Apple kondigt iPad mini met retinascherm aan

Apple heeft de iPad mini aangekondigd: een kleine iPad met een retinascherm zoals we kennen van andere iPads en iPhones.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

iPad minis retinaApple heeft de iPad mini 2 onthuld, door Apple gewoon de ‘iPad mini’ genoemd. Deze nieuwe iPad heeft hetzelfde formaat als de vorige iPad mini, maar dan met een scherper retinascherm. Dit nieuwe display ondersteunt dezelfde resolutie (2048 bij 1536) als de grote retina-iPads. Het ontwerp van de iPad mini is onveranderd gebleven, maar Apple heeft de zwarte achterkant van de voorganger omgeruild voor het spacegrijs dat we inmiddels van de iPhone 5s kennen.


Apple gebruikt in de iPad mini de A7-processor die we ook al zagen in de iPhone 5s en iPad Air. Deze nieuwe chip is vier keer sneller en biedt acht keer snellere graphics. Zonder dat de iPad mini op zijn 10-urige batterijduur hoeft in te leveren. De 5-megapixel iSight-camera laat je in 1080p FaceTimen met andere.

De nieuwe iPad mini wordt eind november verkocht vanaf 389 euro. De exacte verkoopdatum is nog niet bekendgemaakt. Een model met mobiel internet kost 509 euro. De eerste generatie iPad mini blijft op zijn beurt in de winkels voor 289 euro. Alle prijzen zijn gebaseerd op het 16GB-model, en voor een verdubbeling in GB betaal je iedere keer 90 euro extra. Er is ditmaal ook een 128GB-model van de iPad mini beschikbaar. Apple gaat in combinatie met de nieuwe iPad mini ook Smart Covers in nieuwe kleuren aanbieden. Daarnaast worden er volledige iPad-cases in meerdere kleuren aangeboden.

iPad mini retina 2

Het retinascherm was voor velen één van de grote wensen voor de iPad mini. Het originele iPad mini-scherm ondersteunt een resolutie van 1024 bij 768 pixels en had een lagere pixeldichtheid dan veel concurrerende kleine tablets, zoals de Nexus 7 en Kindle Fire. Met een retina-resolutie van 2048 bij 1536 zitten de pixels zo dicht op elkaar, dat je ze vanaf een gebruikelijke afstand van je iPad niet meer kunt onderscheiden. Het resultaat: een scherm dat in theorie scherper is dan alternatieven op de markt.

Geruchten wezen al lange tijd op de onthulling van de iPad mini 2. De eerste verhalen doken zelfs al op in november 2012, toen we hoorden dat de massaproductie van de iPad mini 2-schermen al gepland stond. Het merendeel van de bronnen wees sindsdien op een retinascherm in de iPad mini 2. Foto’s van gelekte onderdelen lieten vooral hetzelfde ontwerp als de voorgaande iPad mini zien.

iPad mini Retina 1

Apple heeft vandaag ook de iPad Air aangekondigd, de nieuwste versie van de 9,7-inch iPad. Deze wordt vanaf 1 november verkocht in Nederland en België. Meer hierover lees je in ons aparte artikel.

Meer informatie: Apple Store

Reacties: 22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.