Reacties voor: Ex-Apple designers: ‘Apple’s design is de weg helemaal kwijt’

Twee oud-Apple medewerkers vinden dat Apple anno 2015 de weg volledig kwijt is op het gebied van design, zowel op iOS als OS X.
Lars Paymans -

Reacties: 40 reacties

  1. Donald Norman verdient wel wat meer credit dan hij in dit artikel krijgt. Hij is auteur van een aantal design boeken die gelden als absolute standaard in de ontwerpindustrie. Bijvoorbeeld Emotional Design: Why we hate or love everyday things is een klassieker die iedere ontwerper zou moeten (hebben) gelezen.

    Norman is dus echt niet op zoek naar meer naamsbekendheid. Want bekend, dat hij is al jaren!

  2. *Te veel

  3. Klopt als een bus! Zie Iphone 6/s serie

  4. Origineel geplaatst door Cihan
    Klopt als een bus! Zie Iphone 6/s serie

    Het gaat om software, niet om het uiterlijk van de apparaten….

  5. Niet alleen op software gebied maar ook op hardware gebiez is Apple de weg helemaal kwijt!

  6. Voornamelijk de consistentie is sinds iOS 7 ver te zoeken. Jammer…

  7. Niet alleen uiterlijk of software design zijn ze de weg kwijt, ook de prijzen van deze artikelen!!

    Ze gaan elke keer hoger en hoger en iedereen blijft maar kopen. Eigenlijk zijn ze daar ook de weg in kwijt.

  8. ‘Herstel typen’ door te schudden – ik kende de functie, heb deze 3x gebruikt en daarna besloten dat die ervaring volkomen haaks vind staan op de manier waarop ik iOS gebruik. Naar mijn idee intuïtiever zou een veeg naar links zijn, of bv. een alpha-symbool gesture – daarmee bedoelende een X.

    Het tabelletje is een hoogwaardig niets-zeggend tabelletje zonder uitleg. Kijk je goed, dan zie je dat OSX tussen 2008 en 2015 kennelijk nauwelijks is gewijzigd qua designprincipes. Er zijn wel grote verschillen tussen OSX en iOS – typisch “duhh”. Blij toe dat Apple Asthetic integrity en consistency bovenaan het lijstje heeft gezet voor iOS.

    Norman en Tognazzini hebben in het artikel wel een puntje: veel functies in iOS blijven onontdekt omdat ze niet evident zijn.

  9. De redactie van iCulture is soms ook wel de weg kwijt.
    Ik weet dat er geen objectieve journalistiek wordt bedreven, maar zinnen als “Ze hebben er dus baat bij om zich af te zetten tegen de manier waarop Apple dingen doet, zodat ze meer naamsbekendheid krijgen.” kunnen gewoon veel beter.

    Laat die mening toch achterwege. Zie het hier wel vaak. Stellingen opschrijven alsof het waarheden zijn, terwijl ‘gewoon’ een mening van de schrijver is.

  10. Ik vind de software op iOS steeds makkelijker. Wat iemand anders er van vindt die toevallig eerdere designs heeft gemaakt, boeit me niet.Kwa functionaliteit mis ik nog 1 optie. Bij mobiele data wil ik graag per app aangeven of hij “geen data/alleen data binnen NL/alleen data binnen EU/data in alle landen” mag gebruiken.

  11. Ik wil echt niet terug naar het uiterlijk van iOS 6 en lager hoor…

  12. Apple de weg kwijt… Tja kijk naar iTunes. Begint echt een draak van een app te worden.

  13. Ik ben al sinds 2009 iPhone-gebruiker en ben het niet eens met de statements die in het artikel genoemd worden. Voor mij is iOS nog steeds dat intuïtieve van jaren geleden. Misschien komt dat wel omdat ik meegegroeid ben met de ontwikkeling ervan. En sowieso komt het, omdat ik goed tegen verandering kan.

    Moet wel zeggen dat sommige functies inderdaad wat verborgen zitten. Maar het is nou eenmaal niet makkelijk of handig om al die functies zichtbaar proberen te maken. Want dan krijg je er weer duizend knoppen bij. Het is fijn dat, minder belangrijke functionaliteit wat dieper in het systeem zit. Om maar het voorbeeldje aan te halen van de vernieuwknop in Safari vasthouden. Toen ik las dat dit mogelijk is ben ik het gelijk gaan uitproberen, nu gebruik ik het regelmatig. Maar zolang iemand geen baat heeft hierbij, is het niet nodig het zichtbaar te maken.

