iFixit iPhone reparatie

Reacties voor: EU-wet voor verwisselbare smartphonebatterij kent uitzonderingen

Opknappen in plaats van weggooien
De EU wil duurzame producten die makkelijker te repareren zijn. Ook moet de garantietermijn van twee jaar omhoog. Maar een groep bedrijven waaronder Apple en Samsung, is tegen.

Reacties: 49 reacties

  1. Wat vaak vergeten wordt dat we in Nederland al uitgebreidere wetgeving heeft omtrent garantie. Zo moet hier de garantie in verhouding zijn tot de levensduur van een product. Dus als Apple 7 jaar updates geeft op een MacBook dan is 2 jaar in in verhouding.

  2. Waarschijnlijk zorgt dit voor hogere prijzen. Waar ik blij mee ben aangezien ik m’n toestel om de twee jaar bij een nieuw abonnement vervang. Dus dat betekend dat m’n tweedehands iPhone ook meer waard blijft. Dus uiteindelijk veranderd er weinig.

  3. Betere reperatie mogelijkheden?

    Misschien heeft apple dat helemaal niet nodig? Apples gaan namelijk nooit stuk.. en hebben jaren lang toegang tot de laatste versie van de software..

    Iedereen zou iets van apple kunnen leren, wie heeft er geen 10 jaar ouwe ipad in huis die het nog steeds doet?

    Ze moeten bedrijven als Samsung maar eens aanpakken, die phones en tablets maken die naar 2 jaar afgeleefd zijn 😜

  4. Alles prima, als het ook betekent dat cruciale onderdelen vervangen en verbeterd kunnen worden, zoals RAM, SSH, en video.

  5. Ze lopen weer hopeloos achter de feiten aan. Leven nog in de tijd van de zelfbouw-computers (rond 2000). Bij Apple zit bijna alles al in het system-on-a-chip. Batterij en beeldscherm zijn te vervangen maar als je het zelf doet (wat al lang kan), verwacht je dan dat hij weer even goed (en waterdicht) is? En wat te denken van een Apple Watch of AirPods?

    De beste oplossing is dat dingen zónder reparatie lang meegaan. En daarna 100% recyclen om opnieuw te maken, volgens de laatste stand der techniek. In plaats van geklooi om op te lappen wat verouderd is.

    En zelf kunnen repareren van je auto (elektronica), TV, wasmachine of CV-ketel? Oh, dat was blijkbaar geen sexy onderwerp. Geen behoefte aan.

  6. @Jules: hmmmm 10 jaar oude het nog steeds doet, ja en nee. Ja je kunt nog Google n. Nee bankieren via app vergeet t maar, en dat geld voor de meeste apps.

  7. @Maarten: Je hebt het dan wel over de fabrieksgarantie waarbij je als klant moet kunnen bewijzen dat het probleem al aanwezig was bij de fabricage. Niet eenvoudig.

  8. @bm: Heb je het voorstel gelezen? Zo als ik het kan beoordelen gaat het om consumentenproducten. Dus ook de wasmachine en TV. Het is dus een prima voorstel. Het is namelijk niet goed te praten dat een producent na twee jaar kan zeggen dat een tv van EUR 1.500 niet meer onder de garantie valt. Een TV, smartphone, wasmachine, auto enz hoort langer mee te gaan dan twee jaar. Aan producenten dus om meer sustainable producten op de markt te brengen. En wellicht gaan we daar dus meer voor betalen, maar hoeven we ook minder weg te gooien.

  9. Als consument ben je dan weer de sjaak doordat de prijzen nog hoger worden. Nee, de EU maakt meer kapot dan je lief is.

  10. Origineel geplaatst door loyd
    Als consument ben je dan weer de sjaak doordat de prijzen nog hoger worden. Nee, de EU maakt meer kapot dan je lief is.

    Producenten maken al gigantische winsten en aan de EU hebben we zeer veel te danken. Dit voorstel zorgt voor meer consumenten bescherming. De MacBook Pro is bijvoorbeeld bijna niet zelf te repareren terwijl dit voorheen wel kon. Dit is een goede ontwikkeling als consumenten zelf weer hun spullen kunnen repareren en hier langer van kunnen genieten dmv langere garantie.

