Lightning naar 30-pins adapter.

Reacties voor: Europese Parlement wil universele smartphonelader vanaf juli 2020

Massale meerderheid stemt voor
Het Europese Parlement heeft met grote meerderheid besloten om over te stappen op universele opladers voor mobiele apparaten. Met 582 stemmen voor en 40 stemmen tegen is duidelijk dat Apple's argumenten geen indruk hebben gemaakt.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:
38 reacties
 1. Maar even serieus. Juli 2020?!? Wat betekend dat voor de 📱iPhone📱 12, dat die er niet of later pas dit jaar verschijnt?

  Ik vind het een zeer slechte zaak!

 2. Boter op het hoofd. Elke maand het verhuiscircus tussen Straatsburg en Brussel dan. Naast onnodig reizen levert ook een hoop rommel op. Waar onder dit soort regelgeving.

 3. Persoonlijk ligt mijn voorkeur bij de Lightning aansluiting tov USB type C.

  De connector voelt een stuk robuuster aan en, hoewel de kans hierop klein is, en dat er iets afbreekt in bij Lightning dan bij USB C.
  Ook vervuiling is een enorme hinder bij USB C (krijg stof, zand en kruimels maar eens uit de stekker).

  Ik ben vóór een standaard aansluiting, maar had liever overal Lightning gezien.

 4. Is die laatste alinea niet gewoon dé oplossing?!
  Geen standaard nieuwe lader toevoegen?

  De meeste Samsung of Apple gebruikers hebben immers al (meerdere) laders voor hun devices.
  En daarnaast: Apple-fans switchen niet naar Samsung 🤣

 5. Tien jaar vergaderen, met wie weet hoeveel personen. In die tijd 120 maal verhuisd van Straatsburg naar Brussel en vice versa.
  Wat een ongelofelijke prestatie van deze mensen !
  Terwijl we per saldo maar drie aansluitingen hebben nu , lightning, usb-c en micro-usb.
  ( en draadloos niet te vergeten)
  De markt regelt dit zelf wel ipv dat zooitje in Brussel.

 6. Apple gaat naar usb-c en/of voor telefoons draadloos opladen. Ben je ook meteen van die laders af

 7. Ook de koptelefoons van Apple gaan niet meer passen.
  Extra kosten post door goede lader te kopen; want die gaan ze echt niet van de prijs van de apparaten afhalen.
  Nog meer “Action” of ‘Alibaba’ rommel aankopen, nog meer vervuiling.

  Losse opmerking; dat soort winkels verbieden zou de afval stroom WEL kleiner maker!

 8. Origineel geplaatst door PeliileP
  Boter op het hoofd. Elke maand het verhuiscircus tussen Straatsburg en Brussel dan. Naast onnodig reizen levert ook een hoop rommel op. Waar onder dit soort regelgeving.

  Denk je dat die parlementsleden hier ook niet vanaf willen? Het is Frankrijk dat dwars ligt. Het parlement zelf wil maar al te graag af van dit verhuiscircus.

 9. USB-C is echt niet de oplossing voor iPhones. Er is al zo’n groot ecosysteem met Lightning-accessoires, terwijl bij USB-C veel verwarring is wat wel werkt en wat niet. Ook is Lightning sterker, kleiner en eleganter. Ik zit in ieder geval niet op USB-C te wachten. Verder zijn telefoonopladers aan de andere kant van het snoer toch al universeel genoeg? Ik kan met een simpel Lightning-kabeltje ook m’n spullen met een Samsung-lader gebruiken.

  Ik hoop gewoon dat Apple eronderuit kan komen door een of ander lullig verloopje in de doos mee te geven; bijv. zoals de Lightning-naar-Micro USB-adapter.

 10. Lekker zo laten die lightning stekkers. Op mijn werk liggen er van die Samsung laders, wat een poppenspul is dat zeg. Dan lekker de Apple laders houden!!