    Mijn vader en zus hebben allebei een iPhone (en m’n vader heeft dan ook nog eens een iPad). Vertel regelmatig over wat mogelijk is in iOS, maar vervolgens zie je het ze nooit gebruiken. En dat is omdat ze het niet nodig vinden. Simpel, toch?

    Design gaat om wat er echt toe doet. Minder belangrijke zaken ontdek je toch wel uiteindelijk. Trouwens, als ik naar andere besturingssystemen kijk is het veel erger. Als Windows-gebruiker loop ik regelmatig tegen het probleem aan dat bepaalde zaken slecht vindbaar zijn. Zeker sinds Windows 8. Configuratiescherm zit niet meer standaard in Start, je moet nu rechtsklikken op die knop of in Windows Run ‘control’ tikken. Om nog maar te zwijgen over de administratieve programma’s (schijfcontrole, defragmentatie, groepsbeleid etc. etc.)

    Om die reden ben ik ook alle commando’s hiervoor gaan leren kennen. Maar het blijft soms lastig om in Windows iets voor elkaar te krijgen. Wat dat betreft loopt iOS nog altijd voorop. Het gaat wel steeds verder achteruit, maar niet op een dusdanige manier dat het de hele ervaring verpest.

  14. Grappig. Weet nu wel dat Phone Shake herstel typen is.

    Thanks!

  15. (Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.

  16. Naarmate Apple meer is gaan overnemen van Android is het intuïtieve er wel aardig vanaf. Begrijp me niet verkeerd, ik ben blij met de mogelijkheid om met een swipe vliegtuigmodus te kunnen activeren of mijn iPhone als zaklamp te gebruiken, maar het wordt er met al die verborgen functionaliteit niet makkelijker op om iemand wegwijs te maken op een iDevice.

    Toppunt vind ik wel de herontdekking van de rechtermuisknop. Die force touch of hoe het ook heet, vind ik dus alles behalve intuïtief.

  17. @René: oneens, peek & pop is best logisch/intuitief, mits je apps die je het meest gebruikt het ondersteunen. En daarbij zijn dit features waar je ook wel zonder kunt, maar handig is als je het kent.

  18. @justin w: Wat is er logisch of intuïtief aan?

    Dat het handig is bestrijd ik zeker niet.

  19. Ik geloof dat dit verstoppen van functies niet helemaal voor niks is. Zie vaak genoeg oudere mensen (zoals mijn eigen ouders 😛) die deze functies niet kennen, maar ook niet missen. Voor mensen die een simpele telefoon willen, bied IOS een simpele interface. Mensen die meer uit hun telefoon willen halen, leren vanzelf de “verstopte” functies uit hun hoofd.

  20. Herkenbaar stukje. “Helemaal de weg kwijt” is wat sterk gezegd, maar helemaal on track zijn ze ook niet.

    Het iWork-pakket heeft functies verloren om iOS en OSX gelijk te trekken. Ik mocht graag custum maskertjes trekken om bv een foto in een 3-vormig kadertje te maken. Exit. Verder lijkt het pakket al zo’n 5 jaar stil te staan in de ontwikkeling, terwijl Office wel grote stappen maakt. De grootste stap, is dat het tegenwoordig gratis is.

    Facetime is al jaren een stiefkindje. Je moet nog steeds gokken hoe iemands Apple-account heet om te facetimen zonder telefoon en met meerdere mensen inbellen is geen optie.

    Voorheen kon je met Aperture prima foto’s bewerken. Bij Photos zijn alleen de basisbewerkingen overeind gebleven. En een foto bewerken in Photoshop oid kan alleen via onhandig exporteren en importeren. De plugin is (nog?) zeer beperkt.

    iCloud drive is een lachertje, alleen de foto-drive is fenomenaal goed.

    iMovie heeft ook al jaren geen liefde gekregen. Erg contra-intuitief en die film-trailertjes zijn na 2 keer ook wel leuk geweest. Waarom geen slimme oplossingen a la Magisto?

    En iTunes…

  21. @MLVC: Maakt niet uit er zijn blijkbaar ook sommige mensen die het moeilijk vinden om om te gaan met het iPhone design zelf 😉

  22. Klink meer als twee zure mensen die afgeven op Apple. Concreet zijn er geen voorbeelden gegeven dus!!

  23. @leo van der meer: ik noem er net 6.