  11. Wat mij betreft zijn zelf repareren en garantie twee verschillende zaken (onder dezelfde noemer weliswaar). Dat zelf repareren boeit me eigenlijk niet zoveel, zolang je er maar zelf een nieuwe batterij in kan steken.
    Garantie is nog wat anders. Voor de prijs die Apple vraagt is twee jaar garantie aan de lage kant. Voor een computer van pakweg €2000 of een telefoon van €1000 mag je gerust drie tot vijf jaar garantie claimen.

  12. (Red.) Reactie van techbedrijven toegevoegd.

  13. Die garantie is wel aardig, maar wat echt helpt voor duurzaamheid in high tec is wanneer Apple veel meer dan zeven jaar updates geeft op zijn uitstekend daarvoor geschikte smartphones en computers. Hoe belachelijk is het, dat ik een tien jaar oude, prima functionerende iMac moet afdanken, omdat ik al drie jaar geen beveiligingsupdates krijg en daarom niet meer in werkgerelateerde clouds kan komen. High Sierra wordt niet meer geaccepteerd door dergelijke platforms. Dan koop je een top-computer voor de hoofdprijs, en moet je ‘m alsnog voortijdig afdanken door het stoppen van beveiligingsupdates door de fabrikant, terwijl die hardwarematig nog jaren mee kan.

  14. Terug draaien van updates, tja dan krijg je ook de beveiliging niet. Vorig jaar hadden we 1 maand dat je veilig op de oude iOS door kon, ik dacht toen meteen al van dat blijft niet, ik denk niet dat Apple heel veel verschillende iOS versies wil ondersteunen. 1 afgevallen iOS versie moet wel, ik denk dat iOS 12 na september ook wel echt afgelopen is, alleen een heel ernstig probleem willen ze bij “hele oude “apparaten nog wel s oplossen . Ik schat de kans ook groot dat die ene maand dit jaar ook niet weer gebeurd.

  15. Mijn mening; Apple zou eens wat betere service en garantie moeten geven. Ik snap dat alles een beetje duurzamer moet. Ze moeten niet zo miepen met een miljarden inkomen ieder jaar.

  16. Origineel geplaatst door Jules
    Betere reperatie mogelijkheden?

    Misschien heeft apple dat helemaal niet nodig? Apples gaan namelijk nooit stuk.. en hebben jaren lang toegang tot de laatste versie van de software..
    Iedereen zou iets van apple kunnen leren, wie heeft er geen 10 jaar ouwe ipad in huis die het nog steeds doet?

    Ze moeten bedrijven als Samsung maar eens aanpakken, die phones en tablets maken die naar 2 jaar afgeleefd zijn 😜

    Pardon? Apple’s gaan nooit stuk! ? Dat is natuurlijk onzin! Ze gaan tegenwoordig juist vaker stuk, en repareren is een drama en te kostbaar. Prima dat Europa dit nu wil regelen! Accu’s moeten naar mijn mening gemakkelijker te vervangen zijn, dat zou al een hele goede stap zijn!

  17. (Red.) Batterij vervangen toegevoegd.

  18. Ik zie het nut niet echt. Mijn Iphone is na 4 jaar intensief gebruikt nog niet echt capaciteit verloren. Zouden andere merken accu`s van mindere kwaliteit in hun telefoons stoppen? Sommige van de telefoons zijn ook wel heel erg goedkoop waardoor je eigenlijk geen kwaliteit kan verwachten.

  19. Het zelf kunnen vervangen van een batterij ben ik helemaal mee eens. Nieuw batterijtje in een iPhone 11 voor 75 euro gaat toch nergens over. Ik vermoed dat de prijs zo hoog is van wegen het arbeidsloon.

    Toch, het is ook weer een verdienmodel voor Apple. Ga maar na een nieuwe batterij voor een iPad Pro 2021 kost € 109 en dat van zijn opvolger, het 2022 model € 219. Halleluja.

  20. @Leo: Na 2 jaar intensief gebruik zit me batterij percentage onder de 85% en laad ik me telefoon 2 tot 3 keer per dag op.

    Maarja ik heb ook een schermgebruik van 15+ uur per dag

  21. Weet niet of het ten goede komt aan de IP rating van het toestel!

    Beter dat apple voor zo’n prijzig product ook garantie geeft op de batterij… in ieder geval 2 jaar!