 11. Het is niet dat Apple dit niet heeft zien aankomen, al 10 jaar lang is de industrie gevraagd om samen met één oplossing te komen. Bij MacBooks, iMacs en iPad Pro volgt Apple ook gewoon internationale standaarden (wie kent de Apple Desktop Bus nog?).

 12. Als ik het goed begrijp is er nog geen wet: het Europese Parlement heeft een motie aangenomen. Dat is een oproep aan de Europese Commissie om met wetgeving te komen.

  In die wet zullen dan wel redelijke overgangstermijnen opgenomen worden. Want de komende iPhone 12 verkoop blokkeren (die al helemaal ontworpen is, incl fabricage), zou te marktverstorend zijn.

  Pas met iPhone 13 zal USB-C er op zitten (of draadloos laden)

 13. Een lightning stekker steek ik er in het donker probleemloos in. Probeer dat maar eens met usb c stekker. Ik vind het een achterhaald micky mouse systeem. Als alle niet Apple fabrikanten dat nou eens inzien en ook lightning gaan gebruiken dan zijn we eruit en gaat iedereen erop vooruit. Of uit de eu stappen dan zijn we van die bemoeials af, nog beter !

 14. Uit de eu ik laad toch wel op ongeacht kabel draadloos etc

 15. Iedere verandering kan op weerstand rekenen. Het idee om naar een universele lader over te stappen is daarop geen uitzondering. Wel had de communicatie rondom de afweging transparanter mogen zijn.

  De nobele gedachte om één lader te gebruiken kan op termijn de elektronische afvalberg verminderen. Zeker bij de gedachte als de universele lader in de toekomst onveranderd blijft.

  Apple’s standpunt dat innovaties van laders stil komt te vallen is dan verklaarbaar. Althans, Apple zal daar dan geen bijdrage aan hoeven leveren, want de EU bepaald dan de standaard en Apple kan deze (gepatenteerde?) kant en klare oplossing inkopen of onder licentie in een eigen behuizing inbouwen.

  Stel dat de UK, VS, China, etc. ook met zo’n verordening komen en bepalen dat er ander type oplader moet komen, wat betekend dat dan voor de afvalberg?

  Kijkend naar de toekomst ontstaan er de nodige vragen.
  Wie bepaald welke uitvoering de standaard wordt?
  Wie zorgt voor de ontwikkeling van de universele lader?
  Welke invloed heeft deze universele lader op de ontwikkeling van de apparaten die gebruik moeten maken van deze lader?
  Wie bepaald welke apparaten van deze universele lader gebruik moeten maken?

  Ik hoor graag de argumenten en onderbouwing van de Europese Commissie dat aantoont dat:
  – de totale electronica afvalberg (wereldwijd) afneemt.
  – de ontwikkelingen van opladers onverminderd door gaat.

  Daarbij verneem ik graag hoe zij bijdragen aan de totale realisatie, waarbij ze nagedacht hebben over de impact op de natuur, mens, samenleving en economie.

 16. Eindelijk! Af van al die snoeren👍👍

 17. Ik zie Apple hier nog wel tegen aan vechten.

  Ik hoef geen USB C als dat niet de keuze van Apple is, maar de dwang van de EU.

  Ik importeer mijn iPhones wel voortaan vanuit de UK. Begin steeds meer te begrijpen waarom dat land uit de EU is gestapt.

  Daarnaast mag ik hopen dat als Apple wel moet luisteren naar de EU dat de “geen oplader in de doos” pas geld een aantal jaar nadat ze zijn overgestapt naar USB-C. Want ik en misschien wel miljoenen andere iPhone bezitters hebben nauwelijks USB-C kabels

 18. JOEPIEEE! Eindelijk USB-C in de nieuwe iPhone 12. Krankjorum dat mijn iPad Pro allang USB-C heeft en de iPhones nog steeds niet. Ik wil af van Lightning!

