iOS 9 op iPad en iPhone

Ex-Apple designers: ‘Apple’s design is de weg helemaal kwijt’

Twee oud-Apple medewerkers vinden dat Apple anno 2015 de weg volledig kwijt is op het gebied van design, zowel op iOS als OS X.

iOS 9 op iPad en iPhone

In een uitgebreid opinie-artikel leggen twee oud-Apple ontwerpers uit waarom er nog maar weinig over is van de designprincipes die Apple vroeger had. Volgens de twee is Apple zowel bij iOS als bij OS X de weg kwijt op het gebied van softwaredesign.

Don Norman en Bruce Tognazzini werkten vroeger allebei op de designafdeling bij Apple. Daar stelden ze de richtlijnen op waar ontwerpers steeds op terug konden vallen. Deze richtlijnen vatten de kernprincipes samen van Apple op het gebied van design.

‘Apple is teveel met het uiterlijk bezig’

In een verhaal op Co.Design vertellen Norman en Tognazzini dat er in 2015 weinig over is van die richtlijnen. Omdat Apple zich teveel met het uiterlijk van de software bezighoudt worden iOS en OS X steeds ongemakkelijker in gebruik, zo stellen de twee in het artikel.

Apple is de weg kwijt op het gebied van softwaredesign en wordt gedreven door de drang om er mooi en stijlvol uit te zien. Dit gaat ten koste van begrijpelijkheid en gebruikersgemak. Simpel ogende producten zijn vaak niet gemakkelijk in gebruik.

Apple zou de steeds complexere besturingssystemen proberen te verbloemen door uitgebreide functies te verbergen of belangrijke besturingsfuncties te verwijderen. Onderstaande tabel laat zien hoe de designprincipes van Apple door de jaren heen veranderd zijn. Volgens Norman en Tognazzini zijn de belangrijkste ontbrekende principes: ontdekken, feedback, herstellen, consistentie, en het aanmoedigen van groei. Klik op de tabel om hem uit te vergroten.

Apple-Richtlijnen
Foto: Michael Meyer

‘Simpel ogend vaak niet gebruiksvriendelijk’

Als voorbeeld noemen Norman en Tognazzini de ‘Herstel Typen’ functie waarmee je tekst ongedaan kunt maken. Deze kun je gebruiken door na het invoeren van tekst heen en weer te schudden met de iPhone. Veel mensen zouden van een dergelijke functie niets afweten omdat het te goed verstopt zit om het geheel zo simpel mogelijk te laten ogen.

Norman en Tognazzini zijn ex-medewerkers bij Apple en geven inmiddels advies op het gebied van design. Ze hebben er dus baat bij om zich af te zetten tegen de manier waarop Apple dingen doet, zodat ze meer naamsbekendheid krijgen. Het uitgebreide verhaal dat ze schreven blijft echter interessant om te lezen, zeker voor de ontwerpers onder ons.

Bron: CoDesign

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 november 2015, 15:28
Categorieën Achtergrond, Apple, iOS, Mac & macOS
Onderwerpen design, opinie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.