iculture-populaire-apps
Populaire Apps De meest gedownloade apps van de afgelopen week

‘Facebook en WhatsApp populairst, Google+ groeit in Nederland’

Facebook en WhatsApp zijn in Nederland de populairste apps op mobiel. Dat zou blijken uit de nieuwe Wakoopa Mobile Top 100, die maandelijks gepubliceerd wordt.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

apple-app-storeFacebook en WhatsApp staan in Nederland op de meeste smartphones (en tablets). Beide sociale netwerken hebben een bereik van meer dan 50 procent onder Nederlanders van 16 jaar en ouder. Op een aantal van 10,3 miljoen mobiele gebruikers heeft Facebook een bereik van bijna 70 procent terwijl WhatsApp Messenger op iets meer dan de helft (54,3 procent) van de smartphones wordt gebruikt. Dat blijkt uit de eerste uitgave van de Wakoopa Mobile Top 100. Hierin werden de 100 populairste mobiele apps en websites van afgelopen maand op een rij gezet.


In samenwerking met onderzoeksbureau TNS NIPO gaat Wakoopa de populairste apps en websites maandelijks op een rij zetten. Voor de steekproef is een panel van 1500 Nederlanders uitgerust met trackingtechnologie die het gebruik van apps en het bezoek aan websites registreren. Ook wordt het unieke bereik en de samenstelling van de groep gepubliceerd. Hieruit is onder meer af te lezen onder welke leeftijdscategorie en geslacht bepaalde apps en sites populair zijn. De april-editie van de index is ter introductie gratis te downloaden.

Op een populatie van 10 miljoen gebruikers lijkt dit een laag aantal. Volgens Wakoopa is er sprake van een betrouwbaarheid van 95 procent en wordt een afwijking van 1,5 procent (hoger of lager) op het bereik van verwachting. Bij geslacht en leeftijd ligt die met 2 procent en 3 procent zelfs nog iets hoger, zo blijkt uit de verantwoording van het onderzoek. Zo blijkt uit de cijfers bijvoorbeeld dat Facebook bij vrouwen iets populairder is, terwijl WhatsApp Messenger het bij mannen juist iets beter doet. Het gebruik van Facebook ligt in de leeftijdscategorieën 16-29 en 30-44 met met 74 à 75 procent ongeveer even hoog. Bij WhatsApp zijn die verschillen juist iets groter.

NU.nl 4.0 iPhone iPad vernieuwdIn de top 10 is Google met maar liefst vier posities goed vertegenwoordigd. Het populairst is YouTube op plek 3 met een bereik van 45,8 procent, gevolgd door Google Search (4), Google Maps (5) en Gmail (6) met respectievelijk 43,8 procent, 40,8 procent en 38,4 procent. Op de zevende plaats vinden we de eerste nieuws-app. NU.nl is met 29,9 procent de populairste mobiele nieuws-app in Nederland. Daarna volgt de NOS met 16,6 procent, NOS Teletekst (24e plaats) met 12,1 procent. RTL Nieuws staat met 8,8 procent op een 32e plaats. In de top tien vinden we verder nog ING Bankieren (25,7 procent) en Wordfeud (22,4 procent). Hekkensluiter is nog een app uit het Facebook-kamp: Messenger wordt door 22,6 van de mobiele gebruikers gebruikt. Goed voor een tiende plaats.

Twitter is met 21,6 procent nog altijd een populair sociaal netwerk in Nederland. Maar ook Google+ doet het met 18,5 procent niet slecht. Dit heeft er mogelijk ook mee te maken dat de ranglijst bestaat uit zowel apps voor iOS als Android. Het sociale netwerk van Google is onder Android-gebruikers een stuk populairder vanwege de verregaande integratie in het besturingssysteem. Opvallend is dat Tinder, dat volgens de laatste cijfers in Nederland 1,5 miljoen gebruikers heeft, met 2,7 procent nog niet erg populair is.

Telegram Messenger iPhone VK.comDat WhatsApp de populairste berichtenapp is, zal zeker geen verrassing meer zijn, maar de app is inmiddels zo groot dat nieuwkomers nauwelijks nog voet aan de grond kunnen krijgen. Telegram, dat in onder meer Nederland garen spinde bij de overname van WhatsApp door Facebook, vinden we op slechts 5,2 van de toestellen terug, goed voor een 55e plaats. Onder de clouddiensten is Dropbox nog altijd de populairste partij. Die staat met 18,4 procent op een 16e plaats. Google Drive, die onlangs zijn prijzen omlaag gooide, wordt door 6,6 procent van de mensen gebruikt.

Onder bezochte websites zien we een vergelijkbare trend. Google.nl is met 76,4 procent, niet verrassend, de grootste speler. Daarna volgt Facebook met 71,9 procent. Op de derde plaats zien we google.com terug, al is niet helemaal duidelijk waarom de zoekmachine twee keer op de lijst is opgenomen. Op de vierde plaats zien we youtube.com (42,4 procent) terug, gevolgd door twitter.com op plaats vijf (41,8 procent). De rest van de top tien ziet er als volgt uit: wikipedia.org (36,8 procent), marktplaats.nl (33,1 procent), bol.com (32,4 procent), linkedin.com (29,3 procent) en telegraaf.nl (22,7 procent).

Deze lijsten zijn gebaseerd op afgelopen week. Een aantal van de toen gratis apps heeft inmiddels weer een prijskaartje.

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.