Nanoleaf Aurora-hartje

Dit zijn mijn favoriete producten van 2017 – deel 2: Jean-Paul

2017 bracht heel veel nieuws op het gebied van Apple, maar wat zijn de persoonlijke favorieten van de redactie? In dit tweede deel bespreekt Jean-Paul zijn favoriete producten van 2017, zoals de Nanoleaf Aurora. En met welke slimme speaker stapt hij in de auto?
Jean-Paul Horn | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

2017 nadert alweer het einde en het was een behoorlijk druk jaar voor Apple. Met nieuwe producten in nagenoeg elke categorie valt er bij het maken van een selectie een hoop te kiezen, ook qua accessoires die werken in combinatie met je iPhone, iPad, Mac en andere Apple-producten. Maar wat zijn nou onze favoriete producten van 2017? In dit deel kijkt Jean-Paul terug op het afgelopen jaar en pikt hij zijn hoogtepunten eruit.

Amazon Echo Dot

Een paar dagen geleden kon je onze Google Home Mini-review lezen, over de slimme speaker van Google. Het is leuk om eens te kijken wat de concurrentie te bieden heeft, want als iPhone-gebruikers hebben we eigenlijk alleen ervaring met Siri. Vandaar dat ik een halfjaar terug ook een Amazon Echo Dot heb gekocht, de goedkoopste optie als je eens met Amazon Alexa wilt experimenteren.

Amazon Echo, Tap en Dot, drie producten die met Alexa werken

Het leek me handig om de Echo Dot in de auto te gebruiken om Spotify te bedienen, omdat dit met Siri nog steeds niet mogelijk is. Siri werkt voor iOS vooralsnog alleen met Apple Music en wij hebben helaas in onze auto niet de luxe van Apple CarPlay, waar Spotify wel mogelijk is.

Amazon Alexa Echo Dot in Audi A5Bij het aansluiten van de Echo Dot liep ik aanvankelijk tegen een aantal problemen aan, bijvoorbeeld met de stroomvoorziening in onze Audi. De Echo Dot heeft allereerst voldoende stroomtoevoer nodig om te kunnen werken, dus een gewone plug in de sigarettenaansteker werkt niet. Je hebt een adapter met voldoende Ampère nodig, anders schakelt de Dot meteen na het opstarten weer uit. Daarnaast heeft onze Audi (net als elke moderne auto) een ingebouwd multimedia-/navigatiesysteem (Audi MMI), dus een standaard AUX-aansluiting was niet voorhanden. Hiervoor bestelde ik een speciale Audi MMI naar 3.5mm-converter met verlengde audiokabel, zodat de Echo Dot netjes over het geluidssysteem te horen is. De Echo Dot zelf heeft een plaatsje achter de middenconsole gevonden, zodat de microfoon nog goed mijn stem kan horen.

Gebruik je de Amazon Echo thuis, dan hoef je hier natuurlijk geen rekening mee te houden, zeker nu de Amazon-speakers ook beter in Nederland verkrijgbaar zijn in een internationale uitvoering. Er komen nu steeds meer Nederlandse skills bij en de app staat gewoon in de Nederlandse App Store. Dat was in het begin niet het geval: ik moest behoorlijk wat moeite doen om de app en mijn account werkend te krijgen (fake Amerikaans adres, Duits Amazon-account met Engelse taal) en dan nog werkte het maar half.

Het bedienen van Spotify werkte vanaf het begin fantastisch, maar file- en weersinformatie was aanvankelijk alleen beschikbaar voor Amerikaanse steden. Daardoor was mijn Echo Dot in het begin niet meer dan een spraakassistent voor Spotify. Gelukkig is dit inmiddels verbeterd en is er nu steeds meer mogelijk met Nederlandse skills (o.a. de nieuwsupdate van de NOS via een externe ontwikkelaar) en verkeers- en weerinformatie voor je huidige locatie. Vragen die je kunt stellen zijn bijvoorbeeld: “What is the travel time to The Hague?”, “Will it rain today?” of “Play my Flash Briefing” om het laatste NOS-nieuws via de eerder genoemde skill te horen. Daarnaast heb ik nog wat andere skills om ons smart home te kunnen bedienen, zoals onze Philips Hue-verlichting.

