Apple Music: 5 redenen om wel (of geen) betaald abonnement te nemen

Twijfel je of je een betaald abonnement op Apple Music moet nemen nu je proefabonnement aan zijn einde loopt? Wij geven je vijf reden om dit wel of juist niet te doen.

In juni van dit jaar is Apple gestart met haar eigen muziek streamingdienst genaamd Apple Music. Nu het proefabonnement van drie maanden bij de meeste mensen afloopt, is het tijd om de balans op te maken. Kun je een betaald abonnement nemen, of is het verstandiger om te blijven hangen bij bijvoorbeeld Spotify? Wij geven je vijf redenen om wel of geen betaald abonnement op Apple Music te nemen.

5 redenen om voor Apple Music te betalen

Apple-Music-Artiesten-VolgenEr zijn genoeg redenen om een abonnement te nemen op Apple Music. Of je nu een gezinsabonnement wil nemen of helemaal nieuw bent wat betreft streamingdiensten, er is voor iedereen wel een reden om te gaan betalen voor Apple Music. Hieronder zetten we deze voor je op een rijtje.

1. Groot aanbod en exclusieve muziek

Apple Music biedt een groot muziekaanbod, verdeeld over allerlei soorten genres. In totaal bevat Apple Music meer dan dertig miljoen nummers. Dit aantal ligt gelijk met Spotify, al zul je op laatstgenoemde dienst het laatste album van Taylor Swift niet vinden. Toch belooft Apple Music ook regelmatig met exclusieve deals te komen. Een voorbeeld hiervan is de release van de nieuwe single Freedom van Pharrell Williams of het langverwachte nieuwe album Compton van Dr. Dre. Laatstgenoemde was een tijdje exclusief beschikbaar op Apple Music.

2. Goedkoop gezinsabonnement

Naast het gewone abonnement van €9,99 per maand biedt Apple ook een speciaal gezinsabonnement aan. Voor €14,99 per maand kunnen maximaal zes mensen genieten van het abonnement, waardoor de maandelijkse abonnementsprijs uitkomt op slechts €2,50 per persoon. Ook Spotify heeft een goedkoper abonnement voor familieleden genaamd Spotify Family. Deze kost echter voor elke persoon extra €5, waardoor het een stuk duurder kan zijn dan het gezinsabonnement van Apple Music. Met zes personen ben je bij Spotify €30 per maand kwijt.

3. Beschikbaar en gesynchroniseerd op al je Apple-apparaten

Apple Music zit standaard op al jouw apparaten met iOS 8.4 of hoger en Macs en Windows-computers met de nieuwste versie van iTunes. Voor het gebruik van Apple Music hoef je dus geen aparte software te downloaden buiten de standaard apps zoals Muziek en iTunes. Je tegoed betaal je met je gekoppelde creditcard of je eigen iTunes-tegoed. Ook wordt alles tussen de apparaten gesynchroniseerd, waardoor je je afspeellijsten en muziekbibliotheek altijd bij de hand hebt op bijvoorbeeld zowel je iPhone als iPad. Veel gemak dus.

4. Matcht met je bestaande iTunes-bibliotheek

Voor-Jou-Apple-MusicHeb je al een volledige muziekbibliotheek in iTunes, dan kun je deze als je een Apple Music-abonnement hebt matchen met de muziek uit de Apple Music-catalogus. Dat wil zeggen dat jouw volledige bibliotheek in iCloud gezet wordt, waardoor je op al je apparaten die Apple Music ondersteunen bij je volledige bibliotheek kan. Daardoor hoef je dus geen muziek meer lokaal op te slaan op elk afzonderlijk apparaat.

5. Aanbevelingen van muziek op basis van experts

Het punt waar Apple zich mee wil onderscheiden met andere muziekdiensten, is dat de aanbevelingen in de app helemaal op jouw eigen smaak aangepast zijn. Als je Apple Music voor de eerste keer opstart, moet je enkele favoriete artiesten opgeven. Apple Music zal vervolgens suggesties geven op basis van die favoriete artiesten. Door tijdens het luisteren naar muziek op het hartje te tikken, geef je ook aan dat je dat specifieke nummer leuk vindt. Op den duur leert Apple Music jouw voorkeuren steeds beter kennen en dankzij menselijke aanbevelingen kun je steeds nieuwe muziek ontdekken. Apple Music maakt daardoor niet alleen maar gebruik van allerlei computeralgoritmes, maar wil een veel menselijkere dienst zijn.

Bekijk ook

Apple Music: alles over Apple's eigen streamingdienst voor muziek

Apple Music is de streaming muziekdienst van Apple. De muziekcollectie van Apple Music bestaat uit miljoenen nummers waar je onbeperkt naar kan luisteren. Lees alles over de prijs, het muziekaanbod en de plus- en minpunten van Apple Music in dit overzicht.

5 redenen om geen betaald abonnement moet nemen

Naast de positieve punten zijn er ook redenen om geen betaald abonnement op Apple Music te nemen. Zo kun je bijvoorbeeld genoeg hebben aan de opties die je als gratis gebruiker hebt of ben je al voorzien met bijvoorbeeld Spotify. Hieronder zetten we deze punten op een rij.

