Nederlandse student werkte aan Mac OS X-variant voor iPad

Platform Technologies Group werkte in het geheim aan een port van Darwin naar ARMv5, waardoor het mogelijk zou worden om Mac OS X op de iPad te gebruiken. Het project zou op het moment liggen bij Core OS.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

iPad Mac OSEen afstudeerscriptie van de TU in Delft beschrijft hoe de Platform Technologies Group van Apple probeerde om Darwin OS om te zetten naar ARMv5-processors. Darwin OS is de voorganger van Mac OS X en iOS. Hierdoor zou het in theorie mogelijk worden om Mac OS X te gebruiken op de iPad. Het proefschrift van de Nederlandse bachelorstudent Tristan Schaap was in 2010 al ingediend, maar werd door het vervallen van een embargo pas eind 2011 openbaar.


Mac OS X is deels gebaseerd op Darwin, een systeem dat op het moment alleen op bepaalde Macs en de daarbij behorende hardware werkt. Door Darwin werkend te krijgen op ARMv5-processors zou deze software kunnen werken op de iPad, die gebruik maakt van processors met een ARM-infrastructuur. Daardoor zou ook Mac OS X, Apple’s besturingssysteem voor de Mac, kunnen werken op de iPad.

Het proefschrift laat zien waar Apple zich zoal mee bezighield vóór de iPad in 2010 op de markt kwam. De onthulling betekent alleen niet dat Apple op het moment werkt aan een iPad die gebruik maakt van Mac OS X: de kans is net zo groot dat Apple iedere mogelijkheid alvast probeerde in te dekken. Toen vorig jaar de nieuwe versie van OS X uitkwam, redeneerde Apple juist de andere kant op: Mac OS X Lion implementeerde verschillende elementen van iOS.

Platform Technologies Group is een subdivisie van Apple’s Core OS-departement. Zij houden zich onder andere bezig met het overzetten van software naar de platformen van Apple. Een aantal Nederlanders lijken verwikkeld te zijn bij de Platform Technologies Group: zo werd het proefschrift bij de TU in Delft ingediend door T.F. Schaap. Platform Technologies Group had zijn deel van het project afgerond, waarna ze het restwerk voor Core OS hadden klaargelegd.

Het volledige proefschrift kan gelezen worden op de website van de TU in Delft.

Bron: iMore

Update: The Verge heeft een genuanceerde update over het project waar Tristan Schaap aan werkte. Het zou geen geheim project zijn geweest, omdat de resultaten op elke iPhone en iPad te vinden zijn.

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.