Lumino-City-icon

Review: Lumino City, prachtige mix tussen puzzelgame en kunstwerk

Lumino City is een zeldzaam mooie game voor iOS en tvOS. Zeker op de Apple TV komen de beeldschone omgevingen geweldig tot zijn recht, al zijn sommige puzzels wat onduidelijk.

Lumino-City-icon Wekelijks stroomt er een nieuwe lading aan iOS-games de App Store binnen, waarbij het vaak om spellen gaat die we eigenlijk al een keer eerder hebben gezien. Soms zit er echter iets speciaals tussen, een game die direct je aandacht trekt en uitnodigt om te spelen. Lumino City is ongetwijfeld een van de mooiste iOS-games die we in lange tijd gespeeld hebben, zeker op de Apple TV.

Lumino City op de Apple TV

Als je een foto of video van Lumino City ziet snap je vast wel wat we bedoelen. De volledige game bestaat namelijk uit een mix tussen echte en virtuele objecten. Alle huisjes, gebouwen en machines die je in Lumino City tegenkomt zijn met de hand gemaakt en vervolgens gefotografeerd. Een enorm karwei, met een uniek resultaat.

Terwijl we Lumino City aan het spelen waren, hebben we ook wat beelden opgenomen en gemonteerd. Deze bekijk je hieronder:

De mysterieuze wereld van Lumino City

Deze mysterieuze, realistische wereld doorloop je met Lumi; een klein papieren vrouwtje die op zoek gaat naar haar ontvoerde opa. Tijdens je avontuur ontmoet je allerlei personages, die vaak een klein probleem hebben waar jij ze mee moet helpen voor Lumi haar tocht kan voortzetten.

In een van de eerste puzzels heeft de poortwachter van Lumino City (wat ook echt een stad is in de game) problemen met elektriciteit, dus is het aan jou om voor elektriciën te spelen. Wij speelden Lumino City op de Apple TV, waarbij de Siri Remote een prima manier is om de game te spelen. Je bestuurt Lumi namelijk niet direct, maar klikt met een cursor op het scherm om het poppetje ergens heen te laten lopen.

Op die manier los je ook alle puzzels op die Lumino City op je afvuurt. Gaandeweg verzamel je objecten in je rugzak, die je nodig hebt om deze hersenkrakers op te lossen. Bij veel puzzels weet je direct wat je moet doen (rinkel de bel om de lift te activeren, bijvoorbeeld), maar er zitten ook wat obstakels in de game die een stuk minder voor de hand liggend zijn.

Lumino-City

Een beter hintsysteem
Aan het begin van de game moet je bijvoorbeeld een elektriciteitskastje aan de praat krijgen. Na lang zoeken wordt duidelijk dat je citroenen nodig hebt, die je van een plantje af kunt plukken. Deze citroenen passen echter zo goed in de rest van de omgeving dat het erg onduidelijk is dat je ze op kunt pakken.

Dat hoeft geen probleem te zijn, maar wij hadden graag een toegankelijk tipsysteem gezien dat spelers na een paar minuten een klein zetje in de goede richting geeft. Wij kunnen ons namelijk goed voorstellen dat een onduidelijke puzzel ervoor zorgt dat sommige spelers afhaken, terwijl Lumino City nog zoveel moois te bieden heeft.

Lumino City is een geweldige game om op je gemakje te spelen, wat het spel ook zo geschikt maakt voor de Apple TV. Terwijl je met de Siri Remote in je hand probeert om puzzels op te lossen, kun je gewoon onderuitgezakt op de bank zitten terwijl de game prachtig tot zijn recht komt op een grote tv. De rustgevende muziek en het trage tempo maken de ervaring compleet. Ook heeft Lumino City geen reclames of in-app aankopen: na de aanschafprijs kun je de volledige game onafgebroken spelen.

Lumino-City

Conclusie Lumino City review

Lumino City is een prachtige game die optimaal tot zijn recht komt op de Apple TV 4. De handgemaakte omgevingen zijn een feest om te ontdekken, en ook de rest van de presentatie is van een zeer hoog niveau. De puzzels zijn daarnaast origineel, maar hebben regelmatig wel wat onlogische oplossingen waardoor je geregeld minutenlang op zoek moet naar een manier om verder te komen. Dat neemt echter niet weg dat we Lumino City met veel plezier gespeeld hebben, en we niet kunnen wachten om ons avontuur met Lumi voort te zetten.

Pluspunten

  • Prachtige handgemaakte omgevingen
  • Fijne besturing met Siri Remote
  • Grote collectie slimme puzzels

Minpunten

  • Een toegankelijk hint-systeem zou fijn zijn
  • Sommige puzzel-oplossingen wel erg ver gezocht

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
21 november 2015 om 17:00
Onderwerp
Categorie
Games
3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.