  24. Sinds 2008 is er een hoop verandert en zoals de heren zeggen, niet ten goede van Apple, daar ben ik het volledig mee eens.
    Software matig zie je steeds vaker problemen op duiken die d.m.v. software update gefixt moet worden.

    Apple zou eens pas op de plaats moeten nemen en zaken rechttrekken zodat alles naar behoren werkt (hadden ze dat niet voor IOS9 beloofd?). Ook zou men eens wat vaker naar hun klanten mogen luisteren i.p.v. de arrogantie die ze nu bedrijven. En arrogantie mag best, daar hebben ze zelfs recht op als hun software goed en foutloos werkt.

    En de prijzen die ze vragen, te zot voor woorden.

  25. Volledig mee oneens. De basis van de iPhone is door de jaren heen exact hetzelfde gebleven, alleen het uiterlijk is sinds iOS 7 op de schop genomen. Iemand die de eerste iPhone gebruikt heeft kan probleemloos de overstap maken naar de iPhone 6S. Alles functioneert hetzelfde. De extra functies hoef je niet per se te gebruiken: ze zitten er wel, maar als je het niet weet en het niet gebruikt, heb je er ook geen last van.

    Ja. iTunes is natuurlijk een groot drama. Maar om nu direct te zeggen dat Apple helemaal de weg kwijt is vind ik een beetje vergezocht.

  26. ook qua hardware zijn ze de weg kwijt vind ik. de iphone 6 lijkt veel op de samsung met de afgeronde kantjes..
    ga dan terug naar iphone 3 of 3gs met de mooie chroomrand.
    de applewatch heeft dat wel weer maar is te dik..

    klinkt als ‘nooit goed of het deugt niet’ maar ive heeft zijn best gewoon niet gedaan en zijn huidige baas heet niet meer steve jobs die er gevoel voor had….

  27. IOS was en is geweldig, nog steeds intuïtief waarbij kids en ouderen zonder veel uitleg fijn ermee om kunnen gaan. Bijvoorbeeld de functie OTA syncen en backuppen, ik ken velen die in totale paniek zijn nadat de iphone werd verkocht/gestolen/kwijt geraakt, vergaten dat ze ooit een icloud account hadden aangemaakt en merkt dat alles als backup in de cloud hangt. Zo creëer je massa’s fans, iets wat apple heel goed snapt. Tot nog toe is er totaal geen concurrentie qua besturingssysteem die ook maar kan tippen aan het hoge intuïtieve niveau van iOS. Pfoe, ik lijk wel een fanboy 😛 wees gerust ik ben alleen een iOS fanboy.

  28. Origineel geplaatst door Marc
    Niet alleen uiterlijk of software design zijn ze de weg kwijt, ook de prijzen van deze artikelen!!
    Ze gaan elke keer hoger en hoger en iedereen blijft maar kopen. Eigenlijk zijn ze daar ook de weg in kwijt.

    Als de mensen bereid zijn steeds die hogere prijs te betalen dan denk ik eerder dat er wat aan ons scheelt 😉 inclusief mijzelf ingerekend 😉

  29. Mooi die fanboys die voorop lopen om “hun” ervaringen als algemene waarheid uit te dragen
    Het gaat hier om een wildgroei aan functies die geheel links blijft liggen en los staat van het opleuken van het springbord / de UI.
    Waarom eigenlijk nog een springboatd ?
    Er zijn legio betere manieren om complexe functies te presenteren.
    Dan moet je openstaan voor tiles, widgets, swipes, appswirls, ios blocks
    Apple is volstrekt statisch op dit terrein, terwijl de genoemde heren (Tog en Norman) altijd met prototyping bezig zijn geweest.

  30. Die ex-medewerkers moeten initiatief nemen om het design van Apple weer op het goede pad te brengen! Het is inderdaad dood zonde dat iOS en OS X software zo gebruiksvriendelijk lijkt maar dat eigenlijk helemaal niet is..!

  31. Als de 2 schrijvers geen baat bij negatief praten over hun oude werkgever hebben. Waarom zoeken ze dan de publiciteit? Ze kunnen toch hun eigen visie volgen en beschrijven zonder een ander bedrijf negatief in het licht te plaatsen. Het komt nu over als “Apple deelde onze visie niet en dus is het de weg kwijt” verhaaltje geworden.

  32. @iphone_user:
    Verdiep je dan eerst in de oorspronkelijke design ideêen van Apple die deze 2 samengesteld hebben
    En hoe ermee omgegaan is

  33. @whulsbergen: Baanbrekend is Apple wel geweest op een aantal onderdelen in mijn ogen en dan met name hardware.

