Apple TV films kijken

Apple wil bioscoopfilms sneller in iTunes

Apple wil bioscoopfilms sneller via iTunes kunnen aanbieden. Maar reken wel op hoge prijzen tot zo'n $50 per huurfilm.

Apple is in gesprek met Hollywood-studio’s om te zorgen dat bioscoopfilms sneller te huur zijn via iTunes. Het plan is om de films twee weken na de premiere al in iTunes aan te bieden. Je zult er dan wel extra voor moeten betalen.

Apple TV films kijken

Meer bioscoopfilms in iTunes

Nu is het nog zo dat je 90 dagen moet wachten voordat een film in de iTunes Store verschijnt. Huurfilms verschijnen twee tot vier weken later. Maar dat kan veranderen, want de filmstudio’s staan ervoor open om de films al twee weken na verschijning in de bioscoop vrij te geven.

Het grootste punt van discussie daarbij is versleuteling: filmstudio’s willen niet dat de de films meteen in het gratis downloadcircuit terechtkomen. Apple zorgt dat films in iTunes zijn voorzien van encryptie, zodat ze niet zomaar gekopieerd kunnen worden. Maar het is wel mogelijk om een filmpje te maken van het tv-scherm.

Apple probeert filmstudio’s zoals 21st Century Fox, Warner Bros., Universal Pictures en dergelijke over te halen om eraan mee te werken. Een aantal studiobazen zou al bereid zijn om mee te werken.

Mocht het zover komen, dan is het zaak om zoveel mogelijk vrienden uit te nodigen als je de film gaat huren, want er gaan forse prijzen gelden. Er wordt volgens Bloomberg gesproken over huurprijzen tussen de $25 en $50 per stuk. Normaal rekent Apple rond de $5 voor wat oudere huurfilms.

Minder bioscoopbezoekers
Dat Apple zich opeens inspant voor films, heeft een aantal oorzaken. Ten eerste wil Apple de inkomsten uit diensten vergroten, nu de groei bij hardware afvlakt. Daarnaast hebben bioscopen te maken met afnemende bezoekerscijfers. Apple’s idee zal dat alleen maar verder aanwakkeren.

Apple biedt sinds 2008 films huren via iTunes aan. Met FairPlay DRM zorgt Apple dat je een film alleen via één Apple ID kunt afspelen en alleen binnen een bepaalde periode. Ook gebruikt Apple digital content protection (DCP) via HDMI en andere digitale videostandaarden, om te voorkomen dat je films kunt rippen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 december 2016, 8:49
Categorie Diensten
Onderwerpen apple tv, itunes

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.