iPhone 8 Apple Store Palo Alto met Tim Cook

Wat een ironie: gelekte Apple-memo waarschuwt dat medewerkers niet mogen lekken

Vrijdag de dertiende pakt voor Apple niet zo gelukkig uit. Een memo waarin Apple-medewerkers dringend op het hart gedrukt krijgen om geen informatie meer te lekken, blijkt nu te zijn uitgelekt.

Gelekte memo over informatie lekken

Apple informeerde medewerkers vandaag dat ze niet langer informatie mogen lekken over toekomstplannen van het bedrijf. Anders dreigt er juridische actie en zullen de betrokken medewerkers worden gearresteerd en in de cel gezet. Dat blijkt uit een lange memo die op het interne bedrijfsblog werd geplaatst. Daarin staat dat er vorig jaar 29 mensen zijn gepakt die informatie hadden gelekt en dat daarvan 12 waren gearresteerd. “Deze mensen raken niet alleen hun baan kwijt, maar zullen het extreem moeilijk krijgen om elders te werken”, waarschuwt Apple in dreigende taal.


tim-cook-secrecyApple legt in de memo uit hoe er in het verleden informatie is gelekt naar de media, waaronder eentje waarin Apple’s softwarebaas Craig Federighi medewerkers vertelde dat enkele geplande software-functies voor de iPhone zouden worden uitgesteld. Apple zou zich bij iOS 12 willen richten op stabiliteit en bugs oplossen. Ook werd er vroegtijdig informatie gelekt over de iPhone X en de nieuwe Apple Watch. Als dergelijke informatie uitlekt kan dat nadelig zijn voor de verkoopcijfers en kunnen concurrenten er al op reageren, met als gevolg minder verrassing en minder belangstelling als het product uiteindelijk in de winkel ligt of wordt aangekondigd. “We willen de kans hebben om onze klanten zelf te vertellen waarom een product fantastisch is. Niet dat het op een slechte manier gedaan wordt door iemand anders”, aldus marketingbaas Greg Joswiak.

Apple heeft al eerder geprobeerd om het lekken van informatie tegen te houden, vooral vanuit de fabrieken in China. Maar ondertussen lekken er ook genoeg details vanuit Apple zelf, waardoor keynotes meestal al vooraf te voorspellen zijn. Tim Cook beloofde ooit: “We’re going to double down on secrecy”, maar daar kwam weinig van terecht. Later werd er onder de slogan ‘Tripling Down on Secrecy’ zelfs een grapje van gemaakt. Erg succesvol was Apple echter niet in het geheim houden van plannen. Terwijl andere bedrijven zoals Google en Facebook openlijk communiceren over hun productplannen, houdt Apple nog steeds alles strikt geheim. Tegelijk is het uitlekken van al die geheimen big business geworden, vooral als het om Apple gaat.

Sinds Tim Cook in 2012 beloofde om de inspanningen te verdubbelen is er in 2017 nog een andere vertrouwelijke bijeenkomst voor het personeel geweest, waarin ze op het hart werd gedrukt om niet langer informatie te lekken. Sindsdien is er nog steeds informatie gelekt, onze andere over de iPhone X, de Apple Watch met 4G/LTE, een aanstaande augmented-reality headset, nieuwe iPad-modellen en meer.

De persoon die details over Apple’s plannen met iOS 12 liet uitlekken is overigens gepakt en ook ontslagen. Hij was samen met honderden andere software engineers aanwezig bij een meeting. Daarnaast waren duizenden anderen binnen Apple op de hoogte van de plannen. Eén persoon liet de info uitlekken en werd toch gepakt. Deze man vertelde later dat hij dacht dat hij toch niet zou worden ontmaskerd.

Je leest de volledige memo bij Bloomberg.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 april 2018, 20:27
Bron Bron Bloomberg
Categorieën Achtergrond, Apple
Onderwerpen geheim, personeel
4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.