  22. Wordt niet goed van die betutteling. Als de consument wat anders wil dan kopen ze wel wat anders.
    Waarom nu een eu-vinger die bepaalt wat er met producten moet gebeuren. Ga eens met de tijd mee EU!!!

  23. Ik ben benieuwd of het reparatie programma dat Apple in de vs heeft aan de nieuwe eu regels voldoet?

    Betreffende de garantie. In NL heb je al garantie dat passend is bij het product, maar veel bedrijven/winkels hanteren 2 jaar. Een paar jaar terug had ik na het tweede jaar een probleem met mijn MacBook. Na ligt aandringen heeft Apple het onder garantie gemaakt. Want een ze supporten het apparaat zelf 7 jaar dan is 2 jaar geen passende garantie.

  24. Eigenlijk gewoon terug naar de oude situatie, vroeger schoof je een klepje weg en dan pakte je de batterij eruit. Nu moet je met schroevendraaiers in de weer om vervolgens bij een verlijmde batterij uit te komen….

  25. De EU moet niet zo zeuren, over alles zelf vervangen, er zijn voor degene die het snappen voldoende tutorials te vinden. Maar grosso modo moeten vervanging cq repareren aan professionals overlaten.

  26. Origineel geplaatst door Lemco
    De EU moet niet zo zeuren, over alles zelf vervangen, er zijn voor degene die het snappen voldoende tutorials te vinden. Maar grosso modo moeten vervanging cq repareren aan professionals overlaten.

    …. En juist daarom is de EU hartstikke goed bezig. “grosso modo” moet heel simpel zelf in staat zijn een element dat aan grote slijtage onderhevig is te vervangen. Iets met duurzaamheid en zo…. De accu van een telefoon en laptop (dat die worden geplakt is nog bizarder) is iedere 2 jaar aan de beurt. Ik bel ook geen professional als de toner / inkt van mijn printers op is, ik de auto moet aftanken of een lamp moet vervangen. De hele accu discussie is vooral gebaseerd op winst maximalisatie en de hoop… mensen gooien die telefoon /laptop wel weg, opsturen en wachten is te omslachtig.

  27. Origineel geplaatst door Jules
    Betere reperatie mogelijkheden?

    Misschien heeft apple dat helemaal niet nodig? Apples gaan namelijk nooit stuk.. en hebben jaren lang toegang tot de laatste versie van de software..

    Iedereen zou iets van apple kunnen leren, wie heeft er geen 10 jaar ouwe ipad in huis die het nog steeds doet?

    Ze moeten bedrijven als Samsung maar eens aanpakken, die phones en tablets maken die naar 2 jaar afgeleefd zijn 😜

    Pardon?

    Ik kan zeer veel modellen opnoemen welke allemaal al kapot zijn. Sowieso gaan alle geproduceerde AirPods kapot, accu zal het hoe dan ook gaan begeven en is niet te vervangen.
    Alle MacBook Pro modellen tussen 2016 -2019 gaan kapot door het slechte keyboard en Flexgate! (Display kabel te kort/dun) alle iPhones, iPads van 10 jaar terug, welke jij benoemd, zijn niet te gebruiken door gebrek aan ondersteunende software.

    Ik kan wel even doorgaan!

    Ik vind het heel goed dat ook Apple duurzamer moet worden net als de rest van de bevolking. Het kunnen repareren van hardware is een enorme stap vooruit!

  28. Origineel geplaatst door Lemco
    De EU moet niet zo zeuren, over alles zelf vervangen, er zijn voor degene die het snappen voldoende tutorials te vinden. Maar grosso modo moeten vervanging cq repareren aan professionals overlaten.

    Origineel geplaatst door Jaap Couro
    …. En juist daarom is de EU hartstikke goed bezig. “grosso modo” moet heel simpel zelf in staat zijn een element dat aan grote slijtage onderhevig is te vervangen. Iets met duurzaamheid en zo…. De accu van een telefoon en laptop (dat die worden geplakt is nog bizarder) is iedere 2 jaar aan de beurt. Ik bel ook geen professional als de toner / inkt van mijn printers op is, ik de auto moet aftanken of een lamp moet vervangen. De hele accu discussie is vooral gebaseerd op winst maximalisatie en de hoop… mensen gooien die telefoon /laptop wel weg, opsturen en wachten is te omslachtig.

