Aryzon AR-bril voor iPhone.

Nederlandse studenten maken goedkope 3D augmented reality-bril met iPhone-app

Nederlandse studenten bij Universiteit Twente hebben een kartonnen AR-bril genaamd Aryzon gemaakt. In combinatie met een iPhone-app ervaar je zo voor een paar tientjes augmented reality in de echte wereld.

Aryzon AR-bril voor iPhone.
Virtual reality-brillen zijn er al in allerlei soorten en maten, waaronder de goedkope kartonnen versie van Google. Augmented reality is echter nog alleen te ervaren door het scherm van je iPhone, tenzij je honderden euro’s neer wil leggen voor bijvoorbeeld de HoloLens van Microsoft. Daarom hebben studenten Industrial Design Engineering van de Universiteit Twente een soort AR-tegenhanger van de kartonnen VR-brillen gemaakt genaamd Aryzon, zodat je al voor een paar tientjes augmented reality in 3D kunt ervaren.

Aryzon: kartonnen AR-bril met iOS-app

Naast virtual reality bestaat er ook augmented reality. Waar je in virtual reality in een virtuele wereld stapt door middel van een VR-bril, voeg je met augmented reality objecten toe aan de bestaande omgeving. Er zijn al heel wat augmented reality-apps en toepassingen voor de iPhone beschikbaar, maar in alle gevallen kijk je naar de echte wereld door het scherm van je iPhone.

Wil je een grootsere AR-ervaring, dan zijn er speciale AR-brillen beschikbaar die enkele honderden euro’s kosten, waaronder de HoloLens van Microsoft. De Nederlandse start-up Aryzon van UT-studenten hebben nu een goedkoper alternatief ontwikkeld en zoeken daarvoor geld via Kickstarter. Dankzij de bijbehorende app kun je in 3D augmented reality ervaren met een goedkope kartonnen bril.

De bril werkt op een vergelijkbare manier als bij een VR-bril, maar kijk je in het geval van de Aryzon gewoon naar de echte wereld in plaats van een virtuele omgeving. Je zit dan ook niet naar het scherm van je iPhone te turen. De camera van je iPhone registreert een marker en via de app selecteer je de onderdelen die je in AR wil bekijken.

Vervolgens plaats je je iPhone in de bril en zorg je ervoor dat de marker goed te zien is. Met spiegels en andere middelen wordt het toegevoegde beeld in het kijkgedeelte van de bril geprojecteerd. Het resultaat is dat je door de bril augmented reality-elementen kunt ervaren, zonder dat je dus direct naar het scherm van je iPhone kijkt. Qua resultaat moet de Aryzon lijken op de HoloLens, maar dan voor een veel lagere prijs. Voor €24 heb je al zo’n AR-bril in huis, al heb je daar natuurlijk wel een dure smartphone voor nodig.

Aryzon kartonnen AR-bril.

Bestaande 2D AR-apps zouden ook goed samen kunnen werken met de Aryzon. Aryzon hoopt ook een community op te kunnen bouwen voor liefhebbers van AR, zodat augmented reality een stuk toegankelijker wordt. Als je ook een liefhebber bent van augmented reality en wel oren hebt naar deze Aryzon-bril, dan kun je deze nu kopen via Kickstarter. Vanaf €24 ben je al in het bezit van zo’n AR-bril. In totaal is er €25.000 vereist om het project te laten slagen, maar met al bijna €9000 op de teller moet dat geen probleem zijn. De eerste exemplaren worden in augustus geleverd. Doordat je de bril zelf in elkaar moet zetten, past deze gewoon door je brievenbus.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 mei 2017, 20:20
Categorie Accessoires
Onderwerpen augmented reality, kickstarter

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.