Planet of the Apps-deelnemer Companion is niet zuinig met privacy

Companion is één van de apps die meedoet aan Apple's spelshow Planet of the Apps. Maar met de privacy zit het niet echt snor...

Misschien heb je Planet of the Apps al gezien, de eerste spelshow van Apple waarin gezocht wordt naar de beste apps. De show heeft al de nodige kritiek gehad, omdat het inschakelen van celebrities als Jessica Alba en will.i.am niet genoeg bleek om het meer te maken dan een kloon van Shark Tank. Eén van de deelnemende appmakers krijgt nu ook kritiek, want het zou te veel informatie over je verzamelen. En dat past niet bij het privacybewuste Apple.


Companion-app

Companion niet zuinig met privacy

Het gaat om de app Companion, waarmee je ‘s avonds veilig thuiskomt. De app werd in de eerste aflevering van Planet of the Apps voorgesteld (na 15:00 minuten) en is vooral gericht op vrouwen die veilig naar huis willen fietsen of lopen. Het idee achter de app bestaat langer. Er zijn soortgelijke apps zoals WayGuard (link) van verzekeraar AXA, die op dezelfde manier werken. De functie zit zelfs ingebouwd in diverse sportapps, zodat vrienden je kunnen volgen tijdens een rondje hardlopen.

Companion wil nogal wat van je weten, als je de app wilt gebruiken: je moet je telefoonnummer opgeven, toegang geven tot je fotobibliotheek en contactenlijst, ze willen een selfie van je hebben, willen constant je locatie weten en toegang tot de data van de bewegingssensoren. Dat laatste is bedoeld om te achterhalen of je bent gevallen. Companion wil ook je voor- en achternaam weten, “om in noodgevallen sneller te kunnen helpen”. Tenslotte wil de app ook nog pushberichten sturen.

Het is veel te veel vindt deze Duitse blog. De app zelf is gratis dus je kunt wel raden waar hun verdienmodel zit: in het exploiteren van je data. Daarmee worden mensen die zich toch al onzeker voelden, met nog meer risico’s geconfronteerd, namelijk dat je data bij een hack ooit in verkeerde handen vallen en in de tussentijd gebruikt worden voor allerlei andere toepassingen.

Dat de app je locatie nodig heeft is logisch (en om misbruik daarvan te voorkomen voert Apple in iOS 11 ook de regel in dat apps alleen je locatie mogen zien als de app actief is). Maar toegang tot je adresboek en allerlei andere informatie is helemaal niet nodig. Je zou ook gericht mensen met een linkje kunnen uitnodigen om mee te kijken, zonder het hele adresboek te moeten uploaden.

De app bestaat overigens al sinds 2015 en heeft nu geld nodig om een nieuwe functie uit te rollen. In de zomer gaat Companion een betaalde dienst invoeren, waarbij je een beveiligingsteam kunt laten meekijken tijdens je wandeling. Companion heeft de beta voor deze betaaldienst alvast geopend.

Informatie

Laatst bijgewerkt
12 juni 2017 om 9:51
Onderwerp
Categorie
Apps

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.