moments-app-facebook

Facebook Moments komt niet naar Europa vanwege gezichtsherkenning

De Facebook Moments zal voorlopig niet in Europa verschijnen, vanwege gezichtsherkenning die erin zit. Het mag niet van instanties.

De nieuwe fotografie-app Facebook Moments komt niet beschikbaar in Europese landen. De app is voorzien van gezichtsherkenning, dat het sorteren en delen van foto’s makkelijker maakt. Momenteel is Facebook Moments al in de VS te downloaden. Europeanen kunnen het voorlopig niet proberen en dat heeft te maken met bezorgdheid over privacy.

moments-app-facebook

Richard Allan, beleidshoofd van Facebook in Europa, zegt dat toezichthoudende instanties hebben laten weten, dat er een afmeldmogelijkheid voor gezichtsherkenning in de app moet zitten. Die optie zit er niet in en Facebook heeft ook geen tijdschema wanneer het erin komt. Voorlopig zullen de Europeanen het dus zonder de app moeten doen. Tenzij je natuurlijk een Amerikaans App Store-account gebruikt, om Facebook Moments alsnog te downloaden.

Gezichtsherkenning: liever niet in Europa

Er zit een gedachte achter de gezichtsherkenning in Facebook Moments en die heeft op het eerste gezicht niet eens zoveel te maken met het feit dat Facebook het liefst alles van je wil weten. De gedachte is, dat je tijdens een feestje of ander evenement vaak foto’s maakt, waar je zelf niet op staat. Jouw vrienden maken juist foto’s, waar jij wél op staat. Hoe makkelijker Facebook de gezichten op de foto’s herkent, hoe gemakkelijker het wordt om foto’s waar vrienden op staan, naar ze toe te sturen.

Sinds eind 2010 maakt Facebook op de eigen website al gebruik van technologie om mensen op foto’s te herkennen. Het staat standaard ingeschakeld. In 2012 schakelde Facebook de functie in de Europese landen uit na een inspectie door Ierse instanties. Ook in de Verenigde Staten is er overigens discussie of burgers wel zo nauwgezet in de gaten moeten worden gehouden, bijvoorbeeld wanneer ze op straat lopen.

Google gebruikt in de nieuwe Google Foto’s app ook gezichtsherkenning, maar alleen in de Verenigde Staten. In Europese landen ontbreekt de functie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 juni 2015, 0:09
Categorie Apps
Onderwerpen facebook, gezichtsherkenning

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.