iCloud Drive

Pas op: niet zomaar iCloud Drive activeren in iOS 8

In iOS 8 introduceert Apple iCloud Drive, maar het is verstandig om de nieuwe clouddienst niet zomaar te gaan gebruiken. Op het moment is hij nog niet voor iedereen ideaal.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

iCloud DriveNadat je iOS 8 hebt geïnstalleerd op een iPhone, iPad of iPod touch, krijg je een belangrijke vraag voorgeschoteld: wil je iCloud Drive activeren? Deze nieuwe clouddienst is vergelijkbaar met Dropbox en geeft je één map voor al je online opgeslagen bestanden. Handig, maar je moet niet zomaar op de ja-knop drukken: totdat OS X Yosemite verschijnt is iCloud Drive nog verre van ideaal.


Let op: dit artikel is door de komst van OS X Yosemite verouderd. Deze waarschuwing geldt niet meer als je OS X Yosemite gebruikt.

Zodra je upgrade naar iCloud Drive, is het niet meer mogelijk om apps te synchroniseren met de ‘gewone’ iCloud. iOS-apps met een Mac-variant kunnen hierdoor niet meer goed met elkaar communiceren, tenzij je OS X Yosemite installeert. Yosemite bevindt zich op het moment echter nog in een betafase. iCloud Drive activeren in iOS 8 wordt op het moment afgeraden door prominente ontwikkelaars zoals Realmac en en Bloom.

iOS 8 is niet beschikbaar voor de iPhone 4 en eerder, waardoor deze iDevices ook geen gebruik mogen maken van iCloud Drive. Ben je afhankelijk van iCloud-synchronisatie tussen een iPhone 4 en een andere iDevice? Dan is het verstandig om nog niet te upgraden naar iCloud Drive.

Samengevat moet je op de volgende zaken letten:

  • Heb je een Mac en synchroniseer je apps en data via iCloud? Dan kan je niet met je Mac synchroniseren als je iCloud Drive activeert. Je kunt het beste wachten tot OS X Yosemite later dit jaar verschijnt. Er is een betaversie van OS X Yosemite, maar ontwikkelaars kunnen niet garanderen dat je hiermee wel goed kunt synchroniseren. Apps hoeven namelijk pas te worden aangepast zodra Yosemite voor iedereen beschikbaar komt.
  • Windows-gebruikers kunnen het beste wachten op de publieke versie van iCloud voor Windows. Hierin zit iCloud-ondersteuning. Deze software is vereist om bijvoorbeeld je contacten goed te blijven synchroniseren.
  • Heb je een iPhone 4, iPad 1, iPod touch vierde generatie of eerdere iDevices, en synchroniseer je apps en data via iCloud? Dan kun je hier niet meer mee synchroniseren als je iCloud activeert. Deze iOS-apparaten krijgen geen iCloud Drive-update. Je kunt de oude iCloud blijven gebruiken, of upgraden naar iCloud Drive en deze apparaten niet meer synchroniseren met je nieuwere apparaten.
  • Heb je geen Mac of ondersteunen al je iOS-apparaten iOS 8? Dan kun je veilig upgraden naar iCloud Drive.

De upgrade naar iCloud Drive is gelukkig makkelijk uit te stellen: je hoeft na de installatie van iOS 8 enkel te kiezen voor Niet nu, zodra wordt gevraagd of je iCloud Drive wil activeren. Later kun je in de instellingen van iOS alsnog iCloud Drive activeren. En zodra je er aan toe komt, is iCloud Drive ook wel zo handig. In ons dossier beschrijven we de nieuwe clouddienst als volgt:

Met iCloud Drive kun je gemakkelijker documenten synchroniseren tussen iPhone, iPad, Mac en Windows. Je kan direct vanuit de Finder bladeren door documenten die je in iCloud hebt bewaard. Met iCloud Drive kruipt iCloud in de richting van bestaande opslagdiensten zoals Dropbox en Google Drive, waarmee je al langer documenten kunt uitwisselen. Je kunt de mappenstructuur doorbladeren en doorzoeken op basis van bijvoorbeeld trefwoorden.

Met dank aan @danweerwel voor de tip!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

39 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.