Facebook privacy

Facebook wil privacyvriendelijk sociaal netwerk worden

Serieus of grap van de eeuw?

Facebook CEO Mark Zuckerberg heeft zijn visie op de toekomst van het sociale netwerk uiteengezet. Daarin staan principes zoals privacy, verdwijnende berichten en end-to-end encryptie voorop. Maar kan Facebook het vertrouwen nog terugwinnen?

Meer privacy voor Facebook

De plannen van Zuckerberg hebben betrekking op een sociaal netwerk en een berichtendienst, die beide gericht zijn op privacy. Alle apps zullen een make-over krijgen en gebaseerd zijn op privé-interacties, met sterke versleuteling en beveiligde opslag. Ook zullen ze onderling werken. De diensten zullen opnieuw worden gebouwd rond de nieuwe principes, maar dat gaat wel een paar jaar in beslag nemen. De veranderingen zullen ook betrekking hebben op Instagram.


Verder belooft Zuckerberg dat de veranderingen open en in samenwerking met andere partijen zullen worden doorgevoerd. Hij beseft gelukkig dat de nieuwe plannen bij veel mensen ongeloof zullen oproepen.

Hij schrijft in een Facebook-post:

I understand that many people don’t think Facebook can or would even want to build this kind of privacy-focused platform – because frankly we don’t currently have a strong reputation for building privacy protective services, and we’ve historically focused on tools for more open sharing. But we’ve repeatedly shown that we can evolve to build the services that people really want, including in private messaging and stories.

Facebook privacy

Zuckerberg zet uiteen hoe de principes die hij noemt straks in het sociale netwerk terug te vinden zullen zijn. Messenger en WhatsApp worden sneller, simpeler, meer privé en veiliger. Ook komen er meer manieren voor privé-interactie met vrienden, groepen en bedrijven. Er komen ook berichten die vanzelf verdwijnen, bijvoorbeeld na een maand of een jaar. Daarnaast moet het mogelijk worden om berichten tussen de verschillende diensten uit te wisselen. Een Messenger-bericht kan dus ook naar WhatsApp worden gestuurd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

24 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.