Met Google’s ‘Vertrouwde contacten’ laat je vrienden en familie weten dat je veilig bent

Met Google's nieuwe Vertrouwde contacten-app voor iPhone kunnen vrienden en familie je locatie opvragen en deel je zelf proactief je locatie als je je onveilig voelt of je in een noodsituatie bevindt.

Google heeft een nieuwe app uitgebracht voor iPhone gericht op persoonlijke veiligheid. Met de nieuwe Vertrouwde contacten-app deel je je locatie met familie of je beste vrienden zodat ze altijd weten waar je bent, bijvoorbeeld in een noodsituatie of als ze zich zorgen maken wanneer je wel erg lang wegblijft van die wandeling met de hond. Ook als je je onveilig voelt of je in een noodsituatie bevindt, biedt de app uitkomst.

Vertrouwde contacten-app van Google

Het idee van de app is dat je je locatie alleen deelt met mensen die jij vertrouwt, zoals je naaste familie of beste vriend(in). De mensen die op jouw lijstje staan kunnen vervolgens jouw locatie opvragen als ze vermoeden dat er iets aan de hand is omdat je lange tijd niets van je hebt laten horen. Als er niks aan de hand is, wijs je het verzoek af. Is dat wel het geval, dan wordt je laatst bekende locatie na een ingestelde tijdsperiode (standaard is vijf minuten) automatisch met hen gedeeld.

Google's vertrouwde contacten app: persoonlijke veiligheidscheck voor vrienden en familie

Onveilig gevoel of noodsituatie
De app heeft daarnaast nog een tweede functie. Daarmee kun je proactief je locatie delen als je een onveilig gevoel hebt of als je je in een noodsituatie bevindt. Je vertrouwde contacten kunnen contact met je zoeken of de hulpdiensten inschakelen. Deze functie is bijvoorbeeld handig als je op vakantie bent. Het betekent uiteraard wel dat je een werkende internetverbinding nodig hebt. Zodra je je locatie deelt, kunnen anderen via Google Maps volgen waar je bent.

Geen bereik of lege batterij
Soms kan het gebeuren dat je geen bereik hebt, zo bleek deze week uit het verhaal van de in Frankrijk vermiste studente Elle. De Vertrouwde contacten-app blijft op de achtergrond actief en stuurt regelmatig je locatie door naar Google. Als de batterij van je iPhone leeg is of je hebt geen bereik, dan wordt de laatst bekende locatie gedeeld.

Ook voor Android
Het is mogelijk om je telefoonnummer te koppelen aan de app zodat je makkelijker gevonden kunt worden, maar dat is niet verplicht. Als je dat wel doet moet je overigens bevestigen dat jij de eigenaar van dat nummer bent door het invoeren van een bevestigingscode die je via sms ontvangt. Je kan je dus niet voordoen als iemand anders. Bovendien koppel je de app eerst aan je Google-account zodat Google je contacten kan vinden. Vertrouwde contacten verscheen eerder al voor Android-toestellen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 juli 2017, 9:24
Categorie Apps
Onderwerpen google, veiligheid

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.