals uitnodigde in oktober. Dit keer stond vooral de iPad centraal: een snellere iPad 4 met een Lightning-connector kwam nog net op tijd voor de feestdagen op de markt. Een kleinere uitvoering van deze iPad was belangrijk: met de iPad mini ging Apple de concurrentie aan met tablets zoals de Nexus 7 en Kindle Fire, die gebruikmaken van een 7-inch scherm. De iPad mini had echter een display ter grootte van 7,9-inch, waardoor hij volgens Apple meer van een webpagina kon laten zien. De iPad mini werd warm onthaald door zowel de pers als de eerste kopers in november, maar één punt van kritiek werd op het moment van aankondiging meteen al duidelijk: de iPad mini had geen Retina-scherm, zoals de iPhone 5, iPad 3 en iPad 4 wel hebben. De iPad 4 kwam als een grote verrassing, wat leidde tot teleurstelling bij mensen die net een iPad 3 hadden gekocht.

Het bleef niet bij nieuwe iPads tijdens de Apple-presentatie: zo werd er ook een MacBook Pro met 13-inch Retina-scherm gepresenteerd. Tot voorheen was er enkel een 15-inch-variant van deze Retina-Macbook beschikbaar. De Mac mini kreeg een interne make-over, maar de grootste fysieke veranderingen waren zichtbaar bij de totaal vernieuwde iMac: deze was aan de zijkanten van het scherm dunner dan ooit, waardoor de oude iMac er opeens een stuk logger uitzag. De eerste nieuwe iMacs werden in december 2012 uitgeleverd.

Nasleep iPhone 5

Paarse waasDe iPhone 5 was eind september op de markt verschenen, wat betekende dat we in oktober de eerste berichten over verkooptekorten en technische problemen te horen kregen. Zo moest Apple bijvoorbeeld meer fabrieken inschakelen om de massale vraag bij te benen. De eerste iPhone 5-bezitters mopperden al snel over een paarse waas die in foto’s verschijnt als je met een felle lichtbron in de buurt fotografeert, maar dit verschijnsel bleek al snel te lijken op chromatische aberratie – een probleem waar alleen de meer geavanceerde lenzen geen last van hebben. Een kleine groep iPhone 5-bezitters klaagde over kromgetrokken iPhones, die uit hun voegen vlogen terwijl ze in een broekzak zaten. Andere mensen hadden juist last van slechte geluidskwaliteit, waardoor andere bellers moeilijk tot totaal niet te horen waren.

De lage productie-aantallen van de iPhone 5 waren volgens Foxconn te verklaren: de nieuwe iPhone zou het meest gecompliceerde apparaat zijn dat ze ooit hadden geproduceerd, waardoor ze niet zo snel van de lopende band gleden als voorgaande iPhones. Geruchten over verhoogde kwaliteitscontrole doken dan ook al snel op, die ervoor zorgden dat er nog minder iPhones geproduceerd konden worden. Personeel dreigde te staken vanwege de toegenomen kwaliteitscontroles.

Al deze problemen zorgden ervoor dat veel Nederlanders nog steeds niet hun iPhone 5 hadden. Pas later in oktober zouden de eerste verhalen over leveringen opduiken. Om de boel op orde te krijgen hebben we toen nog geïnventariseerd hoe lang het bij iPhone 5-kopers precies duurde na bestelling totdat ze hem kregen.

Apple Maps

Apple MapsIn september bleek al dat lang niet iedereen blij was met de komst van iOS 6. De introductie van Apple Maps luidde ook het verdwijnen van Google Maps in, waardoor je beperkt was tot een kaartendienst die veel minder informatie bevatte. In oktober speelde Google hier slim op in, door onder andere Street View in de mobiele webapplicatie te integreren. Ook werd er reikhalzend uitgekeken naar Google’s eigen Maps-applicatie in de App Store. In de tussentijd waren de Apple Maps-haters alweer enigszins afgekoeld, waardoor ze ook de voordelen van de nieuwe app begonnen te zien: zo bleek hij offline prima te gebruiken en gaat hij ook een stuk efficiënter met je data om dan Google Maps. Apple was ondertussen druk bezig met het verbeteren van de dienst: zo zou Apple Store-personeel worden ingezet om te helpen.

