VTech kindercomputer

Hackers adviseren: ‘Geef kinderen Apple-producten, geen kindercomputers’

Beveiligingsexperts en hackers adviseren om kinderen Apple-producten te geven, omdat die beter zijn beveiligd dan kindercomputers zoals die van VTech.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Data van maar liefst 124.730 Nederlandse kinderen is gestolen bij de recente hackaanval op VTech, fabrikant van kindercomputers. In België is het leed nog iets groter: de gegevens van 133.179 kinderen liggen op straat, heeft VTech bevestigd. Hackers weten wel hoe dat komt: fabrikanten van kindercomputers en ‘connected’ speelgoed hebben niet de expertise in huis om producten goed te beveiligen of ze gaan er laks mee om. Geef je kind daarom geen kindercomputer met webcam, maar een tweedehands iPhone of iPad waarmee ze veel veiliger kunnen facetimen.

VTech kindercomputer

Speelgoedfabrikanten maken er een potje van

Gooit de Sint dit jaar speelgoed met een ingebouwde webcam of een kinderlaptop door de schoorsteen, dan kun je die het best meteen terugbrengen naar de winkel. Het voorbeeld van speelgoedmaker VTech uit Hongkong maakt goed duidelijk hoe het niet moet. Data van maar liefst 6,4 miljoen kinderen en bijna 5 miljoen volwassenen werden gelekt, waaronder wachtwoorden, foto’s en chatgesprekken tussen kinderen en hun ouders. De naam, het geslacht en de geboortedatum van de kinderen zijn daarbij in verkeerde handen gekomen.

VTech heeft nogal wat steken laten vallen. Ze gebruikten zwakke hash-algoritmes voor het beveiligen van wachtwoorden. Ook ondersteunt VTech geen SSL-encryptie bij het versturen van data naar de servers. Zwakke beveiliging werd ook aangetroffen bij babyfoons, sprekende poppen en goedkope Android-tablets.

‘Apple heeft beveiliging beter voor elkaar’

De beveiligingsexperts en hackers die Forbes sprak, raden daarom aan om alleen producten te kopen van bedrijven die hun data goed beveiligd hebben, zoals Apple. Tim Cook hamert er telkens op dat privacy van klanten erg belangrijk is. Een paar dagen geleden pleitte een ontwikkelaar er nog voor om iCloud voortaan te gebruiken voor het inloggen bij allerlei diensten. iCloud is veiliger dan de inlogsystemen die momenteel worden gebruikt, bijvoorbeeld via Facebook. Inloggen met Facebook biedt gemak, maar een appontwikkelaar weet ook meteen je naam, interesses en vriendenkring (als je daar toestemming voor geeft).

kind-met-ipadHet advies om voortaan Apple-producten aan je kinderen te geven, zal Tim Cook goedkeurend toeknikken. De producten van Apple zien er bovendien veel mooier uit dan de plastic roze en blauwe prullen die je in de speelgoedwinkel ziet.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 december 2015, 10:27
Categorie Achtergrond
Onderwerpen beveiliging, kinderen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.