Google gaat eigen softwarewinkel Android Market lanceren

Google heeft aangekondigd een softwareshop voor Android te openen. Deze Android Market staat open voor alle ontwikkelaars en alle applicaties. Ontwikkelaars kunnen bovendien meerdere versies van een applicatie uploaden.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

android market downloadsGoogle heeft plannen voor een eigen App Store bekendgemaakt. In de winkel zullen Android-applicaties verkrijgbaar zijn op een soortgelijke manier als in de iTunes App Store. De winkel krijgt de naam Android Market en zal voor het eerst in betaversie aanwezig zijn op de eerste Android-toestellen die later dit jaar verschijnen. Het nieuws komt van Google-medewerker Eric Chu, die in een weblogbericht schreef over de plannen rond de Android Market. De winkel zal aanvankelijk gratis applicaties bevatten; later komen er ook betaalde apps en betaalde content bij.


android marketGoogle gaat de applicaties voorzien van een feedback- en waarderingssysteem, vergelijkbaar met wat in YouTube wordt gebruikt. Iedereen kan applicaties toevoegen. Ontwikkelaars kunnen zich aanmelden als handelaar, voegen daarna de content of applicatie toe en publiceren deze. De ontwikkelaars krijgen een aantal functies tot hun beschikking, die gaandeweg verder zullen worden uitgebreid. Zo is er een dashboard met statistieken van de ‘verkochte’ software en een mogelijkheid om meerdere versies van applicaties te uploaden. Dat laatste is nodig omdat de eisen en functionaliteit voor verschillende Android-toestellen anders kunnen zijn. Dat voorspelt weinig goeds: een wildgroei van versies zoals nu al bij Windows Mobile-software het geval is?

android market feedbackEen vergelijking met de iTunes App Store is wel op zijn plaats. Daar is geen sprake van een onderverdeling in software voor bepaalde toestellen: er zijn weliswaar verschillende apparaten waarop de software draait (naast de iPhone 3G ook de iPod touch en de ‘oude’ iPhone zonder GPS). Toch vindt er in de App Store geen onderverdeling plaats. Applicaties waarvoor een bepaalde functionaliteit nodig is (bijvoorbeeld een microfoon in het geval van Shazam) zijn gewoon te installeren, maar werken niet optimaal.

google android marketEen ander verschil tussen de iTunes App Store en Android Market is dat Google alle applicaties wil toelaten. Er komt geen ballotagecommissie aan te pas, al kan je afvragen of de controle die Apple uitoefent altijd wel even effectief is. De komst van een nieuwe softwarewinkel is verder een aanwijzing dat de markt aan het veranderen is. Vooral gamesontwikkelaars zijn bijna niet anders gewend dan dat ze hun content aan operators aanbieden, die de game vervolgens via een eigen portal aanbiedt. Er zijn wel een aantal onafhankelijke aanbieders van mobiele applicaties: Pocketgear en Handango zijn bekende internationale sofwareportals en in de Benelux zijn eigenlijk alleen Pocketland.nl en Smartsym.nl actief. Maar het downloaden en installeren van extra software op mobiele telefoons werkt eigenlijk alleen wanneer de toestelmaker het expliciet aanbiedt op een toestel of het vooraf op een toestel installeert, zoals onder andere Nokia doet.

Full disclosure: voor de shops Pocketland.nl en Smartsym.nl hebben wij (Textopus) een aantal jaren het beheer van de Nederlandstalige shops gedaan. Inmiddels zijn wij niet meer bij de shops betrokken, maar we vonden het wel zo netjes om even te vermelden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iTunes

Lees alles over iTunes, de voormalige software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en de huidige software voor Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? Sinds 2019 is Apple gestopt met iTunes op de Mac, maar op Windows is het programma nog altijd beschikbaar. Ook bestaat de iTunes Store nog voor het kopen van muzieknummers en albums en het aanschaffen en huren van films.

iTunes
6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.