Uitgelicht
WWDC 2023: alle highlights
Toon of verberg de lijst met posts
Boek 'The One Device'

The One Device: boek belooft geheimen over de eerste iPhone

In het boek 'The One Device' kun je nieuwe anekdotes lezen over het ontstaan van de iPhone, met verhalen van onder andere Tony Fadell.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Op zoek naar een zomerboek voor op het strand? Misschien spreekt ‘The One Device’ je aan. Dit nieuwe boek van Brian Merchant bevat ‘geheime verhalen’ over het ontstaan van de iPhone. Auteur Brian Merchant belooft dat er ook dingen in staan die we nog nooit eerder hebben gehoord.


Update 15 juni: Er is ophef over dit nieuwe boek. Phil Schiller zegt dat de beweringen niet kloppen dat hij tegenstander was van een touchscreen (zie verderop).

Boek 'The One Device'

Boek ‘The One Device’

Bij het 10-jarige jubileum van de iPhone (en van iCulture!) zijn er al veel nieuwe geheimen onthuld en anekdotes boven water gekomen. Maar toch zijn er volgens de auteur van ‘The One Device’ nog verhalen die nog nooit zijn verteld. The Verge mocht alvast wat fragmenten uit het boek publiceren. Daarbij blijkt ook hoeveel persoonlijk leed de iPhone heeft veroorzaakt. “De iPhone is de reden waarom ik gescheiden ben”, vertelt Andy Grignon, een ervaren iPhone-engineer. In de tientallen interviews die Merchant voerde, kwam dat meermaals ter sprake. “Ja, de iPhone heeft heel wat huwelijken doen stranden”, aldus een betrokkene.

Voor mensen die het verhaal rondom de iPhone al een beetje kennen, zal het niet verbazen dat het project met grote geheimzinnigheid werd uitgevoerd. Mensen werden gevraagd om voor een geheim project te gaan werken. Liefst per direct, vandaag nog. Pas later zouden ze erachter komen om welk product het ging: de iPhone.

Tony Fadell, Steve Jobs en Jony Ive

Merchant bespreekt ook de rol van Tony Fadell (links op de foto), de man die vaak de ‘iPod godfather’ wordt genoemd en ook een belangrijke rol zou hebben gespeeld in het op de markt brengen van de iPhone. Of is dat maar schijn? Terugkijkend blijkt dat de ‘godfather’ ook de bijnaam ‘Tony Baloney’ had en dat je volgens sommigen niet te veel moet geloven van wat Fadell beweert.

‘Phil Schiller kon ophoepelen’
Zelf komt Fadell overigens ook aan het woord. Hij vertelt zijn collega Phil Schiller het niet zag zitten om een apparaat met touchscreen te maken, terwijl de rest van het team (inclusief Steve Jobs) al besloten had om een iPhone met multitouch en een virtueel toetsenbord te maken. Jobs zou Schiller uit de vergadering hebben gegooid en later hebben gedreigd dat Schiller twee keuzes had: meedoen of ophoepelen. Schiller besloot eieren voor z’n geld te kiezen en bleef onderdeel van het team. “We weten allemaal dat dit is wat we willen doen”, zei Jobs, terwijl hij naar het touchscreen wees. “Dus laten we ervoor gaan”.

Het boek ‘The One Device: The Secret History of the iPhone’ is verkrijgbaar in de boekhandel vanaf 20 juni 2017.

Update: Phil Schiller ontkent passages

Phil Schiller ontkent dat hij tegenstander was van een telefoon met touchscreen tijdens de ontwikkeling van de eerste iPhone. Hij beweert dat de passages in het boek niet waar zijn.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Ook Tony Fadell zegt dat de passages niet kloppen en dat hij nooit heeft beweerd dat Schiller tegenstander was:

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

De vraag is nu wie gelijk heeft. Auteur Brian Merchant zegt de uitspraken van Fadell over zijn toenmalige collega Schiller het hebben vastgelegd. Hij heeft de audio van het interview nog in bezit:

https://twitter.com/bcmerchant/status/875107594104221696

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.