 19. Dat dit de afvalberg vermindert zou kunnen, maar qua innovatie lijkt het me echt slecht. Stel dat dit 5 jaar geleden was gebeurd, dan zaten we nu tot in eeuwigheid vast aan micro usb. Dit denken we over 10 jaar ongetwijfeld ook over usb-C. Tenzij iemand kan uitleggen hoe dit opgelost zou kunnen worden. Wie gaat nu bepalen wanneer er een nieuwe aansluiting ingevoerd kan worden? Worden er nog nieuwe aansluitingen (als lightning) ontwikkeld als een fabrikant er niet van kan profiteren? Wie bepaald wat de nieuwe standaard wordt?
  Kortom, het lijkt me een goed idee, maar praktisch dodelijk voor innovatie.

 20. Waarom niet een oplaadkabel met aan één zijde zowel usb-c als lightning? Dan is het ook opgelost.

 21. Ik ben voorstander van draadloos opladen, behalve bij CarPlay. Nou zullen er vast mensen meteen roepen “Dat kan ook draadloos”. Maar mijn auto, uit 2019, heeft bedraad CarPlay, en een auto is niet iets die ik na 2 / 3 jaar weer in wil ruilen omdat mijn telefoon niet meer ondersteund wordt.

 22. Eindelijk zou ik zo zeggen. Apple heeft dat toch echt zelf veroorzaakt door de ene niet-standaard aansluiting (30-pin connector) door de andere niet-standaard aansluiting (lightning) te vervangen in 2011, terwijl ze in 2009 al hadden beloofd naar een standaard oplossing over te stappen. Ik vond Lightning welk goed, maar tegenwoordig is deze ver inferieur aan USB-C. Alleen jammer dat we jaren Apple gespekt hebben met (dure!) verloopkabeltjes en we dat nu nog een keer mogen doen.

 23. @Hollywood: Goede vragen, die in de resolutie ook zo benoemd worden.Hoogstwaarschijnlijk zal de EU ook niet het exacte type connector voorschrijven, maar verwijzen naar een bestaande standardizatieorganisatie. Bij de vorige poging was het Universal Charging System (UCS) van het Open Mobile Terminal Platform (OMTP), maar aangezien OMTP niet meer bestaat zullen ze iets anders moeten bedenken.

 24. Dit betekend gewoon dezelfde aansluitingen op alle modellen telefoons. ALLEEN de opladers moeten universeel zijn. Met een verloopje/dongel is dat wel op te lossen. Het grote probleem is alleen het verschil tussen 5V en 40+V van de verschillende laders

 25. De EU besluit tegen de koppelverkoop van adapters samen met bv. smartphones. Goed punt. En de EU legt een universele aansluiting op. Geen goed punt. Gelukkig is de EU traag want anders zaten we nu vast aan USB-A of micro-USB. Krijgen we nu USB-C tot Sint Juttemis? Want dit soort regelgeving staat natuurlijk volkomen haaks op innovatie en technologische evolutie.

  20 jaar geleden waren de adapters inderdaad een ongelovelijke puinhoop. De markt heeft dit allang zelf opgelost met als de-facto standaard USB-A waarbij er nu wordt bewogen naar USB-C. Met verschillende kabels worden daar dan de verschillende randapparaten op aangesloten – over de kabels an sich gaat de EU regelgeving helemaal niet, ondanks dat het iCulture-artikel dit wel suggereert. Kabels hebben sowieso een vrij beperkte levensduur bij intensief gebruik.

  Enige goede aan dit besluit is dat er niet meer met ieder mobiel apparaat ook een adapter wordt meegeleverd. Die wordt je geacht al te bezitten dan wel los te kopen.

  NB. Mijn stapel niet-inwisselbare mobiele-telefoon-adapters over de laatste 35 jaar zou nog gemakkelijk in een broodtrommeltje passen. Maar mijn enorme stapel andere adapters (3,8V, 6V, 9V, 12V, 18V, 24V, allerlei amperages, allerlei aansluitingen waarbij de polariteit zelfs per adapter omgekeerd kan zijn) past zeker niet in 5 schoenendozen. Gemiste kans, EU?