De problemen met Apple Maps hadden ook verstrekkende gevolgen. Zo vertrok Apple’s voormalige iOS-baas Scott Forstall bij Apple – volgens geruchten wegens de problemen met Maps. De problemen zelf waren echter niet de exacte reden van zijn vertrek. Forstall zou hebben geweigerd om de excuusbrief over de gebrekkige dienst te tekenen, iets dat Tim Cook uiteindelijk heeft moeten doen. Forstall zou vaker dwars hebben gelegen bij het samenwerken met collega’s en dit was naar verluid de laatste druppel. Met het vertrek van Forstall kreeg Jonathan Ive de verantwoordelijkheid voor het iOS-design. Een grote verandering: Forstall was namelijk dol op apps met stiksels, papiertjes en andere designelementen waardoor ze op echte dingen leken. Ive wijkt daar flink van af. De gevolgen hiervan zullen we vermoedelijk in iOS 7 gaan zien.

Stijgende iPhone-prijzen

iPhone 5-prijzenOp 1 oktober 2012 stegen de BTW-prijzen in Nederland, van 19 procent naar 21 procent. Dit betekende voor een hoop producten in de Nederlandse winkels dat de prijs steeg. Ook bij Apple was dit het geval: de prijzen voor nieuwe iPhones, iPads, iPods en andere apparaten stegen om de nieuwe BTW-prijs te compenseren. Hierdoor kwam de prijs voor een nieuwe iPhone met de iPhone 5 op een recordbedrag te liggen. Later in de maand zouden de prijzen voor iPads nog verder stijgen, omdat Apple de ‘lelijke’ prijzen naar boven afrondde. Daar komt in de toekomst nog eens een schepje bovenop omdat er in Nederland nieuwe thuiskopieheffingen worden ingevoerd, waardoor de iPhone nog eens 5 euro duurder wordt.

Maar ook…

MobileMe 2050In oktober gebeurden er genoeg andere dingen. Zo bood Apple per ongeluk MobileMe-gebruikers 25GB opslag tot 2050 aan, begon de EU aan een onderzoek naar Apple’s garantievoorwaarden en hadden Apple TV’s last van vervelende netwerkproblemen. Samsung voegde de iPhone 5 toe aan de 3G-patentzaak, waardoor er nog meer voor Apple op het spel kwam te staan. Beter nieuws was een tijdelijk nieuw abonnement van Vodafone, waarbij abonnees 10GB aan data per maand krijgen. Een Nederlandstalige nep-sms van Apple wist in oktober ook een hoop mensen te bedotten.

Passbook werd in oktober ook een steeds belangrijker segment van iOS. Apple zou van plan zijn van de digitale portemonnee gebruik te maken en apps zoals Eventbrite boekten grote successen met de nieuwe iOS-applicatie. Nederlandse winkels boden ook steeds vaker Passbook-kortingsbonnen aan.

In oktober verscheen ook Letterpress, het eerste iOS-spelletje van ontwikkelaar Atebits. Deze zelfde ontwikkelaar heeft een legendarische status in de App Store na het massale succes van Tweetie (nu Twitter for iPhone). Gamers hebben sinds oktober ook iets nieuws om naar uit te kijken, Rollercoaster Tycoon bleek deze maand namelijk voor iOS gepland te staan. Wat dat betreft was oktober een maand van anticipatie: iTunes 11 bleek op het laatste moment toch pas in november uit te komen en de telecomveiling ging van start, waardoor er een grote stap werd gemaakt naar de uitrol van 4G-netwerken in Nederland.

Nederlandse apps

Leuke Nederlandse apps van deze maand: Wordboxer, App Kaart, vernieuwde 9292, Belasting Alert, vernieuwde Foodzy, Pull to Refresh, Moppentrommel, Searcle, Kuvva en *bliep 2.0.

