Scott Forstall

Voormalig iOS-topman Scott Forstall nu adviseur bij Snapchat

Scott Forstall werkt tegenwoordig als adviseur van Snapchat, blijkt uit gelekte correspondentie. De man die iOS groot maakte, werd in 2012 eruit gegooid bij Apple.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

scott forstallScott Forstall is een bekend gezicht voor Apple-watchers. De man was jarenlang verantwoordelijk voor de ontwikkeling van iOS en was regelmatig op het podium te vinden als er nieuwe functies moesten worden aangekondigd. Inmiddels is Forstall alweer een tijdje weg bij Apple en heeft een nieuwe rol gevonden: hij werkt als adviseur bij Snapchat.

Uit gelekte e-mails van Snapchat-bestuurslid Michael Lynton, blijkt dat Forstall al sinds januari 2014 meewerkt aan de start-up. Hij ontvangt als vergoeding 0,11% van de aandelen. Dat lijkt weinig, maar als je ervan uitgaat dat Snapchat onlangs werd gewaardeerd op 15 miljard dollar, dan is Forstall goed voor zo’n 16,5 miljoen dollar. Snapchat bevestigde tegenover TechCrunch dat ze Forstall in dienst hebben genomen als adviseur, maar willen niet vertellen welke rol hij inneemt.

forstallScott Forstall vertrok in 2012 bij Apple, na een conflict over de pas verschenen Apple Maps-applicatie. Tim Cook bood excuses aan voor de geflopte lancering, maar Forstall zou volgens geruchten hebben geweigerd om excuses aan te bieden. Hij verdween vervolgens via de achterdeur, nadat hij nog een jaar achter de schermen bleef rondhangen als ‘speciaal adviseur’ van Tim Cook.

Scott Forstall werkte al sinds 1992 samen met Steve Jobs: eerst bij NeXT en later bij Apple, na de overname in 1997. Ondanks alle kritiek op zijn persoonlijkheid en manier van werken, speelde hij toch een grote rol in het succes van de iPhone. Na zijn vertrek had Forstall allerlei adviesbanen.

Update 17 april: Scott Forstall zoekt eindelijk zelf ook weer de publiciteit. Om de aandacht van zijn bijbaan bij Snapchat af te leiden heeft hij zijn Twitter-account bijgewerkt. Hij is niet langer ‘Senior Vice President iOS, Apple’ maar noemt zich nu ‘Entrepreneur. Philanthropist. Inventor. Producer.’

Bovendien kondigde Forstall via Twitter aan dat hij producer is van een musical op Broadway:

De extra publiciteit komt goed uit, want de musical gaat zondag 18 april in premiere.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 april 2015, 11:09
Categorie Achtergrond
Onderwerpen personeel, scott forstall

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.