Smartphonegebruik in de auto.

Minister wil celstraf opleggen voor vasthouden van mobiele telefoon achter het stuur

Als het aan de minister ligt, riskeer je een celstraf als je je telefoon vasthoudt tijdens het autorijden. De hogere straf geldt voor (zeer) gevaarlijk rijgedrag, waaronder ook het vasthouden van je mobiele telefoon valt. Tegelijkertijd is er discussie over wat nu precies verstaan wordt onder het gebruik van de telefoon in de auto.

Er is de laatste jaren al een hoop gezegd en geschreven over het gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer. Als het aan de VVN ligt moet smartphonegebruik in de auto net zo zwaar bestraft worden als rijden onder invloed, terwijl er ook al gepleit is om gebruik van je telefoon op de fiets strafbaar te maken. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil hardere maatregelen nemen, want als het aan een nieuw wetsvoorstel ligt riskeer je een celstraf van maximaal twee jaar bij het gebruik van de mobiele telefoon in de auto.

Celstraf voor mobiele telefoon in de auto

We weten allemaal dat het gebruik van de mobiele telefoon in de auto levensgevaarlijk is en slecht af kan lopen, zoals vorig jaar ook al in beeld gebracht werd door een Nederlandse reclame. De minister wil met een nieuw wetsvoorstel zeer gevaarlijk rijgedrag zwaarder bestraffen. Hieronder valt onder andere het opzettelijk door rood licht rijden, maar ook het volstrekt negeren van de maximumsnelheid. Ook het vasthouden van de mobiele telefoon valt onder deze nieuwe strafbepaling, zo laat de minister weten. Dit heeft als gevolg dat je een gevangenisstraf van maximaal twee jaar kan krijgen bij het gebruik van je iPhone achter het stuur. Onder gebruik wordt verstaan het fysiek vasthouden van de mobiele telefoon. Momenteel kun je nog een geldboete van €230 krijgen voor het vasthouden van de mobiele telefoon tijdens het autorijden.

Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen bleek dat er een groot verschil is tussen de straf voor iemand die slachtoffers maakt bij roekeloos rijgedrag en iemand die met ditzelfde gedrag geen letsel toebrengt. Om dit verschil kleiner te maken, heeft de minister dus dit nieuwe wetsvoorstel ingediend dat nog wel goedgekeurd moet worden. Ook bleek uit onderzoek dat slachtoffers ontevreden zijn met de opgelegde straf.

Telefoon handsfree bedienen wel toegestaan
Momenteel is het vasthouden van de mobiele telefoon dus wel al strafbaar. Hieronder geldt ook het klemmen van je telefoon tussen je schouder en oor. Handsfree bedienen via het dashboard is wel toegestaan, ook bijvoorbeeld door middel van Siri. CarPlay en soortgelijke systemen is daarom een veilige legale manier om je telefoon in de auto te gebruiken.

In Friesland kreeg een man een aantal jaren geleden een geldboete omdat hij zijn telefoon bediende terwijl deze in een handsfreehouder zat. Hij stapte vervolgens naar de rechter en kreeg ongelijk, maar het hof heeft anders besloten. Volgens het hof staat het bedienen van je telefoon niet gelijk aan het vasthouden ervan. Bedienen van de telefoon mag dus wel, al wil het Openbaar Ministerie dat er duidelijkere regels komen wat nu wel en niet mag wat betreft het gebruik van je telefoon achter het stuur.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 maart 2018, 10:05
Bron Bron Rijksoverheid
Categorie Achtergrond
Onderwerpen auto, verkeer

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.