November 2012

iPad mini verschenen

iPad miniDe eerste dagen van november werden ingeluid met positief nieuws: in het begin van de maand startte de internationale verkoop van de iPad mini en iPad vierde generatie. Nederland en België werden ditmaal meegenomen in de eerste lichting, wat betekende dat vroege kopers deze keer niet naar Duitsland en Frankrijk hoefden te reizen. Althans, als je de iPad mini in de winkels kocht: de online Apple Store liet al snel een wachttijd van meerdere weken zien, waardoor een bestelling later dan de officiële verkoopstart binnenkwam.

Het duurde echter niet lang totdat ook winkels minder iPads hadden dan normaal. Apple zou kampen met productieproblemen, wat ertoe leidde dat je de iPad mini na twee weken in slechts een paar webshops kon vinden. De tekorten bleken echter niet zo groot als bij de iPhone 5: zo was de iPad mini alweer snel beschikbaar in de Apple Store in Amsterdam.

Philips Hue: iPhone-lampen

Philips HueEén van de grote nieuwe producten dit jaar kwam niet uit de keuken van Apple, maar van Philips. Het elektronicabedrijf kwam met een speciale LED-lamp genaamd de Philips Hue, die via een draadloze ontvanger en netwerkkastje kan verbinden met je iPhone. Hierdoor kan je de lamp bedienen via een bijbehorende app, waarmee je ze kunt in- of uitschakelen of kleurschema’s kunt aanpassen. De lampen zijn sinds 1 november exclusief verkrijgbaar in de Nederlandse Apple Store.

Excuses Apple aan Samsung

SamsungAlle ogen waren in november gericht op Apple’s Britse website. De rechter had bepaald dat Apple een excuusbrief aan Samsung moest publiceren, iets dat Apple op originele wijze uitvoerde door de excuses te verpakken in een reclameverhaal over de eigen producten. De rechter had daarom gesteld dat het excuus prominenter gepubliceerd en beter verwoord moest worden. Hetzelfde excuus werd later ook in de krant gepubliceerd, maar daar werd ook niet positief op gereageerd: het zou gaan om een klein blokje tekst met ontzettend veel verwarrende, juridische taal.

iPhone 5-tekorten nemen af, eerste iPhone 5S-gerucht

iPhone 5In november bleek de iPhone 5 steeds makkelijker leverbaar, waardoor de gemiddelde levertijd werd teruggedrongen naar minder dan een week. Desondanks zei Foxconn nog steeds te kampen met productieproblemen, waardoor er niet zoveel iPhones geproduceerd konden worden. Vermoedelijk had het gros van de eerste kopers al een iPhone 5, waardoor er geen gigantische aantallen meer nodig waren om aan de vraag te voldoen.

De iPhone 5 was nog maar kort op de markt, maar in november waren we ook getuige van één van de eerste iPhone 5S-geruchten: de proefproductie voor deze nieuwe iPhone zou in december van start gaan.

Eindelijk iTunes 11

iTunes 11iTunes 11 stond aanvankelijk gepland voor oktober, maar Apple liet vlak voor het einde van die maand weten dat het nieuwe muziekprogramma een maandje uitgesteld zou worden. Wellicht had dat te maken met het vertrek van Scott Forstall, problemen rond Apple Maps en iCloud, waardoor Apple zich niet nogmaals een flater kon veroorloven. In november leek het erop dat Apple iTunes 11 opnieuw moest uitstellen, maar op het nippertje lukte het toch: uiteindelijk kwam iTunes 11 op 29 november 2012 pas uit. Het vernieuwde iTunes had een totaal nieuw uiterlijk en een reeks vernieuwingen, waaronder een nieuwe minispeler en de Up Next-functie. iTunes DJ werd verwijderd.

