Pokemon Go spelen op de fiets

Nieuwe wet maakt smartphonegebruik op de fiets strafbaar

Minister Schultz wil een smartphone-verbod voor fietsers. Appen en bellen zonder oortjes mag niet langer, als de wet wordt ingevoerd. Ook navigeren tijdens een fietstochtje wordt verboden.

Minister Melanie Schultz van Haegen is begonnen met voorbereidingen om smartphonegebruik op de fiets wettelijk te verbieden. Volgens de minister levert het gebruik van smartphones te veel risico’s op.

Pokemon Go spelen op de fiets

Wetgeving om smartphone op de fiets te verbieden

De minister van Infrastructuur en Milieu kondigde eerder al aan dat ze nader onderzoek wilde naar de veiligheid van smartphonegebruik op de fiets. Ook liet ze weten een smartphoneverbod op de fiets te overwegen. Dat verbod lijkt er nu te komen. Uit de onderzoeken die de minster heeft laten uitvoeren is namelijk gebleken dat het gedrag een te groot risico oplevert, aldus deskundigen van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid, de Rijksuniversiteit Groningen en TNO. Aanvankelijk koos de minister nog voor campagnes, maar die bleken niet erg effectief. Meer dan de helft van de jongeren gebruikt nog steeds een smartphone op de fiets.

De minister is nu begonnen met de voorbereiding van wetgeving en heeft de Tweede Kamer daarover ingelicht. Ze heeft nog niet bekendgemaakt hoe hoog de boetes zullen zijn en op welke termijn ze de wet wil invoeren.

Minister Schultz

In veel andere landen is het overigens al verboden. In Nederland wordt niet alleen het gebruik van apps op de fiets verboden, maar ook het bellen. In de toekomst mag dit alleen nog handsfree, met gebruik van oortjes. Helaas kom je niet weg met een smartphonehouder op je fietsstuur, want ook het bedienen van telefoons die aan je stuur vastzitten wordt verboden. De maatregel heeft dus ook gevolgen voor recreatieve fietsers die de smartphone gebruiken voor navigatie. Zij zullen moeten afstappen om de kaart te raadplegen.

Jongeren beschermen, ouderen vooral slachtoffer

De minister wil de wet vooral invoeren om jongeren te beschermen. Bij 20% van de ongelukken met fietsers tussen 12 en 14 jaar blijkt dat mensen waren afgeleid door gebruik van een mobiele telefoon. Uit cijfers van CBS die vandaag worden gepubliceerd blijkt ook dat het aantal fietsers dat jaarlijks verongelukt stabiel is gebleven, maar dat het aantal ernstig gewonden weer iets is gestegen. In 2015 raakten 21.300 mensen ernstig gewond in het verkeer, een stijging van 3% ten opzichte van 2014. Ook kwamen er 185 mensen om in het verkeer, vooral ouderen van 75 jaar of ouder. De minister overweegt echter nog geen verbod voor ouderen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 december 2016, 10:17
Categorie Achtergrond
Onderwerpen fiets, politiek, verkeer

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.