ipad-pro-smart-keyboard-schuin-voor

iCulture jaaroverzicht 2015: 4e kwartaal met Magic-accessoires en meer

We sluiten ons jaaroverzicht af met het overzicht van het vierde kwartaal van 2015. Welk Apple-nieuws kon je de afgelopen drie maanden op iCulture lezen? Veel aandacht voor de Nederlandse verkoop van de iPhone 6s, iPad Pro en Apple TV en de gloednieuwe Magic accessoires voor de Mac.

ipad-pro-smart-keyboard-schuin-voor

Aan alles komt een einde en het jaaroverzicht van iCulture is hierop geen uitzondering. Wat gebeurde er in het vierde kwartaal (oktober, november en december) allemaal in de wereld van Apple? De iPad Pro en vierde generatie Apple TV gingen in de verkoop en de eerste geruchten over iPhones in 2016 beginnen te verschijnen. Tot volgend jaar!

1. iPad Pro en iPhone 6s verkoop in Nederland

In het laatste kwartaal van 2015 hebben we heel wat nieuwe Apple-producten in de Nederlandse Apple Stores zien verschijnen. Zo gingen de verkoop van de iPhone 6s en iPhone 6s Plus op 9 oktober in Nederland van start, wat weer voor rijen zorgde bij Apple Stores door heel het land.

Bij iCulture waren we al een tijdje aan de slag gegaan met de nieuwe iPhones, dus was het hoog tijd voor onze uitgebreide review van Apple’s nieuwste smartphones. We waren vooral te spreken over de verbeterde camera’s, de snelheid dankzij het extra werkgeheugen en de algehele goede afwerking. De prijs en het feit dat sommige functies niet voor iedereen even relevant zijn (4K video’s bijvoorbeeld) waren onze voornaamste minpunten.

Op 11 november was Nederland aan de beurt voor de iPad Pro, Apple’s grootste tablet tot nu toe. Inmiddels heeft iedereen die een exemplaar wilde er eentje in huis, en dat heeft de nodige interessante ontdekkingen opgeleverd. Zo kwamen we er achter dat de iPad Pro een nieuwe Lightningpoort heeft, die de hogere snelheden van USB 3 ondersteunt. Net zo interessant als de iPad Pro zelf zijn de Apple Pencil en het Smart Keyboard, twee gloednieuwe accessoires die met de nodige productieproblemen kampten. Inmiddels zijn de twee producten al wat beter verkrijgbaar, maar dat was een maand geleden wel anders. Daarnaast begonnen vooral kleine ontwikkelaars zich af te zetten tegen het ontwikkelen van apps voor de iPad Pro. Hoewel Tim Cook het dolgraag als vervanger van een laptop ziet, wil de gemiddelde gebruiker niet ineens meer gaan betalen voor een iOS-app en dat wringt bij appmakers.

2. De Apple TV in Nederland is een verhaal apart

De vierde generatie Apple TV is vanaf 26 oktober beschikbaar in Nederland, en is dankzij de eigen App Store en nieuwe Siri Remote de grootste upgrade die de Apple TV tot nu toe kreeg. Over die Siri Remote ontstond nog wel de nodige verwarring, omdat Apple’s spraakassistent slechts in acht landen beschikbaar is. Nederland behoort overigens niet tot deze groep landen. De verwarring ontstond omdat alle landen wel een identieke afstandsbediening krijgen.

Nieuwe Apple TV

Omdat apps zo’n grote rol spelen, is het natuurlijk wel belangrijk dat ook Nederlandse omroepen er brood in zien. Dat blijkt lang niet zo vanzelfsprekend toen we aan de grootste omroepen vroegen wat hun plannen waren. Zo heeft de NOS inmiddels wel een tvOS-app, maar kwam de NPO tot nu toe niet verder dan test-apps voor Serious Request en de Top 2000 die in januari weer verdwijnen. In 2016 zullen we ongetwijfeld zien of deze test goed genoeg uitpakte voor uitgebreidere NPO-apps.

3. Apple onthult en verkoopt nieuwe Magic-accessoires

Ze werden eerst ontdekt in de code van El Capitan en een week later konden we ze al bestellen: de nieuwe lijn met Magic-accessoires voor de Mac. Een gloednieuwe Magic Mouse, Magic Trackpad en Keyboard die als voornaamste vernieuwing afscheid namen van de klassieke verwisselbare batterijen. Met een Lightning-kabel kun je de accessoires opladen, al moet je de Magic Mouse 2 daar wel voor op zijn kop leggen. De verbeteringen van de Magic Mouse 2 en het Magic Keyboard zijn gering, maar het Magic Trackpad 2 kan nu zijn voordeel doen van Force Touch, net zoals de trackpads die in de nieuwste MacBook Pro-modellen ingebouwd is.

Magic Mouse 2, Magic Trackpad 2 en Magic Keyboard

Op iCulture hebben we de drie nieuwe Magic-producten alle drie van een review voorzien. Bij de Magic Mouse review zijn de lange gebruiksduur en het snelle opladen de grote pluspunten, al balen we er wel van dat we betalen voor een Lightning-kabel, waar we er al zoveel van hebben. Over het Magic Keyboard kunnen we relatief kort zijn: het koppelen gaat gemakkelijk en de toetsen zijn dankzij het grotere oppervlak gemakkelijker in te drukken. De prijs is echter wel aan de hoge kant en we missen de achtergrondverlichting van de toetsen waar we op een MacBook dankbaar gebruik van maken. Die hoge prijs rekenen we ook het Magic Trackpad 2 aan, die dubbel zo duur is geworden. Daarnaast is het ondersteunen van Force Touch fijn, maar zijn er nog weinig apps die het benutten. Laten we dus hopen dat we de komende jaren meer interessante Force Touch-functies op de Mac krijgen zodat het Magic Trackpad 2 weer een stuk waardevoller wordt.