Nog geen Google Maps, wel Nokia Here Maps

Google’s eigen Maps-applicatie stond in november nog steeds niet in de App Store, maar we hadden het toch geregeld over het ontbreken van de vertrouwde kaartendienst en de introductie van Apple’s eigen Kaarten-app. Zo zou het gebruik van Google Maps in China zijn gehalveerd en bracht Nokia wel Here Maps uit, een eigen kaarten-app die al langer wordt gebruikt in bepaalde Nokia-toestellen. In november bleek wel dat Google Maps bijna gereed was was om te worden ingeleverd bij Apple.

iOS 6.1, iOS 5.1.1 voor Apple TV

iOS 6.1In november werden er de nodige iOS-updates uitgebracht door Apple. In het begin van de maand werd de eerste beta-versie van iOS 6.1 uitgebracht, waarmee ontwikkelaars alvast hun applicaties konden testen. Grote veranderingen waren er niet: onder andere de muziekknoppen op het ontgrendelscherm werden iets aangepast en de ‘Meld een probleem’-knop in Apple’s Kaarten-app werd prominenter in beeld gezet.

iOS 5.1.1 voor de Apple TV verscheen ook, waarin vooral bugfixes gevonden konden worden. Vermoedelijk werd met de update de connectiviteit met iTunes 11 verbeterd: de update verscheen tegelijkertijd met het muziekprogramma. Ook werd er een vernieuwde Remote-applicatie uitgebracht.

(Geen) 4G bij Proximus

Belgische abonnees bij Proximus dachten begin november even blij te kunnen zijn, toen de provider een 4G-netwerk voor consumenten beschikbaar stelden. Kort na de aankondiging bleek echter dat 4G niet gebruikt kon worden op de iPhone 5: Apple zou dit eerst moeten goedkeuren. Later in de maand bleek dat dit een standaard procedure is bij Apple: de performance van het netwerk moet eerst worden geverifieerd. Providers moeten hierdoor afwachten totdat Apple uiteindelijk het netwerk onder de loep heeft kunnen nemen.

Maar ook…

Letterpress shirtIn november zagen we ook hoe iTunes-donaties en t-shirts voor de app Letterpress geld inzamelden voor de slachtoffers van orkaan Sandy. Apple bleek daarnaast van plan te zijn om in 2013 30 tot 35 nieuwe Apple Stores te openen en gaf dit jaar 1 miljard dollar uit aan onderzoek. Het Nederlandse Kickstarter voor applicaties SellAnApp ging deze maand ook eindelijk van start. Vodafone-abonnees werden in november opgeschrikt door een waarschuwings-sms over dataverbruik, die helemaal niet bleek te kloppen. T-Mobile werd op de vingers getikt door de Reclame Code Commissie, omdat er eigenlijk geen onbeperkt internet bij een abonnement werd aangeboden.

We wachtten in november op een hoop updates voor apps die iPhone 5-ondersteuning introduceerden, maar bovenaan veel verlanglijstjes stond WhatsApp. Na de november-update van de bekende berichten-app was hij eindelijk zonder zwarte balkjes op de iPhone 5 te gebruiken. Gamesnetwerk OpenFeint kondigde aan te gaan sluiten, waardoor je niet langer de bekende groene pagina’s in iOS-games te zien zou krijgen. De rechter bepaalde in november ook dat oude Galaxy-smartphones patenten van Apple hebben geschonden.

Nederlandse apps

Leuke Nederlandse apps deze maand: NU.nl, Horizon TV Remote, Rummified, C1000 Gourmet, Schrijfcarrousel, Qonfy, FitApp, Kwizzle, Beslist.nl Prijschecker, Hi Voicemail en WordOn HD

December 2012

Apple Store in Haagse Passage

Passage

Begin december kregen wij van tipgevers te horen dat Apple ook van plan was om een Apple Store in Den Haag te openen. Deze nieuwe Apple Store zou zich vestigen in de Passage in Den Haag. Apple heeft volgens de bronnen meerdere winkelpanden gekocht, om op deze manier een groot deel van het winkelcentrum te beslaan met de Apple-winkel. Dit moet de tweede officiële Apple Store in Nederland worden: in maart 2012 werd de eerste geopend, aan het Leidseplein in Amsterdam. Nederland had al langer winkels waar je Apple-producten kon kopen, maar dit zijn zogeheten Apple Premium Resellers. Deze winkels zijn niet in het bezit van Apple, maar hebben nauwe afspraken gemaakt om zo Apple-producten te mogen verkopen.

