iOS 8 uitgelicht: interactieve notificaties

Interactieve notificaties in iOS 8 laten je reageren op iMessagen en direct een bericht op Facebook liken. iCulture legt uit hoe het werkt.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

iOS 8 interactieve notificatie iMessageHet was voor Apple de grote opener bij de aankondiging van iOS 8: interactieve pushnotificaties. Met een veeg de juiste kant op kun je vanuit een pushbericht snel reageren op een bericht, zodat je niet langer naar een app hoeft te gaan. Hoe gaat dit precies tot zijn werk? En wat voor handige mogelijkheden brengt dit allemaal met zich mee? We vertellen het je in deze editie van ‘iOS 8 uitgelicht‘.

Naar beneden vegen

iOS 8 notificatiesHet is met iOS 8 mogelijk om sommige pushberichten naar beneden te vegen als ze in beeld verschijnen. Er schuift dan een extra veld uit, met daarin knoppen zodat je snelle handelingen kunt uitvoeren. Bij een iMessage krijg je een tekstveld zodat je snel een reactie kunt tikken, zoals we al beschreven in het artikel ‘iOS 8 uitgelicht: iMessage lijkt meer dan ooit op WhatsApp‘. Een veeg naar beneden op een Facebook-notificatie toont knoppen om mee te liken of om te reageren. Onderstaande video demonstreert het:

Opzij vegen

iOS 8 interactieve notificatie opzijNotificaties in het Berichtencentrum of op het ontgrendelscherm kunnen ook opzij worden geveegd. Bij de meeste apps verschijnt er dan een knop waarmee je de notificatie weer kunt verwijderen, maar bij sommige berichten krijg je ook extra opties tot je beschikking. Bij een iMessage krijg je een Antwoord-knop waarmee je de snelle reactiemodus opent. Daarnaast kun je een bericht in iMessage vanaf hier als gelezen markeren.

Andere apps

Apple liet tijdens WWDC 2014 zien hoe de interactieve notificaties werken met bijvoorbeeld iMessage, de Agenda-app en Facebook. In de nieuwe versie van Xcode zit echter ondersteuning voor de slimme notificaties, waardoor ontwikkelaars ook in staat zijn om ze aan apps toe te voegen. Ontwikkelaars hebben in elk geval toegang tot speciale knoppen in notificaties. Apple beschrijft de nieuwe functie in de handleiding voor ontwikkelaars als volgt:

Lokale notificaties en pushnotificaties kunnen een speciale actie bevatten als deel van een alarmbericht. Speciales acties worden getoond als knoppen in het bericht. Tap hier op en je app wordt op de hoogte gebracht en gevraagd om de gekoppelde actie uit te voeren.

Op het moment van schrijven is de beta van iOS 8 echter nog maar net beschikbaar: ontwikkelaars hebben nog geen testversies van apps uitgebracht om hun knoppenintegratie te demonstreren.

Beschikbaarheid

iOS 8 bevindt zich op het moment nog in een testfase: ontwikkelaars kunnen een vroege versie installeren, om hun apps alvast klaar te maken voor de publieke introductie. Apple wil iOS 8 in het najaar van 2014 voor iedereen beschikbaar stellen.

Dit artikel maakt deel uit van de serie iOS 8 uitgelicht. Meer weten over de nieuwste ontwikkelingen? Lees ons Dossier iOS 8 en de aankondiging van iOS 8 door Apple.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.