Bekijk ook

Apple Music opzeggen: zo kun je je abonnement stoppen

Wil je Apple Music opzeggen omdat het te duur is geworden, of omdat je na de gratis proefperiode klaar bent met luisteren? Volg dan deze stappen om het automatisch verlengen van je abonnement uit te schakelen. Dat kan op meerdere manieren.

1. Je bent tevreden gebruiker van een andere streamingdienst

Spotify iPhone 6Als je al gebruiker bent van bijvoorbeeld Spotify en daar meer dan tevreden bent, is het een lastige klus om over te stappen naar Apple Music. Qua muziekaanbod verschilt Apple Music niet zoveel van bijvoorbeeld Spotify en als exclusieve nummers voor jou niet zo belangrijk zijn, dan is het wellicht beter om te blijven waar je zit. Zo heb je ook geen gedoe met overstappen en hoef je niet van voren af aan te beginnen met het opbouwen van een muziekcollectie. Ook hoef je je afspeellijsten niet over te zetten.

2. Spotify is op meer apparaten beschikbaar

Hoewel Apple Music ook onderweg is naar Android-apparaten, is Spotify op een stuk meer toestellen beschikbaar. Naast de iOS- en Android-app is Spotify er bijvoorbeeld ook voor de PlayStation en biedt de muziekdienst volledige ondersteuning voor de Sonos-luidspeakers. Apple Music is op dit moment alleen nog beschikbaar voor iOS-apparaten, Macs en Windows-computers. Ondersteuning voor Android en Apple TV volgt pas later.

3. Apple Music is nog niet foutloos

Apple Music stuitte in het begin op enkele problemen. Zo hadden gebruikers van iTunes Match problemen met de DRM-beveiliging van nummers in combinatie met Apple Music en werden iTunes-bibliotheken ineens corrupt. Bovendien werkt het gezinsabonnement van Apple Music nog niet vlekkeloos en vereist dit abonnement dat je Delen met gezin in de iCloud-instellingen aanzet, waardoor je bijvoorbeeld ook je aangekochte apps met gezinsleden deelt. Ook komt het nog wel eens voor dat Apple Music tijdens het afspelen van muziek foutmeldingen geeft waardoor je geen nummers af kunt spelen en gemaakte afspeellijsten blijken opeens leeg te zijn.

4. Het gratis Apple Music-abonnement is voor jou voldoende

Beats-1-terugluisterenAls gratis gebruiker kun je ook genieten van enkele onderdelen van Apple Music. Heb je niet de behoefte om zelf online muziek te streamen uit de ruim dertig miljoen beschikbare nummers, dan kun je je ook prima vermaken met Beats 1. Hopelijk komen er nog meer radiostations bij. Bij een gratis abonnement kun je ook favoriete artiesten volgen in het Connect-gedeelte van Apple Music.

In Nederland, België en de meeste andere landen kun je NIET gratis luisteren naar de online radiostations van Apple Music. Eerder beloofde Apple dat het wel zou werken, waarbij je alleen geen muziek kon skippen. Apple heeft sindsdien de tabel met gratis functies bijgewerkt en een aparte webpagina gemaakt, waarop staat welke functies wel en niet werken. Alleen gebruikers in de VS kunnen naar de thema-radiostations luisteren.

5. Spotify heeft betere integratie met apps en delen met vrienden

In de App Store zijn apps te vinden die samenwerken met Spotify, zoals SoundHound en djay 2 waarmee je je eigen muziek kunt mixen. Bovendien kun je in Spotify eenvoudig zien waar je vrienden naar luisteren, een functie die in Apple Music afwezig is. Wil je dus nieuwe muziek ontdekken door te kijken naar de voorkeuren van je vrienden, dan ben je bij Spotify beter af. Het is in Apple Music wel mogelijk om afspeellijsten of nummers met vrienden te delen, maar dit is vrij beperkt.

Bekijk ook

Spotify: alles over deze populaire muziekdienst

Spotify is een streaming muziekdienst voor iPhone, iPad, Sonos en meer. Lees alles over onbeperkt muziek luisteren via Spotify met een gratis of betaald abonnement.

Informatie

Laatst bijgewerkt
29 september 2015 om 12:58
Onderwerp
Categorie
Diensten

Apple Music

Apple Music is de betaalde muziekdienst van Apple. Vind het antwoord op veelgestelde vragen in onze Apple Music FAQ of neem meteen een abonnement! Apple Music biedt een catalogus van tientallen miljoenen nummers die je onbeperkt kan afspelen voor een vast bedrag per maand. Veel muziek is ook in lossless kwaliteit beschikbaar, evenals in ruimtelijke audio dankzij Dolby Atmos. Een speciale variant is Apple Music Classical, dat speciaal gericht is op klassieke muziek. Een abonnement op Apple Music is rechtstreeks af te sluiten bij Apple en is ook onderdeel van Apple One.

Apple Music

Reacties: 37 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.