Auto-ongeluk

Deze Nederlandse reclame toont de harde waarheid van smartphonegebruik in het verkeer

Check jij ook wel eens je iPhone tijdens het autorijden? Je weet waarschijnlijk dat het levensgevaarlijk is, maar toch blijft het lastig om een melding te negeren. In een nieuwe reclame word je nog eens bewust gemaakt van de gevaren hiervan.

Smartphonegebruik in de auto.

We weten allemaal dat het gebruik van je iPhone in de auto levensgevaarlijk kan zijn, maar toch blijkt dat veel mensen de telefoon toch niet links kunnen laten liggen tijdens het autorijden. Verzekeraar Interpolis benadrukt nogmaals de gevolgen van het gebruik van de smartphone in de auto met een indrukwekkende video.

Smartphonegebruik in de auto: doe het niet

Even snel een berichtje bekijken of die ene vriend antwoorden terwijl je in de auto zit: veel mensen denken dat dat wel even kan, maar smartphonegebruik in de auto veroorzaakt veel verkeersongevallen, vaak met dodelijke afloop. Interpolis benadrukt met een nieuwe campagne de gevaren van het gebruik van je iPhone in de auto met een indrukwekkende video. In de video zien we enkele testpersonen die toegeven zo af en toe hun smartphone in de auto te gebruiken, waarna ze de proef op de som nemen: hoe goed kunnen ze nog autorijden met de smartphone in de hand? Op een testparcours krijgen ze de opdracht om op de baan te blijven, terwijl ze allerlei handelingen met hun telefoon moeten verrichten.

Bij alle proefpersonen verloopt de test niet al te best, maar ze worden pas echt met hun neus op de feiten gedrukt als ze worden voorgesteld aan Koen van Tongeren (@koenvantongeren). Koen, voormalig eigenaar van onze collegawebsite One More Thing, heeft jaren geleden zelf ervaren hoe gevaarlijk het is om tijdens het autorijden met je telefoon in de weer te zijn. Hij houdt de proefpersonen een spiegel voor, wat resulteert in een aangrijpende video met een duidelijke boodschap: ‘Dit kan jou ook gebeuren…’

Koen werkte eerder ook mee aan de 2Doc documentaire ‘In een klap’, die je nog kunt terugzien via NPO Uitzending Gemist. In die documentaire neemt maker Frans Bromet veroorzakers van verkeersongevallen terug naar de plek des onheils.

Nieuw in iOS 11: Niet Storen tijdens Autorijden
Zodra iOS 11 beschikbaar komt, kun je de nieuwe autostand Niet Storen tijdens autorijden gebruiken. Dankzij deze stand worden alle binnenkomende berichten stilgehouden als je aan het rijden bent, waardoor je niet afgeleid wordt om op je iPhone te kijken. Stuurt iemand jou een bericht via iMessage, dan krijgt diegene een automatisch antwoord waarin staat dat je aan het autorijden bent.

Interpolis AutoModus-app
Daarnaast heeft Interpolis nog een aparte AutoModus-app uitgebracht. Start de app op voordat je gaat rijden en je verzamelt punten zolang je het scherm van je telefoon niet aanraakt, ook niet voor handsfree bellen. Je verliest punten bij allerlei telefoonhandelingen, zoals het scherm uitschakelen, een melding openen of op de homeknop drukken. De verzamelde punten kunnen je vervolgens een korting opleveren voor je autoverzekering, maar nog veel belangrijker is is dat je je volledige aandacht op de weg houdt en je je telefoon opzij legt.

Disclaimer: Interpolis heeft ons niet gevraagd om dit artikel te schrijven. Vanwege de deelname van een zeer gewaardeerde collega aan de campagne en de belangrijkheid van het onderwerp hebben we ervoor gekozen dit redactioneel op te pakken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 juli 2017, 13:43
Categorie Achtergrond
Onderwerpen auto, verkeer
6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.