Google Maps verschenen

Google MapsIn december was het dan eindelijk zover: Google Maps was in de App Store verschenen. De volledig nieuwe app van Google geeft je toegang tot de kaarten die je gewend bent van Google, die tot iOS 6 standaard op de iPhone te gebruiken waren. De dienst moest in iOS 6 plaats maken voor Apple’s eigen Kaarten-app, waar Australische politie in december nog voor waarschuwde.

Google was in december goed bezig: naast Google Maps verscheen er een grote 2.0-update voor Gmail, YouTube kreeg een update die AirPlay mogelijk maakte en de snelle film-app YouTube Capture dook ook op in de App Store.

Eerste mogelijke iPhone 5S-foto

iPhone 5SIn november dook het allereerste iPhone 5S-gerucht op, maar in december kregen we de eerste mogelijke foto’s van deze nieuwe iPhone te zien. Op de beelden was een achterkant te zien die er van buiten uitzag als de iPhone 5, maar van binnen een paar kleine verschillen bevatte. Dit zou er op wijzen dat de iPhone 5S van buiten gelijk zal blijven, maar technisch een tikkeltje geavanceerder wordt. Dit was bij eerdere S-varianten op de iPhone ook al zo: de iPhone 3GS leek als twee druppels water op de iPhone 3G, terwijl de iPhone 4S en iPhone 4 enkel een paar strepen op de antenneband als kenmerkend verschil hadden.

Televisiegeruchten zwellen aan

Apple-televisieNa een tijd van stilte rond de mogelijke Apple-televisie, laaide de discussie in december opeens weer op. Tim Cook gaf sterke hints naar de televisie van Apple tijdens zijn eerste televisie-interview, waardoor het waarschijnlijker dan ooit leek dat Apple aan de beeldbuis werkt. Het duurde dan ook niet lang tot de eerste geruchten weer opdoken: Apple zou op het moment bij Aziatische fabrikanten meerdere ontwerpen testen. Wanneer de televisie op de markt verschijnt moeten we nog zien: zowel 2013 als 2014 worden als streefdata genoemd door analisten.

Microsoft versus Apple over in-app abonnementen

Microsoft OfficeIn december bleek dat er een kleine oorlog was uitgebroken tussen Apple en Microsoft. De SkyDrive-applicatie voor iOS zou mogelijk uit de App Store worden gehaald, omdat er verwijzingen in zitten naar een abonnementsmodel dat niet via Apple wordt afgesloten. Om deze reden zou een update die een nare crash oplost ook niet worden goedgekeurd.

Later bleek er echter meer aan de hand tussen beide bedrijven: centraal zou een discussie over Microsoft Office voor iOS staan, waar ook een abonnement voor nodig is. Apple verwacht 30 procent van de gemaakte omzet, zoals bij iedere app, maar Microsoft wil dat dit percentage voor hun wordt verlaagd. Beide bedrijven liggen dwars, waardoor het lot van de app enigszins op losse schroeven lijkt te staan.

Instagram-voorwaarden jagen gebruikers weg

InstagramVerrassend veel mensen zeiden in december hun Facebook-account te hebben verwijderd, nadat nieuwe algemene voorwaarden leken te suggereren dat foto’s voor reclamedoeleinden gebruikt konden worden en ook mochten worden verkocht. Hierdoor vreesde gebruikers voor hun eigendomsrechten, enkel omdat ze een foto toevallig op Instagram hadden gezet. Instagram reageerde op de paniek door te stellen dat ze geen foto’s willen verkopen en dat de voorwaarden zouden worden verduidelijk. Dat laatste werd uiteindelijk gedaan door de passage over reclame in de voorwaarden volledig terug te draaien.

Andere foto-apps hadden geluk met de Instagram-rel: zij bleken opeens een goed alternatief voor al die gebruikers die Instagram achter zich wilden laten. De nieuwe Flickr-app speelde hier slim op in door nieuwe gebruikers een Pro-account drie maanden gratis aan te bieden.

Patenten ongeldig verklaard

PatentenDecember was voor Apple een sombere maand op patentgebied: het Amerikaanse patentbureau verklaarde belangrijke patenten uit de Samsung-zaak ongeldig, waardoor het bedrijf gedwongen is om de waarde ervoor alsnog te bewijzen. Slaagt Apple hier niet in, dan kan Samsung hier gebruik van maken in het gemaakte beroep. Daar kwam ook nog eens bij dat Apple volgens de Amerikaanse rechter drie patenten schendt van MobileMedia.

