Apple’s patentadvocaat wil vertrekken, wint Nortel’s 4G-patenten tijdens veiling

In het heetst van de strijd om patenten vertrekt Apple patentadvocaat Richard Lutton Junior, zo schrijft Reuters. Een officiële bevestiging moet nog volgen. Het bedrijf kreeg ironisch genoeg tegelijkertijd de patentrechten van Nortel in handen, waar onder andere het patent voor 4G-LTE tussenzat.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

apple logo regenIn het heetst van de strijd om patentrechten met partijen zoals Samsung en HTC, dreigt een van Apple’s sleutelspelers in deze reeks aan rechtszaken te verdwijnen. Reuters heeft uit betrouwbare bron vernomen dat de patentadvocaat van het bedrijf ermee stopt. Net nu Apple na een veiling zijn grootste buit aan patenten in tijden heeft binnengesleept.


De afgelopen jaren was Richard Lutton Junior verantwoordelijk voor het onderhouden van Apple’s patentenportfolio. Dit maakte hem ook een van de drijvende krachten achter de rechtszaken die op het moment lopen tegen Samsung en HTC, betreffende de patenten die Apple op het gebied van smartphones in handen zou hebben. Zowel Apple als Lutton weigerden met Reuters erover te spreken, maar Lutton’s voicemail staat nog steeds in het teken van Apple. Op het moment van schrijven zit hij er dus nog gewoon.

Vandaag werd bekend gemaakt dat Apple de patenten van Nortel bij een veiling gewonnen heeft. Dit deden zij in samenwerking met Microsoft, RIM, EMC, Sony en Ericsson, om zo meer dan Google (die op zijn beurt samenwerkte met Intel) te kunnen bieden. Ze betaalden er uiteindelijk 4,5 miljard dollar voor. De meer dan zesduizend patenten bestaan vooral uit telecom-technologieën, met als belangrijkste in de lijst 4G LTE.

4G LTE is de opvolger van 3G, het mobiele datanetwerk dat wij in Nederland vooral gebruiken. Het 4G-netwerk kan snelheden van 100 Mbp/s behalen en wordt op het moment uitgerold in de Verenigde Staten (en op kleine schaal ook in Nederland). Het bezitten van het patent voor deze technologie zou ervoor zorgen dat Apple druk kan uitoefenen op zijn concurrentie. Gezien ze het patent ook met andere smartphone-producenten hebben gekocht, is het nog de vraag hoe dit precies in zijn werk zal gaan.

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.