iOS 7 uitgelicht: Camera-app met fotofilters en slim sorterende Foto-app

In iOS 7 kun je een gloednieuwe Camera-app met fotofilters en slimme swipebewegingen. Al je geschoten foto's worden automatisch gesorteerd.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

iOS 7 uitgelicht camera foto'sApple heeft in iOS 7 nagenoeg alle ingebouwde apps voorzien van een nieuw uiterlijk, maar er is ook extra aandacht besteed aan de Camera-applicatie en de daarbij behorende Foto’s-app. De mogelijkheid om filters over je pasgemaakte foto’s te plakken zorgt ervoor dat Apple een populaire functie van filter-apps zoals Instagram overneemt, waardoor je voortaan rechtstreeks vanuit iOS je gefilterde foto’s kunt delen. Afbeeldingen opgeslagen in je camerarol maken nu ook niet langer deel uit van een ellenlange lijst, maar worden door iOS 7 gesorteerd op basis van tijd en locatie. Wat is er precies allemaal anders? We kijken er even uitgebreid naar.

Fotofilters

FotofiltersiOS 7 bevat in totaal negen fotofilters die je bij een foto kunt gebruiken. Hiermee is het mogelijk om een afbeelding snel van zijn kleur te ontdoen of om een foto er uit te laten zien alsof hij met een oude camera is geschoten. De filters kun je tijdens het fotograferen activeren door op een nieuwe knop rechtsonder in de Camera-app te tappen. Je vindt dezelfde knop ook in de Foto’s-app, nadat je op de knop ‘wijzig’ bij een specifieke afbeelding hebt getapt. De uit drie cirkels bestaande knop is dan zwart-wit.

Gebruik je de camerafilters tijdens het fotograferen, dan zal de foto met filter en al in je camerarol verschijnen. Bewerk je de foto echter vanuit de Foto’s-app van je iDevice, dan is het alsnog mogelijk om het filter met een ander te vervangen of de gehele bewerking ongedaan te maken. Zolang de foto op je iPhone staat heb je altijd toegang tot het onbewerkte, filterloze origineel.

Beperkte ondersteuning

Niet iedere iDevice ondersteunt alle nieuwe fotofilterfuncties. Voor iOS 7 is sowieso minstens een iPhone 4, iPad 2 of iPod touch vijfde generatie vereist. Om de filters tijdens het fotograferen toe te passen heb je minstens een iPhone 5 of iPod touch vijfde generatie nodig. De iPad is hier zelfs helemaal niet toe in staat. Filters tijdens het bewerken in de Foto’s-app kun je gebruiken op alle iDevices die iOS 7 ondersteunen – behalve de iPad 2. We hebben eerder al op een rijtje gezet welke iOS 7-functies beperkt zijn tot bepaalde iOS-apparaten.

Swipen om van functie te wisselen

Camera-appTijdens het fotograferen in de Camera-app kun je naar links of rechts vegen om van camerafunctie te wisselen. Met deze veegbeweging schakel je tussen de gewone fotografiemodus, videomodus en de Panoramafunctie van de iPhone-camera. Nieuw tussen deze opties is de mogelijkheid om een iPhone-foto vierkant te maken, waardoor hij dezelfde verhoudingen heeft als een afbeelding op bijvoorbeeld Instagram.

Zoomen in videomodus

Videozoom iOS 7Hoewel het in eerdere iOS-versies mogelijk was om in te zoomen terwijl je een foto maakte, zat de zoommogelijkheid niet in de videomodus van de Camera-app. In iOS 7 is het wel mogelijk om in te zoomen terwijl je filmt. Dit maakt het makkelijker om een onderwerp van veraf te filmen. Uiteraard is de nieuwe zoomfunctie net als de fotovariant digitaal. Het is binnen een ingezoomd beeld ook mogelijk om scherp te stellen door op het scherm te tappen.

Slimme fotosortering in iOS 7

Foto's-appFoto’s gemaakt met iOS 7 worden automatisch gesorteerd op basis van de locatie en de datum waarop ze zijn geschoten. Hierdoor kan je iPhone automatisch bijvoorbeeld de foto’s die je maakte op je vakantielocatie in één verzameling plaatsen, zodat je later niet je gehele camerarol hoeft uit te spitten om die ene specifieke kiek terug te vinden. Deze fotoverzamelingen worden automatisch voorzien van een naam op basis van de locatie waar je ze schoot. Heb je bijvoorbeeld tijdens een dagje in Amsterdam foto’s gemaakt, dan vind je deze op een later moment terug onder de verzameling ‘Amsterdam’. Bij deze verzameling staat ook vermeld wanneer de foto’s zijn gemaakt.

Met een knop linksboven in de Foto’s-app kun je naar bredere overzichten gaan. Dit maakt het makkelijker om te zoeken tussen al je verzamelingen, of tussen de jaren waarin je foto’s hebt gemaakt.

Verbeterde gedeelde Fotostreams

Een Fotostream gedeeld vanuit iOS 7 kan door alle genodigden worden bewerkt. Apple biedt hierdoor een manier voor meerdere iOS-gebruikers om foto’s aan één foto-album toe te voegen, zodat iedereen later alles kan terugzien. In iOS 6 is het ook al mogelijk om een Fotostream te delen met een ander, maar alleen de maker kan dan foto’s toevoegen of verwijderen. Vanuit een activiteitenfeed kun je zien welke foto’s als laatste zijn toegevoegd en waar reacties of likes bij zijn achtergelaten.

Gedeelde Fotostream

Ontwikkeld door makers Color?

Color Foto's-appIn 2012 bleek dat Apple het bedrijf Color Labs had overgenomen, de ontwikkelaar achter fotografie-app Color. Er bestaat een redelijke kans dat het team van Color Labs heeft meegewerkt aan de nieuwe Foto’s-app in iOS 7. Niet alleen zijn deze medewerkers gespecialiseerd in fotografie-applicaties, maar het nieuwe Foto’s-icoon heeft ergens ook wat weg van het icoon van Color. Beide app-iconen maken gebruik van een abstracte kleurenwaaier op een witte achtergrond.

Dit artikel is onderdeel van de serie iOS 7 uitgelicht, waarin we bijzonderheden van iOS 7 bespreken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 februari 2014, 12:35
Categorieën Apple, Apps, iOS
Onderwerpen firmware, ios 7, ios 7 uitgelicht

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.