App Store iOS 8 uitgelicht

iOS 8 uitgelicht: App Store-verbeteringen, appbundels en meer

iOS 8 brengt welkome veranderingen in de App Store met zich mee. Je kan video's van apps en games bekijken, er zijn appbundels en veel meer.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

App Store iOS 8 uitgelichtMet maar liefst 1,2 miljoen applicaties in de App Store voor iPhone en iPad, laat het ontdekken van leuke van apps die je kan downloaden wel eens wat te wensen over. Apple beweerde in haar WWDC-presentatie te hebben geluisterd naar ontwikkelaars en voert een aantal wijzigingen door in de App Store in iOS 8. Die zijn behalve voor ontwikkelaars, ook fijn voor ons als gebruikers. In deze uitgelicht bekijken we appbundels, videopreviews, trending zoekopdrachten en nog veel meer vernieuwingen.

Appbundels

Ontwikkelaar Readdle heeft een overtuigend pakket zakelijke apps. En met de kinderapps van Juf Jannie weet je dat leerzame Nederlandse kinderapps in huis haalt. Natuurlijk kan je die apps apart downloaden, maar vanaf iOS 8 wordt het mogelijk om appbundels te downloaden. Die kunnen door de appontwikkelaar zelf zijn samengesteld en dankzij de bundels kan je wellicht leuke kortingen verwachten als je meerdere apps van een ontwikkelaar downloadt. Het is nog niet bekend of onafhankelijke partijen anders dan ontwikkelaars ook pakketten met apps mogen samenstellen (om met korting aan te bieden).

App Bundels App Store iOS 8

Explore-tabblad

Centraal in de App Store in iOS 8 komt het tabblad Explore te staan. Die vervangt het tabblad met populaire apps uit de buurt. De Ontdek-sectie deelt applicaties onder in genres en subgenres. Zodra je een categorie hebt gekozen, zie je een keur aan applicaties die populair en geliefd zijn in het genre. Zo zoek je niet alleen op de populairste games, maar ook op de populaire actiegames, avonturengames en bordspellen bijvoorbeeld.

Videopreviews

De alweer zes jaar oude App Store heeft een welkome functie afgekeken van de veel later geïntroduceerde Google Play Store. Vanaf iOS 8 zie je behalve screenshots ook video’s van een app of een game in de App Store. Hij neemt, net als in de Play Store, de voorste plek in van de rij met beelden van een applicatie. De video’s worden in het volledige scherm op de iPhone afgespeeld.

App Store iOS 8 videopreview

Trending zoekopdrachten

In de App Store onder iOS 8 zie je welke apps momenteel in trek zijn bij zoekopdrachten en downloads. Die apps worden ondergebracht op een pagina met ‘trending searches’. Apple laat niets los over het algoritme waarmee wordt bepaald welke apps in aanmerking komen om trending te worden, maar het benadrukken van apps die op dit moment veel worden gedownload, kan weer een andere lijst opleveren dan de normale charts. Denk bijvoorbeeld aan een Nederlandse app als Doubler na een artikel van iPhoneclub; die door de aandacht goed wordt gedownload maar de hitlijsten niet bereikt.

App Store iOS 8 zoek vernieuwingen

Vernieuwd zoeken en aanbevolen apps

Apple stapt in iOS 8 af van de zoekresultaten in de App Store waar je horizontaal tussen moet vegen. Voortaan staan de apps weer onder elkaar na een zoekopdracht, maar wel voorzien van een duidelijk app-icoon en een indicatie van de beelden die erbij horen. Verder laat Apple nu relevante zoekopdrachten onder de zoekbalk zien als je op een woord hebt gezocht in de App Store. Zoek je op recepten? Zoek dan ook eens op kookboeken.

Apple neemt verder steeds meer een adviserende rol aan voor het aanbevelen van applicaties in de App Store. Na de Uitgelicht-sectie in de App Store, de gratis app van de week en de begin 2014 geïntroduceerde beknopte recensies van applicaties, tref je voortaan een grijze (hierboven afgebeelde) Editor’s Choice vermelding bij applicaties die Apple aanraadt. Het lijkt vooral om apps te gaan die zichzelf reeds bewezen hebben.

iOS 8 spotlight zoeken naar app

App Store doorzoeken vanuit Spotlight

De grootste verandering voor de App Store vindt misschien wel plaats buiten de App Store. Wie in iOS 8 de Spotlight-zoekbalk in het systeem gebruikt, kan behalve Google- en Wikipedia-resultaten ook resultaten uit de App Store zien. Zo hoef je de App Store in principe niet meer in om gericht op apps te zoeken – al is het de vraag of Spotlight in alle 1,2 miljoen apps van de App Store zal graven.

Family Sharing

Je kan voortaan shoppen met een familieaccount in iTunes. Dat betekent bijvoorbeeld dat je als ouder toestemming kan geven voor een app-aankoop van je kroost. Daar hebben we een apart artikel over geschreven: iOS 8 uitgelicht: Family Sharing voor gezinnen.

Wanneer beschikbaar?

De vernieuwinge in de App Store worden dit najaar beschikbaar, vermoedelijk zodra iOS 8 officieel wordt uitgebracht. Ontwikkelaars kunnen nu al aan de slag met de iOS 8 betaversie die Apple beschikbaar heeft gesteld.

Dit artikel maakt deel uit van de serie iOS 8 uitgelicht. Meer weten over de nieuwste ontwikkelingen? Lees ons Dossier iOS 8 en de aankondiging van iOS 8 door Apple.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 juli 2014, 18:07
Categorieën Achtergrond, iOS
Onderwerpen app store, ios 8, ios 8 uitgelicht

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.