iOS 8 uitgelicht: meer grip op locatiefuncties in apps

iOS 8 laat je kiezen wanneer je jouw locatiedata wil delen.Zo voorkom je dat een app op de achtergrond je locatie opvraagt.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Locatievoorzieningen iOS 8Apple maakt het in iOS 8 een stuk makkelijker om de batterijduur van je iPhone te verbeteren. Eerder schreven we in de serie ‘iOS 8 uitgelicht‘ over hoe je batterijverbruik per app kunt zien, en nu is er er nog een handige optie aan het licht gekomen: je kunt bij iOS-apps aangeven wanneer ze je locatie precies mogen gebruiken. Dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld Google Maps je locatie enkel zal gebruiken als de app geopend is. In dit artikel leggen we uit hoe dit exact in zijn werk gaat.

Apple heeft de instellingen voor Locatievoorzieningen veranderd in iOS 8. Ga je naar Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen, dan zie je voortaan een lijsts met apps waar je op kunt tappen. Hierbij kun je vervolgens kiezen tussen drie opties:

  • Nooit. De app zal op geen moment je locatiedata gebruiken en kan dus nooit weten waar je bent.
  • Altijd. De app kan op ieder moment je locatie opvragen – ook als hij op het moment niet actief is. Op deze manier kunnen apps zoals Foursquare Swarm op de achtergrond zien waar je bent.
  • Bij gebruik. De app zal enkel je locatie opvragen en gebruiken als hij is opgestart – mogelijk zelfs pas als een speciale locatiefunctie is opgestart. Sluit je de app, dan gebruikt hij niet langer je locatie.

Locatievoorzieningen iOS 8 gebruik appLocatievoorzieningen iOS 8 altijd

Alleen specifieke apps

Apps moeten voor iOS 8 worden bijgewerkt voordat ze de drie locatie-opties laten zien. Heeft een app locatie-ondersteuning in iOS 8, dan kan hij op twee manieren om je locatie vragen. Een app die altijd locatietoegang wil, zal expliciet vragen of dit ook mag als je de app niet gebruikt. Apps die je locatie enkel willen gebruiken als de app actief is, zullen hier specifiek toestemming voor vragen.

Moves iOS 8 locatieverzoek

Niet iedere app hoeft alle drie de opties te bieden. Apps zoals Moves willen bijvorbeeld graag constant je locatie bijhouden en zouden niet goed functioneren als ze dit niet op de achtergrond mogen doen. Pas als een app ondersteuning heeft toegevoegd voor locaties terwijl de app actief is én als de app in de achtergrond draait, kun je kiezen uit de drie bovenstaande opties. Een app zal bij de locatieverzoeken in iOS 8 ook aangeven waar je gegevens voor worden gebruikt.

Duidelijk welke app locatie gebruikt

Gebruikt een app in de achtergrond je locatie, dan zal iOS 8 ook duidelijk maken welke app dit is. In eerdere iOS-versies verscheen er rechtsboven enkel een driehoekje dat aangaf dat je locatie werd opgevraagd. Met iOS 8 kan er een blauwe balk bovenin verschijnen, die vertelt welke app op het moment je locatie opvraagt. Een app moet de nieuwe locatievoorzieningen van iOS 8 ondersteunen voor hij deze balk zal gebruiken.

Langere batterijduur

De nieuwe locatievoorzieningen in iOS 8 kunnen een groot effect hebben op de accuduur van je iPhone. Door locatiedata voor apps uit te schakelen is het al langer mogelijk om je accutijd te verlengen, maar dit had voor iOS 8 altijd een bijkomend nadeel: de uitgeschakelde apps konden helemaal niks meer met je locatie. Wilde je niet dat Google Maps op de achtergrond je locatiedata opvroeg, dan moet je de locatievoorzieningen voor de app volledig uitschakelen. Dat hoopt iOS 8 op te lossen: door apps enkel gps te laten gebruiken terwijl ze actief zijn, heb je meer grip op de accu van je iPhone.

Apple maakte in iOS 7.1 ook aanpassingen aan de locatievoorzieningen van je iDevice. Toen werd het voor apps mogelijk om je locatie zelfs op te vragen als de applicatie is afgesloten.

Laatste locatie doorsturen voordat de batterij leeggaat

icloud-laatste-locatie-find-my-iphoneZoek mijn iPhone is een onmisbaar hulpje als je je iPhone kwijt bent. Je ziet meteen op de kaart waar de iPhone zich bevindt: thuis, in je broekzak of in het café waar je net bent geweest. Het probleem is alleen, dat de iPhone niet meer z’n locatie kan doorsturen zodra de batterij leeggaat. Daar heeft Apple in iOS 8 iets op gevonden: je kunt nu met een schakelaar aangeven dat de iPhone z’n laatste locatie moet doorgeven, voordat de batterij echt leeg is.

Meer weten: Zoek mijn iPhone: hoe werkt het? (Find My iPhone)

Visit Monitoring

Ontwikkelaars krijgen er met iOS 8 ook een nieuwe locatiefunctie bij: Visit Monitoring. Met deze optie kunnen ontwikkelaars zien welke plekken je bezoekt en wanneer je bijvoorbeeld meestal thuiskomt. Hiervoor wordt locatiedata gebruikt, maar ook andere informatie. Je iPhone kan bijvoorbeeld zien wanneer je thuis bent, door te kijken op welke plek hij precies wordt opgeladen. Visit Monitoring is een iOS-specifieke functie die probeert te ontdekken waar je het vaakst komt, om dit aan apps met toegang tot locatie door te geven. Dit betekent ook dat apps niet meer op zichzelf dit soort informatie hoeven te verzamelen.

Beschikbaarheid

De nieuwe locatievoorzieningen zijn deel van iOS 8, en zijn beschikbaar voor iedereen zodra Apple deze iOS-update uitrolt. Zoals gezegd moeten sommige apps wel eerst worden aangepast. Apple hoopt iOS 8 in het najaar van 2014 uit te brengen.

Dit artikel maakt deel uit van de serie iOS 8 uitgelicht. Meer weten over de nieuwste ontwikkelingen? Lees ons Dossier iOS 8 en de aankondiging van iOS 8 door Apple.

Tipgever: Robbert-Jan

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 juni 2014, 17:15
Categorie iOS
Onderwerpen ios 8, ios 8 uitgelicht, locatie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.