Tomtom Sporthorloges

‘TomTom gaat stoppen met wearables’

TomTom staat op het punt om te stoppen met wearables, zoals sporthorloges en activity trackers. Ook plannen voor de Bandit 2 actiecamera zouden zijn gesneuveld.

TomTom staat op het punt om te stoppen met wearables, zoals sporthorloges en actiecamera’s. Meerdere sleutelfiguren zouden al zijn opgestapt, toen TomTom in december een ontslagronde aankondigde. Veel plekken zijn sindsdien niet meer opgevuld, met als gevolg veel lege bureau’s.

TomTom Golfer 2 golfhorloge

TomTom: 20 procent minder wearables verkocht

TomTom heeft in vergelijking met vorig jaar te maken met een daling van 20 procent in de verkoop van wearables. Volgens het management heeft dat te maken met de sportafdeling. TomTom CEO Harold Goddijn liet weten dat zijn bedrijf zich liever richt op andere gebieden:

De wearables-markt heeft niet aan de verwachtingen voldaan. Daarom, en omdat we willen focussen op automotive, licenties en telematica, overwegen we de strategische opties voor onze Sports-divisie.

Geen Bandit 2 actiecamera meer

Het bedrijf zou al hebben besloten om de plannen voor een Bandit 2 actiecamera te schrappen. Ondertussen zijn Patrick Stal (VP marketing), Costa Grilla (wereldwijd product marketing manager), Lindsay Mandeville (communicatiemanager voor TomTom Sports), George Sewell (VP software) en Tom Brown (hoofd operations in UK) al opgestapt. Hun plekken zijn sindsdien niet meer opgevuld. Ook Andrew Stocks (UK marketingdirecteur voor sport) en Michiel Verberg (global partnership manager voor Sports) vertrokken.

Tomtom Sporthorloges

TomTom is van huis uit navigatiefabrikant. Net als Garmin hebben ze zich gaandeweg ook gespecialiseerd in wearables. Garmin heeft daarmee succes: ze maken sporthorloges, fietscomputers en andere sporttrackers die wereldwijd veel worden gebruikt, bijvoorbeeld door coureurs tijdens de Tour de France. Garmin is wereldwijd de nummer 5 fabrikant van wearables, terwijl Xiaomi en Apple op de plekken 1 en 2 staan, gevolgd door Fitbit en Samsung.

TomTom heeft wat meer moeite om tot de wearables-markt door te dringen. Zo lukte het niet om de TomTom Adventurer en Touch in de Amerikaanse winkels te krijgen. Wel brachten ze onlangs nog een golfhorloge uit, de Golfer 2.

‘We kunnen niet doorgaan zoals nu’

Op de vraag of TomTom de Sports-divisie gaat sluiten, antwoordde topman Goddijn: “We moeten ernaar kijken. We kunnen niet doorgaan zoals nu.” Grote kans dus dat de sporthorloges en fitnesstrackers van TomTom uit de winkels gaan verdwijnen. De afgelopen tijd zijn er veel verschuivingen gaande. Zo heeft Fitbit zijn koppositie verloren, is Jawbone ermee gestopt en heeft Intel besloten om de wearables-divisie te sluiten om zich te kunnen concentreren op augmented en virtual reality. Andere bedrijven zoals Misfit en Pebble werden overgenomen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 juli 2017, 8:26
Categorie Accessoires
Onderwerpen tomtom, wearable

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.