Films huren in iTunes op de iPad.

Filmstudio’s nog steeds in onderhandeling over eerdere filmverhuur bioscoopfilms

Zes van de zeven grote filmstudio's zijn in onderhandelingen over het eerder te huur aanbieden van bioscoopfilms. Via diensten als iTunes zouden bioscoopfilms voor hogere prijzen al na enkele weken beschikbaar zijn om te huren.

Films huren in iTunes op de iPad.
In december schreven we over geruchten dat Apple bioscoopfilms sneller in iTunes wil hebben. Vandaag meldt Variety dat filmstudio’s nog steeds in onderhandeling zijn over eerdere filmverhuur van grote bioscoopfilms. Er wordt daarbij gesproken over prijzen die variëren van $30 tot $50 voor het huren van een bioscoopfilm via bijvoorbeeld iTunes, slechts enkele weken nadat deze in de bioscoop te zien zijn.

Bioscoopfilms sneller te huren

Momenteel duurt het zo’n 90 dagen na de eerste verschijning voordat bioscoopfilms te huur zijn via bijvoorbeeld iTunes. Zes van de zeven grote filmstudio’s zien dat liever anders, maar ze zijn het nog niet eens over de exacte prijs en timing van nieuwe huurfilms. Warner Bros. wilde oorspronkelijk het liefst dat films na 17 dagen al te huur zijn, maar wel voor een flink hoge prijs van $50. Er zal hiervoor onderhandeld moeten worden tussen bioscoopketens en filmstudio’s. De filmstudio’s beloven de bioscoopketens daarbij dat zij een deel van de opbrengsten van de filmverhuur zullen ontvangen.

Andere studio’s zoals Fox en Universal vinden het prijskaartje van $50 echter veel te hoog. Fox en Warner Bros. zijn ook bereid om films aan te bieden voor een huurprijs van $30, maar dan wel pas 30 tot 45 dagen na de verschijningsdatum. Universal ziet films het liefst na twintig dagen al via filmdiensten als iTunes aangeboden worden. Andere studio’s zoals Lionsgate, Paramount en Sony zouden ook betrokken zijn bij de onderhandelingen. Het enige buitenbeentje in de onderhandelingen is Disney. Volgens de bronnen zou Disney geen interesse hebben, omdat hun films doorgaans lang in de bioscopen draaien en in veel gevallen ook beter geschikt zijn voor het witte doek.

Films huren in iTunes.

Onderhandelingen goed nieuws voor Apple-gebruikers

Mochten de onderhandelingen zijn vruchten afwerpen, dan is dat mogelijk goed nieuws voor Apple-gebruikers. iTunes biedt al jaren de mogelijkheid om films te huren en te kopen, ook in Nederland. Er wordt tijdens de onderhandelingen gesproken over ‘premium video-on-demand diensten’, waar iTunes er zeer waarschijnlijk één van is. Volgens de eerdere geruchten zou Apple dan ook een speler zijn in deze onderhandelingen.

Nog deze week kwam Apple bovendien met iets nieuws. Met ingang van iTunes 12.6 en de toekomstige versies iOS 10.3 en tvOS 10.2 is het mogelijk om gehuurde films op al je apparaten te kijken. Voorheen kon een huurfilm alleen bekeken worden op het apparaat waar je de film op gehuurd hebt, maar die beperking behoort straks helemaal tot het verleden. Zodra iOS 10.3 en tvOS 10.2 uitkomen, kun je gehuurde films dus bekijken via je Mac, iPhone, iPad en Apple TV, ongeacht waar de film op gehuurd is. Een kanttekening is dat je de film op één apparaat tegelijk kunt bekijken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 maart 2017, 11:19
Categorieën Apple, Diensten
Onderwerpen films, itunes

iTunes

Lees alles over iTunes, de software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? Apple is in 2019 gestopt iTunes, maar er zijn opvolgers!

iTunes

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.