Apple’s iPad-event 22 oktober 2013: het complete overzicht

Apple kondigde op 22 oktober nieuwe iPads aan, gratis versies van iWork en iLife en veel meer. Een samenvatting.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

 ipad air ipad mini roundupApple kondigde op 22 oktober tijdens een media-evenement een hoop nieuwe producten aan. Hieronder vind je een samenvatting van alle aankondigingen, van de iPad Air en iPad mini met retinascherm tot vernieuwde versies van iWork en iLife, die voor veel mensen gratis te downloaden zullen zijn. Benieuwd wat je allemaal hebt gemist? Hieronder vind je onze overzichtelijke samenvatting met alle hoogtepunten. De presentatie is inmiddels terug te kijken, maar dankzij onze artikelen ben je veel sneller op de hoogte.

iPad Air: dunner en lichter

iPad Air promoApple kondigde een nieuwe 9,7-inch iPad aan en gaf de tablet ook meteen een nieuwe naam. iPad Air moet uitstralen dat deze nieuwe iPad kleiner en lichter is. De vijfde generatie iPad heeft een 64-bits A7-chip, een M7 motion co-processor en uiteraard een retinascherm met een resolutie van 2048 x 1536 pixels. Door het nieuwe compactere uiterlijk is het gewicht van deze grotere iPad behoorlijk afgenomen. Van ruim 600 gram naar 469 gram voor de Wi-Fi-versie. De variant met cellularfunctie is 9 gram zwaarder en traditiegetrouw flink wat euro’s duurder. Of deze nieuwe iPad ook een vingerafdrukscanner heeft, lees je in het uitgebreidere artikel. De iPad 2 blijft overigens op de markt als budgetmodel.

Verder lezen: Apple introduceert iPad Air met nieuw dunner ontwerp en snellere A7-chip

iPad mini met retinascherm

iPad mini Safari iMessageNiet de ‘iPad mini 2′, maar de ‘iPad mini met retinascherm’ werd op 22 oktober aangekondigd. Daarmee gaat een lang gekoesterde wens van veel mensen in vervulling. Er is overigens meer: de iPad mini zal in zilver en spacegrijs verkrijgbaar zijn en is intern voorzien van een flinke update. Binnenin vind je een 64-bits A7-chip, M7 motion coprocessor en betere camera’s. Je kunt net als voorheen een uitvoering met alleen Wi-Fi of Wi-Fi met mobiele data aanschaffen. De nieuwe iPad mini wordt eind november verkocht vanaf 389 euro, dus iets duurder dan z’n voorganger.

Verder lezen: Apple kondigt iPad mini met retinascherm aan

iWork-apps Pages, Numbers en Keynote vernieuwd

Apple iWork apps vernieuwd iOS Mac iCloudHet werd wel eens tijd: de iWork-apps hadden al een tijdlang geen update meer gekregen. In 2013 heeft Apple ze een fikse opfrisbeurt gegeven, zowel wat uiterlijk als wat nieuwe functies betreft. Voor de Mac zijn de apps compleet opnieuw ontworpen. Je kunt voortaan samenwerken aan documenten dankzij iCloud. En het mooie is: ze zijn voor kopers van een nieuwe Mac of een nieuw iOS-apparaat helemaal gratis. Daarmee brengt Apple een gevoelige knauw toe aan Microsoft’s Office-apps. Die zijn tegenwoordig ook op iOS te gebruiken, maar vereisen een duur jaarabonnement. De vernieuwde apps zijn per direct te downloaden. Benieuwd of jij ook recht hebt op gratis apps? Lees het volledige artikel!

Verder lezen: Apple vernieuwt iWork-apps Pages, Numbers en Keynote voor iOS 7, Mac en iCloud.com

Vernieuwde iLife-apps

iLife iMovie vernieuwd iOS 7Compleet vernieuwde iWork-apps? Dan kan iLife natuurlijk niet achterblijven! De bundel met iMovie, iPhoto en Garageband heeft nieuwe icoontjes en nieuwe functies. Zo kun je voortaan op de iPad een fotoboek samenstellen in iPhoto. En in Garageband kun je muziekstukken niet langer met 8 maar met 32 tracks vastleggen. Dankzij iCloud kun je een muziekbestand afwisselend op iOS en Mac bewerken. Wie een nieuwe Mac of een iOS-apparaat heeft gekocht na 1 september hoeft niet de portemonnee te trekken, want je krijgt de apps helemaal gratis.