 26. Ik snap echt niet waarom er zoveel negatieve reacties zijn hierover. Zijn dat allemaal hardcore Apple fanboys die iets wat niet door Apple is ontworpen niet zien zitten?

  Universele stekker is iets wat op termijn iedereen kan helpen. Nooit meer bij een vriend vragen of ze een iPhone stekker hebben, want iedere telefoonstekker kan gewoon gebruikt worden om op te laden.

 27. @Kees: wat is in Hemelsnaam het voordeel van USB c tov Lightning?

  @Jordy: Ik hoor allemaal jubel verhalen over dat draadloze opladen, waarom dan alles voor een korte tijd aanpassen?
  (Ervan uitgaande dat draadloos ook stappen gaat maken)

 28. Pfff, wat een gedoe weer vanuit de EU. Wat mij betreft blijft het lekker zoals het is.

 29. Origineel geplaatst door Efgeha
  Tien jaar vergaderen, met wie weet hoeveel personen. In die tijd 120 maal verhuisd van Straatsburg naar Brussel en vice versa.

  Wat een ongelofelijke prestatie van deze mensen !

  Terwijl we per saldo maar drie aansluitingen hebben nu , lightning, usb-c en micro-usb.

  ( en draadloos niet te vergeten)

  De markt regelt dit zelf wel ipv dat zooitje in Brussel.

  Haha helemaal eens. Een zichzelf instandhoudend zootje dat meer negatieve impact op het milieu heeft dan ze zelf willen toegeven. Laat ze maar eens onderzoeken wat al dat heen en weer gereis voor het milieu betekent.

 30. Ik snap de hele discussie niet. Overall lees ik “oplader”. Naar mijn mening is de oplader niet hetzelfde als een kabel. Ik zie het probleem eenvoudigweg niet.

 31. Argumenten van Apple maken op mij ook geen indruk.
  Krokodillen tranen.
  Ze hadden heel lang terug al mee moeten doen , had lightning niet bestaan, door eigen schuld is er nu lightning dan niet komen met dat geeft juist afval dat we daar nu mee stoppen.
  Daarbij als t ze zelf uitkomt stoppen ze ook gewoon zie overgang 30 pins naar lightning, als ze dat zogenaamd niet wilden vanwege t milieu had die overgang ook niet gemoeten.

 32. Ik blijf het vreemd vinden dat met het heeft over de laders terwijl het gaat over het kabeltje, die niet alleen voor het laden bestemd is maar ook voor data.

  De lader zelf is al standaard USB.

 33. Heerlijk die reacties! Apple krijgt een keertje geen gelijk en meteen willen mensen uit de EU stappen hahaha

 34. Wat een haat voor USB-C. Waarom hebben mensen er zo’n hekel aan?

  Beseft men dan niet dat het niet alleen makkelijker wordt om bij iemand anders op te laden? Om gebruik te maken van elke beschikbare accessoire? Voor MacBook gebruikers: om op pad enkel de MacBook lader mee te hoeven hebben. Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor iPad Pro gebruikers, want die hebben ook gewoon USB-C. Één stekker voor in de auto, bij gezinnen die ook toestellen van andere merken gebruiken.

  Waarom zou je er op tegen zijn?

  Is het de enorme afvalberg die het in eerste instantie zou kunnen veroorzaken? Dan zou Apple dus nooit meer van lightning af mogen en de standaard nooit mogen aanpassen. Die droom van overstappen op geheel draadloos laden kan dan ook niet, want dan zijn alle lightning-kabels ook nutteloos geworden. En waarom is die headphone-jack dan toch weg gegaan? Onzin argument lijkt mij dit dus.

