Man in bed met scherm, via Shutterstock (shutterstock_192354611).

Onderzoeker pleit voor slaapmodus op smartphones voor betere slaap

Het blauwe licht dat smartphones en tablets produceren, is slecht voor ons slaapritme. Onderzoekers pleiten er dan ook voor dat makers een slaapmodus moeten ontwikkelen om ons tegen een slechte nachtrust te beschermen.

Man in bed met scherm, via Shutterstock (shutterstock_192354611).

Veel mensen kijken nog even snel op hun telefoon voor het slapengaan, maar onderzoek wijst uit dat dat helemaal niet goed is voor de gezondheid. Het blauwachtige licht dat geproduceerd wordt door schermen van smartphones en tablets, kan het slaapritme verstoren. Hierdoor blijven mensen langer wakker dan nodig is. Onderzoekers van King’s College Londen pleiten daarom voor een slaapmodus op telefoons en tablets.


Steeds meer blauw licht slecht voor slaapritme
Professor Gringras hield een onderzoek dat verscheen in Frontiers in Public Health. Uit dit onderzoek bleek dat het licht van telefoon- en tabletschermen steeds blauwer en feller wordt. Tel daarbij op dat de schermen steeds groter worden (met als toppunt de net verschenen iPad Pro) en je kunt de conclusie trekken dat deze schermen een negatieve invloed kunnen hebben op ons slaapritme. Gedurende de avond produceert het lichaam het slaaphormoon melatonin. Door kleuren als blauw en groen wordt dit slaapsysteem verstoord, waardoor je langer wakker blijft. Uit het onderzoek blijkt dat het dragen van een oranje bril of software die het scherm oranje kleurt, effectief is.

Het dragen van een bril in bed is onhandig. Vandaar dat de onderzoekers ervoor pleiten dat smartphonefabrikanten zoals Apple een slaapmodus introduceren. Met deze slaapmodus maakt het licht dat door het scherm geproduceerd wordt veel minder blauw, wat rustiger is voor de ogen en het slaapritme minder verstoort.

Dat gebruikers ook behoefte hebben aan zo’n app, bleek vorige week wel. Toen verscheen de app f.lux, die te downloaden was via een omweg buiten de App Store om. De app zorgt ervoor dat het scherm van de iPhone veel geler wordt. Apple was hier echter niet blij mee, want kort daarna werd de ontwikkelaars gevraagd om de app offline te halen. Wellicht dat Apple voor iOS 10 plannen heeft voor een eigen slaapmodus. Tot die tijd moeten we onze telefoons in bed maar naast ons neerleggen.

Foto via Shutterstock, Rommel Canlas

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.