Verder lezen: iLife-apps iMovie, iPhoto en GarageBand in het nieuw voor iOS 7 en Mac

Nieuwe Macs

mac proZat je te wachten op een nieuwe MacBook Pro? Komt mooi uit, want Apple kondigde aan dat er nieuwe 13- en 15-inch MacBooks Pro met snellere processor op de markt komen. Ze zijn voorzien van een Retinascherm en veel zuiniger. Beide modellen kregen een grote upgrade. Qua uiterlijk zien ze er nog steeds hetzelfde uit, maar de details maken het verschil. De 13-inch is nog lichter en dunner dan zijn voorganger. De 15-inch Retina MacBook Pro is uitgerust met Intel’s nieuwe Chrystalwell chip met Iris Pro grafische kaart. De prijs is iets lager dan voorgaande modellen, ook niet onbelangrijk. De echte pro’s zitten natuurlijk te wachten op de Mac Pro, het ronde torentje voor de veeleisende gebruikers. Die is vanaf december verkrijgbaar vanaf $2999, minder dan men eerder had geschat.

Verder lezen: Apple brengt nieuwe Retina MacBook Pro’s met betere processor uit, Mac Pro in december

Mavericks 3 MacBooks

Mavericks nu beschikbaar

OS X 10.9 Mavericks is vanaf vandaag gratis te downloaden. Apple demonstreerde op het podium nog wat nieuwe functies van deze nieuwe desktopsoftware en gaf het daarna vrij. Om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen Mavericks gaan gebruiken heeft Apple ervoor gekozen om OS X 10.9 gratis weg te geven. Alle Macs die nu al op Mountain Lion draaien kun je meteen updaten. Tijdens de WWDC had Apple de meeste nieuwe functies al verklapt.

Verder lezen: OS X 10.9 Mavericks vandaag gratis te downloaden

Interessante cijfers

Statistieken cijfers Apple 2013 iPad eventApple’s keynotes beginnen altijd met een opsomming van indrukwekkende cijfers. De miljoenen rollen over elkaar heen, zo ook op 22 oktober. Apple liet weten dat er nu 1 miljoen iOS-apps beschikbaar zijn en dat er in totaal 60 miljard apps zijn gedownload. Ook blijkt iTunes Radio inmiddels 20 miljoen gebruikers te hebben, die samen 1 miljard nummers hebben geluisterd. Later op de avond liet Apple nog weten dat er nu 475.000 speciaal voor de iPad geoptimaliseerde apps zijn. Want de avond draaide natuurlijk vooral om de iPads.

Verder lezen: App Store telt 1 miljoen apps, 60 miljard downloads in totaal

Wat er niet werd aangekondigd

iphone 5s kompasNiet op het podium aangekondigd, maar toch verschenen: iOS 7.0.3. Eigenlijk hadden we gedacht dat Apple iOS 7.1 beschikbaar zou stellen, gelijktijdig met de nieuwe iPads. Maar het werd iOS 7.0.3, die correcties bevat voor de foutief afgestelde bewegingssensor in de iPhone 5s. Ook is in iOS 7.0.3 de iCloud Sleutelhanger (iCloud Keychain) toegevoegd. Je kunt de update per direct installeren. Ervaringen van andere gebruikers en meer detail vind je in het artikel ‘iOS 7.0.3 voor iPhone, iPad en iPod touch: iCloud keychain, iMessage-fix en meer‘. Ter ondersteuning van alle nieuwe functies bracht Apple een kleine update van iTunes uit. iTunes 11.1.2 bevat vooral aanpassingen voor Mavericks en twee nieuwe talen.

Voorafgaand aan de keynote publiceerden we een artikel met onze verwachtingen. Daarin werden ook nog een aantal items genoemd die we minder geloofwaardig vonden en die ook inderdaad niet zijn aangekondigd. Dat er geen iWatch werd aangekondigd hadden we eigenlijk wel verwacht. Daarop zullen we waarschijnlijk tot 2014 moeten wachten.

iPad presentatie 2013

iPad-evenement terugkijken

Je kunt het volledige evenement (ca. 1,5 uur) terugkijken op de website van Apple. De presentatie is te bekijken via je desktopcomputer, iPhone, iPad of Apple TV. Leuk om samen met anderen nog even voor te gaan zitten, als je niet in staat was om de livestream te volgen en anders… over een dag of twee is de video ook makkelijk via iTunes te downloaden, zodat je offline kunt kijken. We laten weten zodra dit beschikbaar is. Wil je nu alvast de hele show zien, dan vind je meer informatie via onderstaande link.

Verder lezen: Presentatie iPad Air en nieuwe iPad mini nu online terug te kijken

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 oktober 2013, 9:28
Categorieën Apple, Round-up
Onderwerpen apple, ipad, keynote

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.