instagram-groot

Instagram verscherpt regels over naakt en beledigingen

Instagram heeft de richtlijnen over naakt, illegale activiteiten en haatdragende reacties aangescherpt en zegt nu precies wat wel en niet mag.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

instagram-grootInstagram gaat strenger toezien op naaktfoto’s, beledigingen en illegale activiteiten. Het is voortaan verboden om te dreigen dat je intieme foto’s van iemand anders online gaat zetten. Instagram wil hiermee de kans op wraakporno voorkomen. Ook foto’s waarop halfnaakte kinderen, worden voortaan verwijderd. Wat wel is toegestaan: foto’s van vrouwen die borstvoeding geven of hun littekens laten zien na een borstamputatie.

Ook foto’s van schilderijen en beeldhouwwerken waarop naakt te zien is, zijn toegestaan. Bij al het overige naakt en bij foto’s met erotische content, loop je kans dat de foto wordt verwijderd. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor foto’s van naakte billen.

Instagram LayoutVoorheen had Instagram een verbod op naaktfoto’s en erotische content, maar dat was nogal algemeen geformuleerd. Met de nieuwe richtlijnen wil Instagram duidelijker maken wat nu eigenlijk wel en niet is toegestaan. Zo staat er duidelijker dat berichten waarin terrorisme, georganiseerde misdaad of haatgroeperingen worden gesteund of aangeprezen, zullen worden verwijderd. Het aanbieden van seksuele diensten of het handelen in geneesmiddelen, vuurwapens en drugs is niet toegestaan.

Ook de reacties op foto’s worden voortaan strenger gereguleerd. In plaats van een algemene formulering dat gebruikers zich respectvol moeten gedragen en geen gemene opmerkingen mogen plaatsen, is er nu duidelijker geformuleerd wat wel en niet mag. Niet toegestaan zijn: geweld aanmoedigen of iemand aanvallen op basis van ras, afkomst, nationaliteit, sekse, geslacht, genderidentiteit, seksuele geaardheid, religie, handicap of ziekte. Je mag dergelijke opmerkingen van anderen overigens wel citeren, als je erover wilt discussiëren, maar je moet dat dan wel duidelijk aangeven. Wie zich toch benadeeld of onheus bejegend voelt, kan via een ingebouwde rapportagetool een melding doen.

“Zelfs wanneer deze content wordt gedeeld met goede bedoelingen, zou het door anderen op onverwachte manieren kunnen worden gebruikt”, zegt Instagram in een toelichting. Instagram is onderdeel van Facebook, waar weer heel andere regels gelden over naakt en vrijheid van meningsuiting. Zo heeft Facebook regelmatig foto’s van kunstwerken met naakt weggehaald.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 april 2015, 10:18
Categorie Achtergrond
Onderwerp instagram

Instagram

Instagram is een populair sociaal netwerk voor het delen van foto's. Ontdek alles over de functies zoals Stories, Instagram Direct, gezichtsfilters en live video's. Zo haal je meer uit Instagram en krijg je meer likes.

Instagram

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.