    Er zijn telefoons zat te koop die wel een verwisselende batterij hebben. Neem zo’n ding. Of gaat de EU dan ook zeggen dat ze 50m diep waterdicht moeten zijn. Wat een onzin die EU regels.

  29. @Jaap Couro: Ik weet niet in wat voor tijd jij leeft maar af tanken en inktpatronen vervangen is wel het makkelijkste wat er is. Een lamp vervangen van een auto van tegenwoordig is wel wat anders of je moet een barrel hebben uit de jaren 90. Maar met die Full LED koplampen van tegenwoordig wens ik je een prettige wedstrijd, want verliezen ga je hem toch.

    En als denkt het zelf te kunnen om een accu te vervangen veel succes. Maar zorg je er dan ook voor dat het zo weer gemaakt is dat de waterdichtheid weer gegarandeerd wordt? Stelletje amateurs.

  30. Origineel geplaatst door Lemco
    @Jaap Couro: Ik weet niet in wat voor tijd jij leeft maar af tanken en inktpatronen vervangen is wel het makkelijkste wat er is. Een lamp vervangen van een auto van tegenwoordig is wel wat anders of je moet een barrel hebben uit de jaren 90. Maar met die Full LED koplampen van tegenwoordig wens ik je een prettige wedstrijd, want verliezen ga je hem toch.

    En als denkt het zelf te kunnen om een accu te vervangen veel succes. Maar zorg je er dan ook voor dat het zo weer gemaakt is dat de waterdichtheid weer gegarandeerd wordt? Stelletje amateurs.

    Inderdaad…. Jouw full led lamp gaat een auto leven mee. De vraag is… wie is hier amateur.

  31. @Jaap Couro: Klopt een full LED lamp gaat een auto leven lang mee. Wat hier mee wil zeggen is dat de EU zich niet overal mee moet bemoeien, en het niet iedere consument moet denken het zelf te kunnen. En als ze het kunnen en het fout gaat achteraf niet moeten zeuren dat het alsnog voor hen opgelost moet worden, mij is geleerd als het er geen verstand van hebt je er met de poten vanaf moet blijven.

    Ik ben benieuwd of je de batterijtjes van je AirPods ook gaat vervangen als de versleten zijn. Dan lach ik als je ze alsnog moet vervangen door een nieuwe set.

  32. Origineel geplaatst door loyd
    Als consument ben je dan weer de sjaak doordat de prijzen nog hoger worden. Nee, de EU maakt meer kapot dan je lief is.

    Helemaal mee eens !

  33. Als het gemakkelijk moet zijn hoeft Apple niet op zijn reparatie programma te wijzen want makkelijk is dat niet. Gewoon weer klepje achterop de telefoon zoals niet zo lang geleden, open schuiven batterij wisselen dicht schuiven. Moeilijker hoeft het niet te zijn. Niet over waterdicht beginnen, een telefoon hoeft niet waterdicht te zijn. Heb vanaf 1998 en gsm en er is nog nooit 1 aan waterschade ten onder gegaan ( er is sowieso nooit 1 kapot geweest, ze zijn allemaal werkende vervangen door volgende generatie)

  34. Origineel geplaatst door Lemco
    @Jaap Couro: Ik weet niet in wat voor tijd jij leeft maar af tanken en inktpatronen vervangen is wel het makkelijkste wat er is. Een lamp vervangen van een auto van tegenwoordig is wel wat anders of je moet een barrel hebben uit de jaren 90. Maar met die Full LED koplampen van tegenwoordig wens ik je een prettige wedstrijd, want verliezen ga je hem toch.
    En als denkt het zelf te kunnen om een accu te vervangen veel succes. Maar zorg je er dan ook voor dat het zo weer gemaakt is dat de waterdichtheid weer gegarandeerd wordt? Stelletje amateurs.

    Origineel geplaatst door Jaap Couro
    Inderdaad…. Jouw full led lamp gaat een auto leven mee. De vraag is… wie is hier amateur.