Een ander leuk trucje is dat ik via IFTTT de Amazon Alexa-herinneringen kan synchroniseren met mijn iOS Herinneringen. Handig voor onze gezamenlijke boodschappen- en iCulture-ideeënlijstjes!

Apple Watch Sport Loop

Je zou misschien verwachten dat de iPhone X mijn favoriete product van 2017 was, maar nee: ik kies een heel ander Apple-product, namelijk het Sport Loop-bandje voor de Apple Watch. In het Nederlands noemt heet dit Geweven sportbandje (€59), maar daaruit blijkt onvoldoende wat het unieke van dit bandje is. In plaats van een traditionele sluiting steek je je hand door een lus en plak je het loshangende einde vast met klittenband.

Sport Loop review: het bandje eindigt met een plastic treklipje

Ideaal! Ik weet zeker dat het niet losschiet en ik kan sneller dan ooit het horloge om doen. Dat is handig als ik ‘s ochtends om 7:58u snel uit bed spring om mijn eerste sta-uur van de dag te halen. Zodra je je hand door de lus hebt gestoken weet je zeker dat het horloge niet meer op de grond kan vallen. Ik heb er inmiddels twee: die met het felgele randje die we in onze review hebben besproken en de zwarte, die van dichtbij uit gekleurde spikkeltjes bestaat. Die laatste draag ik het vaakst en vind ik het mooist, omdat het overal bij past.

Ik heb meerdere bandjes, waaronder een aantal sportbandjes en nylon bandjes, maar sinds deze Sport Loop op de markt is draag ik eigenlijk zelden nog een ander bandje.

Nanoleaf Aurora

Toen de Nanoleaf Aurora voor het eerst werd aangekondigd was ik meteen verliefd. Ik ben gek op allerlei vormen van verlichting en het idee dat je mooie lichtpatronen op de muur kunt “projecteren” sprak me aan. Vooral ook omdat het HomeKit-compatibel is, want ik ben het afgelopen jaar druk bezig geweest om al onze huisautomatisering naar HomeKit om te zetten. Bijna alle lampen in huis zijn nu van Philips Hue, op een paar na. In het tv-meubel heb ik IKEA Tradfri-deurtjes ingebouwd en daarnaast hebben we diverse sensoren en accessoires van Elgato, Philips, Logitech en Tado.

Nanoleaf Aurora-hartje

Wat de Nanoleaf Aurora betreft: het heeft een paar weken geduurd voordat ik het systeem aan de muur durfde plakken. Het meest lastige is het kiezen van een goed patroon, waar je voor langere tijd tevreden mee bent. Je zit niet voor eeuwig aan het gekozen patroon vast, maar je wilt ook niet elk kwartaal van vorm veranderen, omdat je het toch vrij stevig met (meegeleverde) montagestrips aan de muur plakt. Gonny en ik hebben aanvankelijk erg gepuzzeld met de 9 tegels die je in het basispakket erbij krijgt, maar we hebben uiteindelijk toch een tweede basispakket gekocht om dit hart te kunnen maken, bestaande uit 12 tegels. De overige 6 tegels wil ik nog ergens anders in huis ophangen.

Het leuke van de Nanoleaf is dat je eindeloos kunt variëren met de kleuren, waardoor het nooit verveelt. Ik heb later nog de Nanoleaf Rhythm erbij gekocht, een speciale module die ervoor zorgt dat de kleurpatronen reageren op de muziek die je speelt (momenteel afgeprijsd naar €39,99. De Nanoleaf trekt altijd veel bekijks als we mensen op bezoek hebben, misschien nog wel meer dan ons krokettenrek. In onze Nanoleaf Aurora review lees je nog veel meer over hoe het precies werkt. Je koopt de Nanoleaf Aurora voor €210 bij diverse webwinkels of rechtstreeks bij de Europese shop van Nanoleaf (via deze link 5% extra korting op je totale aankoop).

Wat mij betreft echt een aanrader. Wij hebben er in ieder geval veel plezier van.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.