Apple toont mogelijkheden HTML5 met nieuwe demowebsite

Apple wil met een demo-website laten zien wat HTML5 kan betekenen. Op de website kun je op de iPad voorbeelden zien hoe video, audio, lettertypes, gallerijen, positionering en animatie gaan werken, zonder tussenkomst van Flash.

Apple HTML5 op de iPadHet belang van HTML5 wordt voor veel ontwikkelaars die bekend zijn met het maken van (mobiele) webapplicaties steeds groter. Met de komst van de iPad heeft dit een extra boost gekregen. Apple ziet toekomst in het gebruik van HTML5. Steven Jobs vertelde het laatst nog tijdens de D8-conferentie en we kennen allemaal de saga tussen Adobe en Apple wat betreft het ontbreken van Flash op het iPad. HTML5 wordt vaak als reden hiervoor genoemd. Steve Jobs gelooft in webstandaarden. Apple komt nu met een HTML5-demo website om gebruikers de mogelijkheden te laten zien van HTML5 en wat het kan gaan betekenen in de nabije toekomst.

HTML5 is de opvolger van HTML4 en biedt makkelijk gezegd enkele leuke vernieuwingen voor (web)ontwikkelaars. Ontwikkelaars hebben hiermee de mogelijkheid om het web wat meer semantischer te maken, oftewel de informatie online meer betekenis geven. Op deze manier helpen ontwikkelaars onder andere zoekmachines om te zorgen dat je nog beter de juiste informatie kunt vinden. Ook video en audio wordt hiermee makkelijk om van te genieten op de iPad. HTML5 stelt een ontwikkelaar in staat om een website nog beter te laten voldoen aan webstandaarden. Webstandaarden zijn standaarden en technische specificaties die aspecten van het internet beschrijven. Webstandaarden worden veelal geassocieerd met de webstandaarden van het World Wide Web Consortium (W3C), maar er zijn meerdere organisaties die standaarden publiceren zoals de Internet Engineering Task Force (IETF) en de International Organization for Standardization (ISO). In Nederland zijn ook verschillende initiatieven die voor de toepasbaarheid van webstandaarden pleiten. Zo kennen we bijvoorbeeld Drempelvrij en Fronteers. Er is zelfs een kwaliteitsmodel beschikbaar op webrichtlijnen.nl. Zaken die voor ontwikkelaars die webapplicaties maken (voor de iPad) al bekend zijn.

Op de HTML5 demo-website die Apple heeft gemaakt, worden verschillende toepassingen getoond van de mogelijkheden van HTML5. Hiermee wil Apple laten zien dat je niet per se een native iPhone- of iPad-applicatie hoeft te maken, maar dat je met de mogelijkheden van HTML5 al een heel eind komt. Ook als je niet tevreden bent met het feit dat je applicatie niet goedgekeurd wordt in de App Store kun je op deze manier toch je diensten aanbieden aan je doelgroep.

De demowebsite geeft een kijkje in de HTML5-keuken op het gebied van video, lettertypes, gallerijen, beweging, geluid, beweging en Virtual Reality. Allemaal gemaakt met HTML5 code. “Standards aren’t add-ons to the web. They are the web”, aldus Apple. Het enige aparte (maar toch ook wel weer logisch) is dat Apple de demo’s op de HTML5-demowebsite alleen beschikbaar zijn als je via een Safari-browser de website bezoekt. Dus niet alleen op je Mac- of Windows-desktop, maar ook op je iPad zijn de demo’s beschikbaar.

Meer informatie over HTML5
Meer infomatie over Webstandaarden

Bron: Daring Fireball

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 juni 2010, 12:15
Categorie Apple

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.