Bug met APFS in macOS High Sierra kan zorgen voor dataverlies

Er is een nieuwe bug opgedoken in macOS High Sierra. Apple File System in macOS High Sierra kan zorgen voor dataverlies bij bepaalde disk images.

Apple heeft in macOS High Sierra een nieuw bestandssysteem geïntroduceerd, genaamd Apple File System (APFS). APFS is aanwezig bij de meeste Macs die draaien op macOS High Sierra, maar blijkt bij bepaalde disk images voor problemen te zorgen. Bij het opslaan van gegevens in een zogenaamde sparse disk image kan dataverlies optreden, zo werd ontdekt door Mike Bombich.

Bug in APFS kan zorgen voor dataverlies

Een sparse disk image is een soort virtuele schijf op de desktop van een Mac. Het is een soort bestand die zich gedraagt als een harde schijf. Je komt dit soort schijven vaak tegen bij installatiebestanden of bij het maken van een backup. Dit soort schijven lijken op aangesloten fysieke schijven, zoals een USB-stick. Bij zo’n sparse disk image gaat APFS de fout in. Bij het kopiëren van een groot bestand (in onderstaande uitlegvideo een videobestand van 2,5GB), lijkt het erop dat het volledige bestand gekopieerd is. In eerste instantie wordt het videobestand gewoon volledig afgespeeld, maar bij het verwijderen van de disk image en het opnieuw openen blijkt het bestand corrupt te zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=k60NvrJnNOY&t

Bij dit proces gaan twee dingen fout. De beschikbare ruimte in de sparse disk image wordt niet bijgewerkt, terwijl dat wel het geval moet zijn. Tijdens het kopiëren van het bestand geeft macOS High Sierra ook geen foutmelding om aan te geven dat er iets mis gaat. Op deze manier kun je dus vrij ongemerkt gegevens verliezen, omdat ze later niet terug te halen zijn.

Het probleem speelt alleen bij disk images die geformatteerd zijn volgens APFS. Het probleem speelt gelukkig niet bij je SSD, dus in de praktijk zal niet iedereen last hebben van deze bug. In de blogpost van de ontdekker is meer achtergrondinformatie te vinden over de werking van deze bug.

Bekijk ook

Wat is Apple File System (APFS), het nieuwe bestandssysteem van Apple?

Apple File System (APFS) is het nieuwe bestandssysteem in iOS en macOS. Wat is het precies en wat heeft het voor gevolgen voor jou als iPhone-, iPad- of Mac-gebruiker?

Het is de verwachting dat Apple deze bug binnenkort oplost in een update van macOS High Sierra. Apple heeft in ieder geval binnenkort macOS High Sierra 10.13.4 gepland, maar deze verschijnt naar verwachting pas in maart. Voor iOS verschijnt voor die tijd in ieder geval nog een update die de Telugu-bug oplost. Deze bug speelt ook op de Mac, dus wellicht dat Apple zowel de Telugu-bug als deze bug met APFS tegelijk oplost in een apart te verschijnen update.

Bekijk ook

Nieuwe Telugu-bug laat je iPhone en Mac crashen en blokkeert iMessage, WhatsApp en meer

Er is een nieuwe bug opgedoken op de iPhone, iPad en Mac. Deze Telugu-bug zorgt ervoor dat je iPhone crasht en iMessage, WhatsApp en andere apps geblokkeerd worden. De oorzaak hiervan is het ontvangen van een speciaal teken, maar gelukkig is een oplossing dichtbij.

Reacties: 13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.