Duitse rechtbank: ‘Apple overtreedt privacywetten door klantdata te delen’

De Duitse rechtbank heeft bepaald dat Apple geen klantdata van gebruikers meer mag delen met andere partijen. Ook mogen data uit het adresboek niet langer gedeeld worden.

privacy appleDe regionale rechtbank in Berlijn heeft geoordeeld dat Apple het beleid voor het delen van klantdata moet aanpassen. De rechter was van mening dat Apple’s voorwaarden voor gebruik van data in strijd zijn met Duitse privacywetten. Apple mag niet langer persoonlijke data van Duitsers gebruiken om locatiegebaseerde diensten en producten te promoten of data doorsturen naar derden, bedoeld voor advertenties.


Dat blijkt uit een verklaring van de Duitse consumentengroep Verbraucherzentrale Bundesverband (VSBV). Apple had al een verklaring getekend dat ze 7 van de 15 clausules waar VZBV bezwaar tegen maakte niet meer zou gebruiken. Daarna volgde de rechtszaak, waarin de resterende 8 clausules ongeldig werden verklaard. Het gaat om het geven van algemene toestemming om data te gebruiken, terwijl de Duitse wet verplicht stelt dat exact wordt aangegeven waar de data voor wordt gebruikt.

Apple mag ook geen toestemming vragen om namen, adressen en telefoonnummers uit het adresboek van gebruikers te delen. Dat klinkt als een ingrijpende maatregel, omdat veel apps (zoals alternatieve adresboekapps) toegang tot het adresboek moeten hebben om überhaupt te kunnen functioneren. Het besluit van de rechtbank geldt alleen voor Duitsland en Apple heeft nog de mogelijkheid om in beroep te gaan.

Op Europees niveau wordt ook gelet op privacy-bescherming van burgers. Na een onderzoek naar Google heeft de Artikel 29-groep (een privacy-groep van de EU) een reeks richtlijnen opgesteld voor mobiele appontwikkelaars. De groep bestaat uit experts op het gebied van data- en privacybeschrming en de richtlijnen hebben betrekking op alle appwinkels, inclusief App Store en Google Play. Daarin staat onder andere:

The default settings must be such as to avoid any tracking. Third parties must not circumvent any mechanism designed to avoid tracking, as it currently often happens with the ‘Do Not Track’ mechanisms implemented in browsers.

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.