Dit was er nog meer in het nieuws

Naast het bovenstaande nieuws gebeurde er in het vierde kwartaal van 2015 natuurlijk nog veel meer. De belangrijkste en meest opvallende gebeurtenissen zetten we hier voor je op een rij:

 • Tim Cook heeft zich meerdere malen uitgelaten over het belang van privacy, dat bij Apple steeds hoger in het vaandel lijkt te staan.
 • Philips Hue ondersteunt vanaf oktober officieel Apple’s Homekit.
 • Dixons, Mycom en iCentre maakten een doorstart na een overname.
 • a9-chip

 • Een klein relletje: in de iPhone 6s kunnen verschillende soorten A9-chips zitten, met minuscule onderlinge verschillen. Deze zijn volgens Apple verwaarloosbaar.
 • Apple vernieuwt de iMac-lijn met nieuwe 21-inch 4k modellen en een 27-inch 5k versie.
 • Mac-gebruikers met El Capitan kampten met vervelende problemen met Microsoft Office. Deze zijn inmiddels gelukkig opgelost.
 • Apple moest noodgedwongen honderden apps uit de App Store verwijderen die persoonsgegevens verzamelden.
 • Its not an iPhone Apple Pay

 • Apple Pay waar blijf je? We hebben je icoontjes namelijk al gewoon gezien in Apple Maps.
 • Wat is een kwartaaloverzicht zonder kwartaalcijfers? In het vierde fiscale kwartaal werden er 48 miljoen iPhones verkocht.
 • Geen geld voor of behoefte aan een Apple TV? De Chromecast 2 is een prima alternatief.
 • Alweer een nieuwe Steve Jobs film? Lees in onze review of de zoveelste verfilming van Jobs de moeite waard is of niet.
 • We werken bij iCulture hard aan een gloednieuwe app, die in 2016 moet verschijnen.
 • Sonos-Play-5

 • Op zoek naar een geweldige speaker? Dan is de Sonos Play 5 er eentje om te overwegen.
 • iCulture viel in de prijzen bij de Website van het Jaar verkiezing. Nogmaals bedankt voor het stemmen!
 • 2016 staat voor de deur en daarmee ook de eerste geruchten over een iPhone 6c, een nieuwe Apple TV en de iPhone 7. De tijd zal leren of deze verhalen kloppen.
 • iOS 9.2 en OS X 10.11.2 verschenen allebei aan het einde van het jaar, de twee software-updates focuste zich voornamelijk op bugfixes en prestatieverbeteringen.
 • Programmeertaal Swift is sinds half december open source.
 • iPhone-6s-Smart-Battery-Case

 • Die zagen we niet aankomen: Apple heeft een eigen batterijcase gemaakt voor de iPhone 6s, met een flinke bult op de achterkant.
 • Jeff Williams is de nieuwe COO bij Apple. Hij stuurt alle operationele processen aan. Phil Schiller houdt zich bezig met het Apple-ecosysteem.
 • The Beatles zijn ein-de-lijk te beluisteren op populaire streamingdiensten. Wij draaien sinds kerstavond niks anders meer.

De apps van het vierde kwartaal 2015

De App Store draaide ook aan het einde van 2015 overuren en presenteerde de ene na de andere interessante of vernieuwende app. Wat zijn onze favorieten van het vierde kwartaal?

 • 1 oktober was een mooie dag voor fans van Tweetbot, toen verscheen Tweetbot 4 namelijk, een universele app voor de iPhone en iPad die weer vol zit met kleine en grote verbeteringen.
 • Tweetoot 4 voor iPhone en iPad.

 • Ook WhatsApp was weer in het nieuws, maar dit keer wat minder positief. Vervelende blauwe linkjes waren een doorn in het oog van veel gebruikers. WhatsApp paste ze dan ook snel aan.
 • Puzzelgamers konden hun lol op met The Room Three, het derde deel in de razend populaire puzzelreeks.
 • Met f.lux kun je het scherm van je iPhone een rustgevend oranje tintje geven, maar Apple stak hier al snel een stokje voor.
 • Vanuit het niets was hij ineens daar: Badland 2! Vlieg door stijlvolle omgevingen met een zwart bolletje en ga allerlei verschillende uitdagingen aan.
 • WeerOnline werd compleet vernieuwd met een prachtige vormgeving en uitgebreide opties. Hoog tijd dus voor een uitgebreide review.
 • Lumino-City

 • Lumino City gooide hoge ogen met de prachtige handgemaakte omgevingen en de originele puzzels die het spel je voorschotelde. Vooral op de Apple TV kwam de game goed tot zijn recht.
 • Photoshop Fix is een nieuwe iOS-app die het zo gemakkelijk mogelijk wil maken om direct op je iPhone of iPad een foto te bewerken. In onze review lees je of dit ook gelukt is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 december 2015, 15:40
Categorie Achtergrond
Onderwerpen jaaroverzicht, jaaroverzicht 2015

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.