    1. OSX Retina display werkt perfect. Waar de Windows-variant veel gedoe heeft met miniscule knopjes bij de diverse programma’s, heb ik het in de 2 jaar dat ik het nu dagelijks gebruik nog nooit zien falen.

    2. Touch ID. Simple, veilig en flexibel. Wordt binnen een paar jaar het alternatief voor wachtwoorden.

    3. Apple Pay, mits dat ooit eens in NL gaat verschijnen.

  34. Origineel geplaatst door Cihan: Niet alleen op software gebied maar ook op hardware gebiez is Apple de weg helemaal kwijt!

    Komt hij weer

  35. Opmerkelijk dat Ferryman zijn mening nog niet met ons gedeeld heeft. Of zou hij druk bezig zijn en inmiddels bij pagina 3 van z’n betoog zijn aanbeland? Vragen waar u en ik vooralsnog geen antwoord op hebben!

  36. Eens, want met ios9 is apple de weg kwijt, ios8 was beter:
    -In ios9 mis ik het opvragen van de desktop site. Dit is nu onmogelijk te vinden, als je het niet weet (via het indrukken van de refresh knop). Vroeger stond deze functie logisch bij andere vergelijkbare functies, zoals het zoeken op de pagina naar bepaalde woorden.
    -Ook de functie om zelf direct na een slowmotion video gemaakt te hebben, te bepalen waar de vertraging begint mis ik. Nu moet dat heel ingewikkeld via bewerken. Hallo Apple, we willen zelf wel bepalen of de hele video in slowmotion moet en zo niet, dan willen we zelf bepalen waar de vertraging begint en eindigt!
    -Het dieptepunt is de verslechterde multitasking. Vroeger als je drie apps achter elkaar open had staan en je wilde de middelste weg hebben (om makkelijk herhaaldelijk tussen de eerste en derde app te wisselen), veegde je de middelste gewoon omhoog. Nu moet je heel ingewikkeld de middelste app naar het midden van je scherm bewegen om hem dan omhoog te vegen, wat negen van de tien keer mis gaat. Verder kun je via het multitasking scherm niet meer je favoriete/meest gebruikte contacten zien.
    -Met ios9 werkte veel apps niet goed ondanks dat Apple beloofde dat dit beter zou zijn vanwege hun (publieke) bèta’s. Ook zit er nog steeds in heel veel apps een bug dat als je een formulier invult en op volgende drukt, het toetsenbord niet meer weg te halen is en het formulier in kwestie verder naar boven schuift, je scherm af. Je kan dan niet meer dat formulier naar beneden halen of het toetsenbord weghalen en moet de app dus afsluiten en helemaal opnieuw beginnen. Deze bug zit ook in de iculture app als je een lange reactie aan het schrijven bent en je wilt iets aan het begin van je reactie verbeteren, dan kan je niet meer terug naar het einde van je review. Daarom moest ik deze reactie via de site invoeren.

    Hiertegenover staan nauwelijks verbeteringen. De verbeteringen aan siri en de beloofde kunstmatige intelligentie (spotlight), daar heb ik in de praktijk nog niets aan gehad. Het enige beter aan ios 9 is de notities app maar dat had ik al opgelost met een third-party notitie app. Ook zou de batterij verbeterd zijn, maar dat had net zo goed een deel-update van ios 8 kunnen zijn, en ik heb er (iPhone5s) in de praktijk niets van gemerkt. Ik wou dat ik nog terug kon naar ios 8 en hoop dat ios 10 beter wordt.

  37. (Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.

  38. Dat iOS steeds complexer wordt is een logische ontwikkeling, maar het is de vraag of iedereen nog moet gaan betalen voor een veelheid aan functies, terwijl die niet allemaal worden gebruikt. Vanzelf onstaat dan wel vraag naar customisatie.
    Er zijn naast iOS enWindows ook andere OS’en en die kunnen op een gegeven moment een verademing betekenen voor mensen die iets eenvoudigers willen (Sailfish, Tizen, Ubuntu).

  39. @emeel: dat kan ook gewoon met een micro sd card.

  40. @Ton: 😂😂😂
    Spijt me om je teleur te stellen, maar ik heb een beetje kramp in mijn vingers van al dat reageren de laatste tijd 😉

    En vwb het onderwerp hebben oa @René en @vuurvreter het (imho) al zo treffend verwoord dat ik weinig meer kan toevoegen 😃

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.