Apple's ARKit op de iPad.

Dit doen ontwikkelaars met augmented reality dankzij Apple’s nieuwe ARKit [video]

Met ARKit wil Apple augmented reality toegankelijker maken. Ontwikkelaars kunnen dankzij ARKit heel eenvoudig augmented reality in hun apps inbouwen. In de eerste video's is het gebruik van ARKit al te zien.

Apple's ARKit op de iPad.
Tijdens de WWDC kwam Apple met een nieuwe tool voor ontwikkelaars waardoor zij augmented reality kunnen inbouwen in hun apps. Met deze nieuwe tool genaamd ARKit kunnen ontwikkelaars virtuele objecten en elementen toevoegen aan de realiteit dankzij een combinatie van middelen, zoals de sensoren en camera van je iPhone. Ontwikkelaars zijn al enthousiast aan de slag gegaan met Apple’s ARKit en de eerste resultaten zijn inmiddels al online verschenen.

ARKit in video

ARKit werd tijdens de WWDC-keynote al even door Apple gedemonstreerd, maar nu zijn ontwikkelaars ook aan de slag gegaan met Apple’s nieuwe framework. Augmented reality was al lange tijd mogelijk (kijk maar naar Pokémon Go), maar met Apple’s ARKit moet het effect een stuk beter zijn en voor ontwikkelaars eenvoudiger zijn om in hun apps in te bouwen. Pokémon Go-ontwikkelaar Niantic heeft eerder al laten weten dat ze de augmented reality-functies in Pokémon Go verder gaan verbeteren dankzij Apple’s ARKit. In onderstaande video’s zijn al de eerste resultaten van ARKit te zien.

Tegenover Motherboard verklaren ontwikkelaars hoe makkelijk Apple’s ARKit in gebruik is. Coby Brown van de virtual reality-productie IRL merkt op dat ARKit “gewoon werkt”. Waar je bij de meeste AR-software een soort traceerbare code nodig hebt om het object goed in de realiteit te kunnen plaatsen, is dit bij Apple’s ARKit niet nodig. Ook de veranderende belichting in real-time bij het gebruik van ARKit wordt door Brown benadrukt.

Ontwikkelaars hebben op verschillende manieren geëxperimenteerd met ARKit. Zo is er een filmpje waarin een virtuele iPhone 8 op tafel ligt, waarin vooral de reflectie in het scherm er realistisch uit ziet. Wij vinden vooral onderstaande video indrukwekkend, waarin te zien is hoe een garagedeur met een soort lasser opengemaakt wordt, waarna er een mooie tuin achter schuil gaat. Wat vooral opvalt is dat de beelden vrij stabiel zijn, terwijl bij veel huidige AR-oplossingen het beeld wat schokkeriger is.

ARKit komt later dit jaar beschikbaar op de iPhone en iPad als onderdeel van iOS 11. Tegen die tijd kun je dus een hoop apps verwachten die gebruikmaken van Apple’s ARKit. ARKit is waarschijnlijk de eerste stap van Apple in de wereld van augmented reality. AR zou bij de iPhone 8 vermoedelijk ook een belangrijke rol spelen, onder andere met de nieuwe 3D-camera. Hiermee zou het mogelijk zijn om je eigen gezicht in een game te stoppen. Apple zou daarnaast ook nog werken aan een speciale augmented reality-bril met de codenaam Mirrorshades.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 juni 2017, 11:39
Categorie Apple
Onderwerp augmented reality

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.