  Is het dan innovatie? Met dat ‘afvalberg’ probleem stopt die innovatie al. Bovendien zal innovatie zeker niet ophouden. Standaarden kunnen toch gewoon veranderen? Apple gebruikt notabene USB-C in haar duurste producten. Zijn die dan ook niet meer innovatief?

  Veel argumenten zijn vooral onderbuikgevoelens en slaan kant nog wal. En men lijkt zich niet te beseffen dat USB-C al volop wordt gebruikt door Apple. Het is dus niet van dat “Samsung troep” oid…

 35. Origineel geplaatst door KaDee
  Is die laatste alinea niet gewoon dé oplossing?!

  Geen standaard nieuwe lader toevoegen?

  De meeste Samsung of Apple gebruikers hebben immers al (meerdere) laders voor hun devices.

  En daarnaast: Apple-fans switchen niet naar Samsung 🤣

  Uiteraard wel een nieuwe oplader aanbieden. De kwaliteit is zo inferieur dat je die van je vorige iPhone al lang niet meer bezit. Dus mag er bij een nieuwe iPhone best een nieuwe oplader zitten, hoef je niet verder te gaan met die van AliExpress die je al lang gebruikt.

 36. Origineel geplaatst door xFeverr

  Het grote nadeel van USB-C is dat het niet één stekker is.
  USB-C is:
  Of USB-C 2.0 met maximale USB 2.0 snelheden
  Of USB-C 3.0 gen 0 met maximaal 5gbps
  Of USB-C 3.1 gen 1 met maximaal 10gbps
  Of USB-C 3.1 gen 2 met maximaal 20gbps
  Of USB-C 4.0 met maximaal 40 gbps
  Of Thunderbolt 3 met maximaal 40gbps en daisychain.
  Of een standaard die gewoon helemaal afwijkt (zie Nintendo Switch oplader)
  Verder is er nog een groot verschil in voltages en wattages waardoor een goedkope oploader veel slechter een apparaat oplaad dan een dure lader.
  Ook zijn er vele superslechte kabels.

  Enige wat altijd hetzelfde is de fysieke stekker. Maar er zijn letterlijk duizenden combinaties te maken met kabels, opladers en specs.

  Met MFi kabels (lightning) heb je AL die problemen NIET.

 37. Ik ben hier niet blij mee met deze ontwikkelingen!
  Wat is volgende waar ze dan weer mee gaan bemoeien ?
  Ik ben op zich niet tegen universele opladers maar niet zo als het nu gaat nu word je gewoon opgedrongen als fabrikanten om hier aan mee te werken.
  Ik ben voor om de afval berg i.v.m het milieu te verminderen en dat mogen ze van mij best wel stimuleren!
  Toen ze deze wetgeving gingen maken is er totaal niet naar de voor en nadelen gekeken wat de inhoudt is van deze wetgeving!
  Nu hebben ze gewoon lukraak ergens voor gekozen zonder er bij na te denken.
  Er is totaal geen overleg of samenwerking geweest met de industrie(bedrijven) ze hebben gewoon op eigen houtje deze wet gemaakt!
  Zonder dat er voor innovatie een oplossing is gekomen!
  Politici gebruiken namelijk ook mobiele telefoons dat is wel gebleken in de 2de kamer en dat zal niet anders zijn in Europese unie.
  En daar zullen vast ook wel Apple gebruikers bij zijn of hebben die politici alleen maar telefoon met usb-c aansluiting ?
  Je wil namelijk niet dat ze goedkope opladers gebruiken i.v.m met in brand vliegen van de opladers omdat ze in de toekomst niet ze meer meegeleverd worden.
  Want er komt veel meer bij kijken dan alleen opladen waar rekening mee moet houden!

  Ik blijft het toch raar vinden dat ze zulke politici zonder er goed over na te denken dat ze deze wet in elkaar zetten.
  Ik blijft me iedere keer verbazen hoe slecht de implementatie van bepaalde wetten kunnen maken!

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.