Illustrator op iPad

Officieel aangekondigd: Adobe Illustrator komt naar de iPad

Na Photoshop komt ook Adobe Illustrator naar de iPad. De app is nog in ontwikkeling, maar is alvast aangekondigd in aanloop naar de creatieve conferentie Adobe MAX.
Elger van der Wel - · Laatst bijgewerkt:

Update 15 september 2020: Adobe heeft aangekondigd dat de app nu in pre-order te krijgen is. De app zal op 21 oktober 2020 worden uitgebracht.

Twee weken geleden lekte de komst van Illustrator naar de iPad al uit, maar het nieuws werd toen nog niet bevestigd door Adobe. Nu is dat wel het geval. Voorafgaand aan de keynote van de MAX-conferentie in Los Angeles zette Adobe alle info al online. Tijdens de keynote van Adobe MAX in Los Angeles krijgen we nog meer informatie te zien en te horen.

Adobe Illustrator voor iPad

Adobe Illustrator is, zoals de naam al doet vermoeden, bedoeld voor het maken van illustraties. In tegenstelling tot Photoshop werkt de app met vectors, waardoor afbeeldingen schaalbaar zijn. Het is een populaire applicatie onder designers en is onderdeel van Adobe’s Creative Cloud-abonnement.

Het is de bedoeling dat de iPad-versie van Illustrator naadloos samenwerkt met de desktop-versie. Dat betekent dat je Illustrator-bestanden kunt openen op je iPad zonder dat er iets verloren gaat. Andersom geldt dat trouwens ook: je kunt een bestand van je iPad zonder problemen open op je Mac of Windows-computer. Synchroniseren kan via Adobe’s eigen clouddienst Creative Cloud, maar uiteraard kun je hier ook diensten als Dropbox of iCloud voor gebruiken.

Adobe voor Illustrator voor iPad is volledig te bedienen met de Apple Pencil. Volgens Adobe is het ontwerpen van vector-illustrators hierdoor nog makkelijker dan wanneer je op een desktop werkt. Net als bij Photoshop is de interface extreem clean: Je hebt direct de beschikking hebt over de belangrijkste tools, maar de focus ligt op je ontwerp.

Adobe Illustrator voor iPad

Een handige functie, die speciaal voor de iPad wordt ontwikkeld, is om een foto te maken van een ontwerp op papier. Deze kun je vervolgens omzetten in een vector, zodat je bijvoorbeeld een schets kunt digitaliseren.

Adobe heeft nog niet bekend gemaakt op welke modellen Illustrator voor de iPad gaat werken. De verwachting is dat dit gelijk is aan de ondersteuning voor Photoshop. Die app is beschikbaar voor:

De app zal gratis te gebruiken zijn voor iedereen met een Creative Cloud-abonnement. Of je ook een los abonnement op Illustrator voor iPad kunt nemen, is nog niet bekend. Geïnteresseerden kunnen zich nu al bij Adobe aanmelden voor een proefversie.

Adobe Illustrator voor iPad

Adobe-apps voor de iPad

De komst naar de iPad is een logische stap voor Adobe. Eerst was er Lightroom voor de iPad, inmiddels is er ook Photoshop voor de iPad. En nu komt Illustrator er ook aan, al is de app nog in een vroeg stadium van ontwikkeling. De app lijkt wel wat op Adobe Fresco, die al eerder op de iPad verscheen, maar dan volledig gericht op het werken met vector-illustraties. Adobe gebruikt een paar concepten voor de aanvankelijke release en bouwt daarop verder. Er is ook ondersteuning voor lettertypes van Adobe. De vertraagde en uitgeklede introductie van Photoshop voor Apple’s tablet, laat echter ook zien dat volledig opnieuw bouwen van een dergelijke applicatie een flinke klus is.

Naast Photoshop biedt Adobe al meer apps aan op de iPad. Zo is er Premiere Rush voor het bewerken van video’s en een flinke collectie andere apps. Voor fotobewerking heeft Adobe ondertussen maar liefst zes apps beschikbaar. De laatste toevoeging aan de collectie is teken- en schilderapp Fresco. Deze verscheen anderhalve maand geleden in de App Store en is tot nu exclusief beschikbaar op de iPad. Tijdens Adobe MAX werd echter bekend dat de app vanaf nu ook op een sommige Windows-tablets te downloaden is.

Revisiegeschiedenis:

  • 2020 - 15 september: Releasedatum toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.