    Ach dan mag die full led toch stuk gaan is het nog makkelijk te veranderen.. de gehele lichtbak er uit en een andere in. Goedkoop is iets anders natuurlijk

  35. Wat er dan gebeurd is dat de batterijen minder capaciteit hebben vanwege dikkere behuizing.
    Consumenten eerder nieuwe batterijen kopen en vervangen.
    En de oude batterijen eerder in de prullenbak belanden.
    De telefoon minder waterdicht wordt waardoor deze vaker vervangen moet worden.

    Nee dit is echt een duurzame voortgang. Bedankt EU

  36. @T: zoals ik al zei dat hoeft helemaal niet, mobieltjes kunnen sowieso wel een regenbui hebben ook de zogenaamd niet waterdichte. En je kunt er een rubber afdichting in plaats. Sowieso loopt waterdichtheid door de jaren heen terug

  37. Je vraagt je toch af of het hele parlement onder invloed is bij dit soort stemmingen.
    Alleszins, zij krijgen er een vet maandloon voor.
    Je merkt dan ook goed dat alles binnen de EU zeer goed georganiseerd is.
    Nog een jaar of tien en wij wonen allemaal in bomen, hoog en droog, ver vooruit in vergelijking met andere continenten.

  38. Ongelofelijk dat er mensen zijn die dit een slecht plan vinden! Smartphones gaan alleen maar duurder en duurder worden.
    En zullen daarom langer mee moeten gaan, en ze zijn ook snel genoeg.

    Heerlijk als je straks zelf je accu kunt vervangen, en dus niet meer afhankelijk bent van een bedrijf als Apple. Ik heb al 2x gehad dat ik geen accu kun vervangen via Apple omdat ze beweerde dat deze iPhones (XS en de 11 pro) waterschade zouden hebben, wat niet zo was. Ze verwezen mij naar hun webshop voor een nieuwe iPhone.

    Beide telefoons werken nog steeds prima nadat de accu’s zijn vervangen door een ander bedrijf👍

  39. De EU kan zich beter druk maken om de kwaliteit in combinatie met duurzaam fabriceren. De batterij van bv mijn iPhone gaat minimaal 3 jaar mee. Vervanging kost bij een officiële Apple repair punt nog geen €100. De eisen die de EU stelt moeten aan Apple gesteld worden, duurzame batterij, hergebruik, kwaliteitsgarantie, reparatie voorwaarden, etc.

    Wat is in godsnaam het voordeel betreft duurzaamheid als de consument dit zelf kan doen. Het enige wat je hiermee bereikt is slechte reparaties, specs die vervallen na reparatie (bv waterdichtheid, stof of minder lange levensduur batterij), hoe ga je om met garantie na reparatie…ik mis in het verhaal vanuit de EU wederom een duidelijke uitleg en bewijslast dat deze regelgeving bijdraagt aan de doelstelling. Wat heeft de EU voor een kennis en kunde in huis om überhaupt iets te kunnen zeggen over een mogelijke oplossing….het is alsof mijn manager mij gaat uitleggen hoe ik het beste mijn werk kan uitvoeren (manager moet managen en de expert moet zorgen voor de juiste uitvoer van het werk).

    Laat de markt met oplossingen komen voor het bereiken van bepaalde EU doelstellingen…de EU kan beter het voortouw nemen om samen met de industrie de doelstellen helder en duidelijk neer te zetten (inclusief controle en validatie toolsets). Pas als de kaders vastliggen en alle neuzen dezelfde kant op staan kan je gaan starten met het behalen van de doelstellingen. Hierbij moet de planning ook in samenwerking met de industrie opgesteld worden. Uiteindelijk laat je de markt doen waar ze goed in zijn, slimme en innovatieve producten maken….de EU kan doen waar ze voor zijn aangesteld, regels opstellen en controle hierop.

    Vanuit de EU regelgeving en oplossingen bedenken en dat vervolgens dwingen is niet de oplossing voor bv een beter milieu….het zit hem juist in het zoeken van de samenwerking met daarin een gezamenlijk, duidelijk en gecommitteerde doelstellingen.

  40. Ik zou bijna bij de EU gaan lobbyen of ze kunnen afdwingen dat audio apparaten een 3.5mm jack plug moeten hebben.

  41. @Smietz: Hier heb je best een punt

  42. Origineel geplaatst door Kikeon
    Ik zou bijna bij de EU gaan lobbyen of ze kunnen afdwingen dat audio apparaten een 3.5mm jack plug moeten hebben.

