Googolplex geeft Siri toegang tot lampen, Spotify en meer

GoogolPlex maakt het mogelijk om je Philips Hue-lampen, Spotify-geluidssysteem, Nest-thermostaat en meer met Siri te bedienen.

Siri iOS 7Hoewel Apple over de jaren heen steeds meer functies aan Siri toevoegt, zijn er nog een hoop dingen in huis die de virtuele assistent niet kan besturen. Gelukkig zijn er manieren om ook zonder Apple de mogelijkheden van Siri uit te breiden. Het nieuwe GoogolPlex voegt bijvoorbeeld ondersteuning voor Spotify, Philips Hue-lampen en andere met het internet verbonden diensten. GoogolPlex is simpel, maar niet zonder risico’s. De makers beloven echter je privacy te waarborgen.


We hebben in het verleden meermaals geschreven over manieren waarop je Siri gebruikt om apparatuur in huis te bedienen. Dit doe je door een proxyserver te starten en je iPhone hiermee te laten verbinden. Als je Siri aanspreekt komt ze in contact met deze proxyserver, waardoor zelfbedachte commando’s worden opgepikt. GoogolPlex volgt ditzelfde principe, maar vereist niet de technische kennis die je nodig had voor eerdere oplossingen. Je start niet een eigen server maar verbindt met die van de makers.

Omdat je een externe proxy gebruikt, bestaat er een kans dat je ook andere gegevens deelt met de makers van GoogolPlex. Dit zou een potentieel veiligheidsrisico zijn: je privédata zou dan in handen komen van GoogolPlex. Initiatiefnemer Ajay Patel vertelt aan iCulture dat zij alleen de Siri-gegevens verwerken:

Om de drukte op onze externe server te beperken en de privacy van gebruikers te waarborgen, verwerken we alleen proxyverzoeken van Siri die specifiek beginnen met de term’GoogolPlex’. Dit wordt gedaan door een speciaal script dat de gemaakte verzoeken inleest en bepaalt welke informatie niet naar de proxyserver verzonden mag worden.

Op het moment biedt GoogolPlex ondersteuning voor Philips Hue, de Nest-thermostaat, Tesla-auto’s en Spotify. Heb je enige programmeerkennis, dan kun je op de bijbehorende website zelf diensten aan GoogolPlex toevoegen. Verwachting is dat deze diensten later makkelijk weer door anderen gebruikt kunnen worden.

Hoewel GoogolPlex net als eerdere oplossingen een proxyserver gebruikt, steekt de dienst wel net iets anders in elkaar. De eerder gebruikte proxy’s werken niet meer onder iOS 7, terwijl GoogolPlex wel goed functioneert.

GoogolPlex commando's

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.