Bekijk mogelijkheden HTML5 op Apple demowebsite

Apple ziet mogelijkheden in webstandaarden en de toepassing van HTML5 daarin. Ze brengen een HTML5 demowebsite uit waarin mogelijkheden van HTML5 op het gebied van video, lettertypes, gallerijen, beweging, geluid, beweging en Virtual Reality.

Apple HTML5 demowebsiteHet belang van HTML5 wordt voor veel ontwikkelaars die bekend zijn met het maken van (mobiele) webapplicaties steeds groter. Apple ziet ook toekomst in HTML5. Steve Jobs vertelde het laatst nog tijdens de D8-conferentie en we kennen allemaal wel de open brief die Jobs over Flash op het Apple-platform schreef. Apple komt nu met een HTML5-demowebsite om gebruikers de mogelijkheden te laten zien van HTML5 en wat het kan gaan betekenen in de nabije toekomst.

HTML5 is de opvolger van HTML4 en biedt kort gezegd enkele leuke vernieuwingen voor (web)ontwikkelaars. Ontwikkelaars hebben hiermee de mogelijkheid om het web wat semantischer te maken; oftewel de informatie online meer betekenis geven.

Op deze manier helpen ontwikkelaars onder andere zoekmachines om ervoor te zorgen dat jij makkelijker de juiste informatie kunt vinden. HTML5 stelt een ontwikkelaar in staat om een website nog beter te laten voldoen aan webstandaarden. Webstandaarden worden veelal geassocieerd met de webstandaarden van het World Wide Web Consortium (W3C), maar er zijn meerdere organisaties die standaarden publiceren zoals de Internet Engineering Task Force (IETF) en de International Organization for Standardization (ISO). In Nederland zijn ook verschillende initiatieven die voor de bruikbaarheid van webstandaarden pleiten. Zo kennen we bijvoorbeeld Drempelvrij en Fronteers. Er is zelfs een kwaliteitsmodel beschikbaar op webrichtlijnen.nl. Zaken die voor een wat meer ervaren ontwikkelaar inmiddels gesneden koek zijn.

Op de HTML5 demowebsite die Apple heeft gemaakt worden verschillende toepassingen getoond van de mogelijkheden van HTML5. Apple wil hiermee ook laten zien dat je niet per se een native iPhone- of iPad-applicatie hoeft te maken, maar dat je met de mogelijkheden van HTML5 al een heel eind komt. Ook als je niet tevreden bent met het feit dat je applicatie niet goedgekeurd wordt in de App Store kun je op deze manier toch je diensten aanbieden aan je doelgroep.

De demowebsite geeft een kijkje in de HTML5-keuken op het gebied van video, lettertypes, gallerijen, beweging, geluid, beweging en Virtual Reality. Allemaal gemaakt met HTML5 code. “Standards aren’t add-ons to the web. They are the web”, aldus Apple. Enige aparte (ook wel logisch weer) is dat Apple de demo’s op de HTML5 demowebsite alleen beschikbaar zijn als je via een Safari-browser de website bezoekt. Niet alleen kun je deze demo’s op je Macbook of Windows Desktop bekijken. Ook op je iPhone zijn de demo’s beschikbaar.

Meer informatie over HTML5
Meer infomatie over Webstandaarden

Bron: Daring Fireball

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 juni 2010, 12:52
Categorieën Apple, Apps
Onderwerpen apple, safari

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.