Beter nieuws was dat Samsung stelde niet langer een verbod op Apple-producten in Europa te willen. Samsung zei de consument niet in de weg te willen zitten, maar een onderzoek van de EU naar misbruik van patenten door Samsung zou waarschijnlijk veel te maken hebben met het besluit.

Frequentieveilingen

In december kwamen ook de frequentieveilingen in Nederland tot een eind, waarmee het bizar hoge bedrag van 3,8 miljard euro werd opgehaald. Vodafone, KPN, T-Mobile en Tele2 kochten allemaal frequenties die gebruikt zullen worden om in Nederland een 4G-netwerk uit te rollen. Via dit netwerk zullen veel hogere internetsnelheden mogelijk zijn.

iOS 6.0.2

iOS 6.0.2Apple bracht in december geheel onverwacht iOS 6.0.2 uit. Deze nieuwe software-update werd alleen uitgerold voor de iPhone 5 en iPad mini en moest bepaalde Wi-Fi-problemen oplossen waar veel mensen over klaagden. In sommige gevallen konden gebruikers zelfs geen verbinding maken met een Wi-Fi-netwerk. Bij enkele iPhone 5-bezitters was het probleem opgelost door het toestel om te ruilen of de beveiliging van het netwerk in te stellen op de minder veilige WEP-beveiliging. Toen werd gesteld dat het waarschijnlijk een softwarematige kwestie was, die met de update tot het verleden behoorde.

Facebook Poke

Facebook PokeFacebook ging in december de concurrentie aan met de iPhone-applicatie Snapchat, door Facebook Poke uit te brengen. Hiermee kun je foto’s en filmpjes naar iemand sturen, die maar tijdelijk bekeken kunnen worden. Heeft de ontvanger het plaatje of filmpje voor een vooraf bepaalde tijd bekeken, dan wordt hij automatisch verwijderd. Facebook Poke was korte tijd populair in de App Store, maar zakte later in de hitlijsten. Zelf concludeerden we al bij een vergelijking dat Snapchat ook eigenlijk handiger in elkaar steekt dan Facebook Poke.

Apple-horloge in 2013

December was ook de eerste maand dat we hoorden over een speciaal iPhone-horloge gemaakt door Apple, dat zal concurreren met andere horloges zoals de Pebble en Cookoo Watch. Dit nieuwe horloge zou al in de eerste helft van 2013 op de markt verschijnen en krijgt een 1,5-inch scherm. Via Bluetooth maakt het horloge verbinding met je iPhone. Het gerucht is nog maar één keer voorbijgekomen en heeft weinig voeten in de aarde, maar zou zomaar eens kunnen ontpoppen tot de volgende grote Apple-aankondiging.

Maar ook…

AppShopperIn december 2012 gebeurden er ook een hoop andere dingen. Zo werd het bekende spelletje Grand Theft Auto: Vice City uitgebracht voor iOS en kreeg de befaamde taken-app Wunderlist een grote 2.0-versie. De Apple TV bleek ondersteuning voor Bluetooth-toetsenborden te hebben, waardoor je makkelijk zoektermen kunt invoeren. Ook doken er geruchten op over een overname van WhatsApp door Facebook. Deze werden snel ontkracht, maar wisten alsnog een hoop koppen te doen keren. Een lek in Instagram zorgde ervoor dat hackers makkelijk accounts konden overnemen. Apple verwijderde in december ook de bekende app AppShopper uit de App Store, omdat hij nieuwe App Store-regels overtreedt.

Nederlandse apps

Leuke Nederlandse apps deze maand: Treinervaring, Mijn Duik, Rondeteller, Eneco Toon op Afstand, Min. VenJ, Power Unlimited, Intertaal, RTL Nieuws, My T-Mobile 2.0, MijnPakker 2.0, Turnacle

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 januari 2013, 12:28
Categorie Apple
Onderwerpen jaaroverzicht, jaaroverzicht 2012

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.