    Helemaal mee eens!

  43. Ik snap de tegenstanders van dit EU beleid niet. Het zelf kunnen vervangen van een batterij is wat mij betreft een zegen. Mijn eerste “PDA” was een Psion Series 3, leuk om te googelen 🙂
    In al die jaren dat ik PDA’s en Smartphones gebruik had ik meer gemak dan last gehad van vervangbare batterijen en batterij klepjes.

    Bij de huidige smartphones is de achterkant door het gebruikte materiaal vaak zeer kwetsbaar en veelal duur, zeker bij Apple.
    Fabrikanten (ja, ook Apple) claimen IP classificaties totdat het op garantie bij waterschade aankomt. Dan blijkt die garantie toch aan slijtage onderhevig. Zelf heb ik er bij Apple hele slechte ervaringen mee.

    Bij een vervangbare batterij moet de smartphone goed toegankelijk zijn. Dit houdt m.i. in dat veel achterpanelen weer van recyclebaar (!) kunststof worden. Iets minder waterdicht, dat dan weer wel, maar ongeveer net zo stevig. Bij beschadigingen heb je voor weinig geld weer een nieuwe i.p.v. nu een paar honderd euro bij Apple.
    In de beginjaren heb ik alleen screenprotectors gebruikt, hoesjes om de achterkant te beschermen waren niet echt nodig, alleen wanneer je het prettig vond. Ik heb ooit een keer voor 15 euro een nieuw batterijklepje (= achterkant) voor een Samsung S serie gekocht.
    Ga je wat langer van huis, neem een extra batterij (vaak maar een paar tientjes) mee en je hebt in veel gevallen geen lader nodig. Een extra batterij is in heel veel gevallen een uitkomst, bijvoorbeeld wanneer je weinig/geen tijd hebt om op te laden.

    Tenslotte had je “vroeger” ook last van crashende systemen, bootloops en toestellen die niet meer reageerden. In veel gevallen (zeker niet alle) was het verwijderen en terugplaatsen van de batterij voldoende.

    Kortom, laad die vervangbare batterij maar komen.

  44. Origineel geplaatst door T
    Wat er dan gebeurd is dat de batterijen minder capaciteit hebben vanwege dikkere behuizing.
    Consumenten eerder nieuwe batterijen kopen en vervangen.

    Ik heb een Galaxy Note 4 gehad, batterij 3200 mAh en toestel was inclusief verwijderbare achterklep 8,5 mm dik (iPhone 14 pro is 7,9 mm dik). Bijna 10 jaar geleden!!
    Dat van die nieuwe batterijen kopen….dat doet Apple nu voor jou en vraagt daar een premium bedrag voor.

  45. Origineel geplaatst door Smietz
    De EU kan zich beter druk maken om de kwaliteit in combinatie met duurzaam fabriceren. De batterij van bv mijn iPhone gaat minimaal 3 jaar mee. Vervanging kost bij een officiële Apple repair punt nog geen €100. De eisen die de EU stelt moeten aan Apple gesteld worden, duurzame batterij, hergebruik, kwaliteitsgarantie, reparatie voorwaarden, etc.

    Ik ben het eens met jouw laatste alinea, het zou mooi zijn wanneer fabrikant en wetgever samen oplossingen voor problemen vinden. Helaas hebben we ook te maken met fabrikanten (waaronder Apple) die deze doelstelling moeten combineren met de wensen van aandeelhouders en winstmaximalisatie waardoor er nogal ‘ns andere keuzes worden gemaakt en bijv. een glazen achterkantje van een iPhone 14 pro 600 euro en een simpele batterij 120 euro kosten.

  46. Goeie zaak eu

  47. @Carel: Dit zou de EU met kaders op kunnen lossen, zoals ze nu ook doen met de gestelde kwaliteitseis. Stel een maximale prijs voor de volledige vervanging van een batterij. Dit zou je kunnen bereken…bv iets in de richting van een max. prijs o.b.v. een x percentage van de device waarde of een max. per mAh.

  48. Misschien moeten de euro parlementariërs die regels voor techniek maken ook eens ververst worden. En net zo snel als de huidige techniek nu!

  49. @iDennis: denk je nu niet dat je abonnement dan niet duurder gaat worden??beetje simpele gedacht van u

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.